r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Arkona, Darkest Era, Dalriada
30.9.2012, Randal - Bratislava (SK)

Skôr ako začnem samotný report akcie, tak sa zastavím u pár vecí, ktoré ma nakoniec presvedčili ísť práce na túto akciu. Už od Brutalu sa objavovali informácie, že sa do našich krajín (myslím tým aj Čechy a Moravu) chystá moja obľúbená kapela Arkona a že pravdepodobne vystúpi v rámci Samhain festu u našich susedov, tak som sa začal zaujímať o koncert v Brne, kam som sa chystal, ale po čase som sa dozvedel, že Arkona a pár kapiel z tohto tour sa zastaví aj v Bratislave, takže voľba bola jasná a tak som si v duchu povedal, že to príslovie o Mohamedovi a hore má niečo do seba. A tak som sa začal tešiť na túto akciu, keďže si Arkona zo sebou zobrala aj dve kapely zo spomínaného tour, ktoré som chcem samozrejme spoznať, lebo tieto bandy som ešte naživo nevidel.

Bol tu večer V a ja som sa dopravil do klubu Randal, kde to spočiatku nevyzeralo vôbec nato, žeby mal nejaká koncert začať, v klube bolo tak do 30 ľudí, jediné čo naznačovalo že koncert vážne bude boli členovia kapiel, ktorý bezradne brázdili po klube. Krátko po ôsmej hodine sa na pódium začala inštalovať prvá kapela, tak aj do sály sa začali zbiehať prvý fanúšikovia.

Ako prvá kapela večera vystúpila Maďarska folkmetalová banda Dalriada o ktorých som čo to počul a odkedy som sa dozvedel, že tu budú hrať, tak som si vypočul aj ich albumy a pozrel nejaké klipy z koncertov, aby som vedel, či je sa na čo tešiť. Od kamošov z Brna, kde hrali pár dné pred Bratislavou som sa dozvedel, že práce táto kapela to tam rozbalila v plnej kráse, tak som sa tešil, ako sa predvedú u nás a hneď na začiatku ma čakalo nepríjemné prekvapenie, keď namiesto frontmanky Laury prišla nejaká náhradníčka a okrem toho kapela prišla bez folkovej sekcie, takže ani husle, ani píšťalky sa nekonali. Musím sa priznať, že som si ich muziku nevedel, predstaviť bez týchto vecí a tak sa aj stalo, skladby ktoré som poznal z albumov mali zrazu inú atmosféru a vyzneli nevýrazne, ba až nudne. Ani náhradná speváčka tomu moc nedávala a skoro celý koncert ju pomali nebolo počuť. Ach jaj, povzdychol som si, kde je Laura, ktorá by zaručene roztancovala celý klub, alebo ako som si všimol na ich videách, ona je pre kapelu ten pravý živel a samozrejme aj spievať vie. Tak som si len tak podupkával a popíjal pivko a hneval sa na nepriazeň osudu, ale čo už. Kapela síce zahrala pár hitov, ktoré mali roztancovať publikum, ale väčšina ľudí im aj tak nerozumela texty, keďže boli v maďarčine, ale kapela sa v prestávkach snažila rôznymi jazykmi komunikovať s fanúšikmi, ale ani to nevzbudilo silnejšie aktivity publika. Takže ako by som to zhrnul, kapela si odohrala svoje, pár fanúšikom ulahodila, ale mne rozhodne nie, rád by som ich videl v plnej sile a nasadení, tak to si ešte nejaký čas počkám, keďže Laura bude čoskoro mamina, tak mi ostávajú už len ich klipy a tie lepšie albumy počúvať.

Klub sa začal veľmi rýchlo plniť, až neuveriteľne rýchlo, behom vystúpenia prvej kapely počet fans niekoľko násobne narástol a pomali to vyzeralo že na hlavnú kapelu večera bude klub na prasknutie, ale medzitým sa na scéne objavila Írska kapela Darkest Era, o ktorej som v podstate ešte nič nepočul a bola pre mňa veľkou neznámou pre dnešný večer. Ale po prvých taktoch som musel konštatovať, že tak toto ja môžem. Kapela hrala taký trochu tvrdší keltský rock, pričom mi občas pripomenuli kapely ako Cruachan, Skyclad či miestami aj Primordial. Keďže spomínané kapely sú mojimi obľúbenými, tak som si prišiel na svoje. Kapela bola nečakane zastúpená aj babami, ktoré na rozdiel od iných kapiel hrali na nástroje, konkrétne gitaru a bicie. To ma veľmi zaujalo a ako prebiehal koncert tak som si uvedomoval, že tie baby hrajú na svojich nástrojoch ozaj výborne, hlavne musím spomenúť bubeníčku, tá čo tam dávala za tempá, radosť sa pozerať aj počúvať. Samozrejme ani gitaristka nezaostávala a okrem rytmických liniek si občas hodila aj parádne sóla. V neposlednej rade frontman a spevák kapely v jednej osobe perfektne spolupracoval s publikom a po pár skladbách bola väčšina klubu na ich strane a tancovalo sa, a skandovalo, a zabávalo, ako na poriadnej keltskej tancovačke má vyzerať. Ako som už spomínal, jedná sa o mladú kapelu a veľa albumov za sebou nemajú, ale z ich reakcií som usúdil, že takéto publikum ešte asi nemali za čo veľakrát srdečne ďakovali a aj na vytlieskaný prídavok prišlo. S ich vystúpením som bol nad mieru spokojný, aj som si zakrepčil, úplná spokojnosť, žiadne hviezdy, ale talentu a energie na rozdávanie.

A nastal čas na hviezdu večera na ktorú prišla väčšina osadenstva klubu, tou kapelou, ktorá prilákala do Randalu také množstvo fanúšikov nebol nikto iný ako skvelá Ruská banda Arkona na čele z charizmatickou Mashou. Zaznelo into z posledného albumu a pomaličky sa na scéne objavovali členovia kapely a zo začiatkom prvej skladby „Arkaim“ pribehla aj Masha v svojej tradičnej kožušine a začala sa zábava. Kto už niekedy videl túto kapelu naživo, vedel čo má čakať, ja som ich videl už cez desať krát a vždy ma ta energia pohltí a za pár minút som v dave a spievam si a skáčem a blbnem spolu s kapelou a fanúšikmi. Tak tomu bolo samozrejme aj dnes, už počas prvej skladby sa fanúšikovia dali do pohybu a tak trsala takmer polovica prítomných. Ani sa nečudujem, Arkona bola dnes v skvelej forme a navyše po dlhšom čase som ich konečne počul zo skvelým zvukom, všetky nástroje bolo zreteľne počuť, čo umocňovalo celkový dobrý pocit z ich vystúpenia. Asi ani nemá význam písať tu všetky odohraté skladby, dnešný setlist bol zostavený absolútne dokonale, kapela zahrala najväčšie hity svojej kariéry, veď kto by nepoznal skvelé veci ako „Goi, Rode Goi, „Ot serdca k nebu“, Slavsja Rus“, „Pamiat“, famózne zahraté „Zakliatie“, skandovačku „Po syroi zemle“ alebo skákačku „Maslenitsa“ a to som zďaleka nespomenul všetky skladby, ktoré dnes zazneli. Masha poletovala po pódiu ako tornádo, ale ani ostatný členovia sa nenechali zahanbiť, hlavne nový píšťalkár sa občas dobre odviazal spolu s publikom. Mimochodom, keď už som pri novom členovi kapely, ktorým je hráč na všemožné dychové nástroje, píšťalky, gajdy, Vladimír Volk, ten dal vystúpeniam Arkony nový rozmer, kedysi tieto nástroje zneli zo samplera, ale živí a ešte k tomu zručný hráč, to je úplne niečo iné. Blížil sa záver koncertu a s ním najväčšie hity kapely, na ktoré sa tešili hlavne tancu a skákania chtivý fanúšikovia. A tak to postupne začalo starinka „Viydu ya na volyushku“, ktorá rozohriala predné rady nato, aby prišiel už tradičný battle na skladbu „Stenka na Stenku“, pri ktorej sa doslova ocitol v kotly celý klub vrátane biletárov. A to si Arkona pre prítomných pripravila záverečné tancovačky ako „Yarilo“, to už headbangovali snáď všetci okolo a na úplný záver sme si všetci svorne zaskákali na „Kupala i Kostroma“ počas ktorej sa kapela lúčila s fanúšikmi a slov chvály nebolo konca kraja, samozrejme fanúšikovia sa kapele tiež poďakovali búrlivým skandovaním. Mám dojem že spokojnosť, bola na oboch stranách, čo sa týka mňa, nemám čo by som dodal, jeden z najlepších koncertov Arkony, ktorý som zažil. Je len škoda, že celkovú skvelú atmosféru trochu poznačil poľutovanie hodný incident, keď niekto Mashe ukradol z pódia jej bubon, tak len dúfam, že ani táto nepríjemnosť nezatieni dojem zo skvelého koncert v našom meste.

Na záver sa musím poďakovať organizátorovi, že tieto kapely dotiahol do nášho mesta, tiež fanúšikom za skvelú atmosféru a kapelám za podaný výkon. Ja osobne som odchádzal nadmieru spokojný a ešte pár dní po koncerte som si pospevoval a spomínal ako bolo skvele na tomto koncerte.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits