č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

The Gathering, Endless
spracoval Golo, 11.2.2003



The Gathering

Vznikol v roku 1989. Založili ho bratia Hans a René Ruttenovci spolu s Bartom Smitsom. Čoskoro sa k nim pripojili Hugo Prinsen Geerligs, Jelmer Wiersma a Frank Boeijen a kapela bola kompletná. Začali komponovať pesničky, The Gathering ktoré aj vďaka vtedy nie v metale celkom bežným klávesom zaujali ľudí z metalového undergroundu.
Prvým materiálom bola kazeta s názvom An Imaginary Symphony, ktorá vyšla v roku 1990. V Januári 1991 nasledoval aj prvý koncert, kde hrali pred kapelami DEADHEAD a INVOCATOR. V Apríli 1991 sa zrodilo prvé demo Moonlight Archer, ktoré zožalo úspech v nejednom metalovom magazíne. Začali hrať na väčších akciách s kapelami ako SAMAEL, MORBID ANGEL, alebo DEATH.
Po podpísaní kontraktu s firmou Foundation 2000 vyšiel v roku 1992 dnes už kultový album Always... Bartove brutálne vokály sa tu miešali s jemným hláskom hosťujúcej speváčky Marike Groot. Nasledovalo turné po Európe, ktoré bohužiaľ skončilo rozchodom kapely s Bartom a Marike. V roku 1993 vyšiel u rovnakého vydavaťeľstva album Almost A Dance s novým spevákom Nielsom Duffhuesom a speváčkou Martine van Loon. Po hudobnej stránke to bol stále klasický THE GATHERING, ale hlasy týchto dvoch vokalistov (hlavne Nielsov, ktorý znel ako nepodarený Mike Patton) neboli celkom správnou voľbou.
The Gathering Skupina sa na čas odmlčala, ale popri tom intenzívne pátrala po tom správnom leaderovi. Úspech sa dostavil o rok neskôr keď do zostavy pribrali speváčku s anjelskym hlasom Anneke van Giersbergen. Nový kontrakt im ponúkla nemecká firma Century Media a THE GATHERING oslávili svoj návrat na scénu famóznym albumom Mandylion (1995), ktorý skončil aj v oficiálnych holandských hitparádach.
Ďalším skvelým zásekom do diskografie bol album Nighttime Birds z roku 1997, ktorý vznikal počas turné a súčasného štúdia niektorých členov. Po hudobnej stránke dokonale nadväzoval na smerovanie Mandylionu a zožal snáď ešte väčší úspech. Nasledujúce turné bolo ešte intenzívnejšie a zasiahlo aj východnú Európu (ba dokonca aj Slovensko). Tento nápor nezvládol gitarista Jelmer a v júli 1998 opustil kapelu.
Ostatní členovia sa rozhodli trochu poexperimentovať so zvukom v štúdiu, čoho výsledkom bol album How To Measure A Planet?, ktorý na ploche dvoch diskov ponúkal atmosferickú, noisom ovplyvnenú, ale pritom veľmi príjemnú muziku. Toto už bol trochu ťažšie stráviteľný oriešok pre fanúšikov staršej tvorby. Napriek tomu sa dostavili zväčša pozitívne reakcie z celého sveta, ba dokonca aj z USA, kde THE GATHERING v lete 1999 odohrali 14 koncertov.
Znechutení hudobným priemyslom sa rozhodli zobrať veci do vlastných rúk si založili vlastný label Psychonaut Records a hneď na ňom vydali remastrované prvé dva albumy Always... a Almost A Dance s novými obalmi.
The Gathering Keďže však boli zmluvne stále viazaný k Century Media, vydali pre nich ešte živák Superheat (2000), ktorý obsahoval najmä skladby z How To Measure... a ďalší radový album plný intenzívneho, emotívneho rocku if_then_else.
Prvým novým počinom na ich vlastnom labeli bolo mini-CD Black Light District a v roku 2003 sa na pulty predajní dostal ďalší fantastický počin s názvom Souvenirs, plný jemných a emotívnich, trochu minimalistických skladieb nádherne vyfarbených anjelskym hlasom Anneke van Giesbergen. Aktuálne turné propaguje úplnú novinku, živý poloakustický album Sleepy Buildings, ktorý obsahuje materiál snáď zo všetkých albumov, vrátane niekoľkých skladieb z debutu. Je naozaj zaujímavé ako tieto staré skladby komponované pre boostrované gitary a brutálny vokál pôsobia v poloakustickom spracovaní s čistým, nežným, ženským hláskom.

aktuálna zostava:
Hans Rutten - bicie, perkusie
René Rutten - gitara
Anneke van Giersbergen - spev
Frank Boeijen - klávesy, programovanie
Marjolein - basa

web: www.gathering.nl

reporty: Palác Akropolis, Praha, 12.4.2003



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits