r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Atrocity Party (krst CD „Sophisticated Atrocity“, BRUTE)
Alma Persona, Perversity, Brute
4.5.2012, Abadon rock club - Vranov nad Topľou (SK)

Vranov pre mňa nie je žiadna neznáma lokalita, zvlášť v 1. polovici 90. rokov som tam párkrát pobudol a stálo to za to. Aj svoj prvý pohľad na svet z pódia som absolvoval tam. Príjemné mesto, hoci som tam nebol asi šesť rokov, akosi nebol dôvod alebo čas. Dôvod na ďalšiu návštevu sa naskytol štvrtého mája, a taký, že nenájsť si na ňu čas ani nehrozilo. Už druhýkrát mi bola ponúknutá pocta pokrstiť CD kapely, tentokrát veľmi vydarený debut tamojších, resp. vranovsko-stropkovských BRUTE. Od tejto rozhodne nie novej (vznik 1998) bandy som začal očakávať niečo sľubné už pri „návratovom promáči“ spred niekoľkých rokov, ďalšie nahrávky to, že sa „niečo“ deje, potvrdili ešte viac. „Sophisticated Atrocity“ mám doma už hádam aj mesiac (recenzia je už tiež nejaký čas napísaná) a istota dobrého výletu bola tým pádom pomerne veľká. Vzhľadom na dôvod, z ktorého som bol povolaný za krstného otca, som dal vedieť spolubojovníkovi, ktorý na takúto akciu patrí, bez neho by som tieto ponuky nedostával, lebo prečo ja, a keby ten druhý nebol vo Švajci, tak s nami v piatok do Vranova ide tiež :-D

Cesta autobusom prebehla v pohode, aj s pár „zaujímavosťami“ typu Sečovce, ktoré som kedysi zažil ako typické slovenské mestečko, ktoré ale na základe vzoriek obyvateľstva viditeľných z autobusu nadobudlo voľajaký „subtropický“ ráz. Vranov samotný príjemne prekvapil sympaticky zrekonštruovaným centrom, ktorého hlavnými znakmi sú poriadok, čistota a vkus. Síce vďaka mnohým obchodom a podnikom taký trochu stret európskej a ázijskej kultúry, ale tak dajme tomu že 21. storočie je už všade :-D

Ďalším nečakaným prekvápkom bol klub Abadon. Jednak je na druhom poschodí akejsi budovy v centre, druhak jeho úroveň rozhodne nepripomína typický rockový pajzel v polčase rozpadu (a že som takých videl kopu). Je to bývalá diskotéka, zrkadlá, solídne zariadenie, na stenách zarámované plagáty, väčšinou zo zlatého veku – Sepultura v časoch „Beneath.../“Arise“, Morbid Angel model 1991 a podobne. Bar (ktorý mal isté problémy so stíhaním, ale však trpezlivosť prináša nielen ruže, prípadne gladioly, ale nakoniec aj pivo. K tomu ešte druhá sála s biliardom, skrátka podnik, kde sa cíti dobre kapela i fanúšikovia.

Začiatok bol plánovaný na šiestu, z pôvodne plánovanej súpravy reprodukčných umelcov však odpadli domáci crusteri ROXOR, čo nepotešilo, ale dôvod zrejme mali. Nebolo sa teda kam ponáhľať, ľudí bolo ešte poriedko, hlavne Števo a Pafo z BRUTE + zvukári a pár fanúšikov. Časom, skôr bez stresu, sa postavil aparát, urobil základný zvuk, pokecali sme s organizátormi/oslávencami, nažhavenými na hranie doma a zároveň s plnými rukami práce okolo koncertu.

Prvými účinkujúcimi boli stropkovskí mlaďasi ALMA PERSONA. Pred pár rokmi sme s nimi hrali a pamätám si veľké nasadenie, v ktorom ale nebolo počuť gitarové linky. Tu to začalo podobne, pričom aparát bol na koncerte, ako vravia na západe „vymazlený“. Bicie, šesťstrunová bezpražcovka a vokály, toho bola bez problémov plná sála. Gitaru ale počuť nebolo. Samostatne pri zvučení znela ako garážový goregrind odniekiaľ z Malajzie – samé výšky, minimum stredov, a v skladbách to bol len nejaký bzučivý hukot pod ostatnými nástrojmi. Našťastie si dal gitarista poradiť, po preštelovaní už to celé nejako znelo, nie geniálne, ale aspoň bolo možné počuť, čo ALMA PERSONA hrajú. Taký pomerne zvláštny, staroškolsky znejúci rachot, kde sa mne vďaka výstavbe skladieb vynorili v mysli death/blackové kulty typu MYSTIFIER, kolega zase počul veci ako AUTOPSY. Jednoduchší výplach s občas živelnými, výbušnými pasážami. Celkový dojem z kapely zvyšovalo hlavne nasadenie a spevák so solídnym potenciálom v rámci deathmetalových vokálov vrátane nepríčetného „barnesovského“ škreku. Inak je ešte na čom pracovať, každopádne dávam tomu čas, nikto nezačal hrať dokonalé veci hneď potom, čo schytil nástroj. Ešte by som spomenul odohranú coververziu, pripadala mi veľmi povedomá, ale proste si nespomeniem, názov som nezachytil.

Stropkovčania koncert rozbehli a asi počas ich setu prišli ďalší účinkujúci, v súčasnosti už stálica (česko)slovenského death metalu – PERVERSITY z Prešova. Ďodi a jeho družina hrajú dobre vždy a ani teraz neurobili výnimku, skôr by som povedal, že Abadon a publikum slušne rozsekali. Podaril sa im veľmi dobrý zvuk, ktorý ešte s kotlom pod „pódiom“ – v podstate len pre bicie a aparát – nabral na hutnosti. Rúhačský a dosť brutálny, temný a drvivý death metal, vybudovaný hlavne na odkaze americkej klasiky na trase Florida – New York a späť, po novom aj s občasným miernym „zaslammovaním“ vyznel naozaj profesionálne, s poriadnou show, doplňujúcimi sa Kazateľovými a Ďodiho vokálmi, proste death metal od srdca a od podlahy, už vtedy mi bolo jasné, že výlet do Vranova bol dobrý nápad na vypadnutie z domáceho stereotypu. Hralo sa hlavne, ale nie výlučne, z novinky „Ablaze“, došlo aj na staršie vypaľovačky a prídavok byť jednoducho musel. Na to, že je Vranov skôr mekkou crustu a príbuzných záležitostí, to v Abadone vyzeralo dostatočne metalovo a zúčastnené skupiny si takúto priaznivú odozvu naozaj zaslúžili.

A nastal čas pre zlatý klinec večera – BRUTE. Na rovinu poviem, že zvlášť na základe debutového albumu a Števove (plus jeho spoluhráčov) zapálenie pre death metal som od ich koncertu očakával veľa. Dostal som to, možno aj navyše, a meno BRUTE si odporúčam zapamätať nie len preto, že zakladateľ má tú kapelu fakt tvrdo vybojovanú. Nebojoval totiž na nejakom nezmyselnom mieste, death metal, ktorý BRUTE hrajú, má všetko, čo mám na tomto štýle rád, a ak som pri PERVERSITY spomínal srdce, tak tu je ho aspoň rovnako. A k tomu obrovský kus poriadneho muzikantstva a zohratosti, akú by ste od skupiny, ktorá má troch členov z Vranova a dvoch zo Stropkova, a spoločné skúšky zas až tak často nemá, možno ani nemali požadovať :-D Ale bola tam, a opäť raz som videl niečo, pri čom som si hovoril – áno, takto má vyzerať deathmetalový koncert, toto je death metal, ako sa hovorí „down to earth“. V dvoch blokoch, oddelených krstom, zaznel celý debut „Sophisticated Atrocity“, nárez v štýle väčšinou rýchleho, ale zvlášť gitarovo namakaného death metalu, stavaného na brutálnej, ale skôr klasickejšej americkej, a melodickejšej, atmosférickejšej európskej deathmetalovej škole. Iné vplyvy mimo death metalu hľadať netreba. Na výkone skupiny nebolo počuť ani to, že basák, „starešinami“ z kapely v dobrom oslovovaný „adolescent“, absolvoval s BRUTE pred koncertom tri skúšky. Veľmi dobré boli aj vokály, v ktorých Pafa dopĺňal gitarista. Publikum sa slušne rozbesnelo, áno, takto vyzerá podpora domácej kvality, nie tak, že skupina na pódiu pľuje krv a „zaslúžilí hudobníci“ v publiku so založenými rukami nasilu vymýšľajú, čo všetko je na ....:-D Prídavok byť musel, bolo to opakovanie už odohratej veci z albumu, ale v playliste je zatiaľ len ten, osem skladieb. Výborný koncert a musím povedať, že mi bolo cťou stať sa kmotrom debutu, ktorý z tých slovenských patril medzi moje najočakávanejšie za rok 2012.

Po skončení akcie, spoločnom fotení a podobných kratochvíľach by normálne hrozila otázka „čo s načatým večerom, keď vlak ide o 3:45?“, ale dobrí ľudia ešte žijú a tak Mariánovi a Hele ďakujeme, že cestu do Sabinova pojednali okľukou cez Košice a hodili nás až na Dominikánske, kde už čakal len výstup hore schodmi do Cassbaru :-D A všetkým zúčastneným ďakujem za výbornú akciu.

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits