č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Mayhem, Defiled, Manatark
spracoval Golo, 13.4.2004



Mayhem Mayhem

Nórski diabli MAYHEM patria k tím, čo si kultový status získali už počiatkom 90-tych rokov ani nie tak vďaka svojej hudbe, ako vďaka aféram okolo samotnej kapely. Najprv spáchal samovrždu spevák Dead, neskôr Count Grishnackh zavraždil gitaristu Euronyma, ktorý bol priamo v čele takzvaného "Inner Circle", organizácie zaobarajúcej sa všemožnými antikresťanskými aktivitami podpaľovaním kostolov počnúc a vraždami končiac. Kapelu založili v roku 1983 Euronymus (gitara), Necrobutcher (basa) a Manheim (bice). Názov prebrali zo skladby "Mayhem with Mercy" od VENOM. Prvé demo "Pure Fucking Armageddon" vyvrhli v roku 1986. V tom istom roku sa k nim pripojil vokalista Messiah, ktorý ale vzápätí kapelu opustil a na jeho miesto prišiel Maniac. O rok neskôr sa zrodilo druhé demo "Deathcrush". Kapelu opúšťajú Manheim a Maniac a ich miesto obsadzujú Torben (bicie) a Kittil (vokály) z kapely VOMIT. Nevydržia však dlho. Už v roku 1988 zostavu upevňujú Dead (vokály) a Hellhammer (bicie). Nahrávajú skladby "Freezing Moon" a "Carnage" na kompiláciu firmy CBR a samozrejme veľa koncertujú. V Apríli 1991 však Dead pácha samovraždu a kapelu opúšťa aj Necrobutcher (aj keď nie takým definitívnym spôsobom). Na chvíľu túto medzeru v zostave zapláta Occultus (basa/vokály), ale vydží naozaj len veľmi krátko. Napriek týmto problémom kapela v roku 1993 nahráva legendárny album "De Mysteriis Dom Sathanas" s Attilom Csiharom za mikrofónom a Countom Grishnackhom na base. V tom istom roku vydávajú "Live in Leipzig" a venujú ho zosnulému Deadovi. To ešte netušia, že onedlho Grishnackhovou rukou na druhý svet odíde aj jediný pôvodný člen Euronymus. V roku 1994 vychádza Euronymovi venovaný "De Mysteriis Dom Sathanas" ale kapela v podstate nefunguje. O rok neskôr však veci do svojich rúk berie bubeník Hellhammer a pridávajú sa k nemu aj Maniac, Necrobutcher a nový gitarista Blasphemer z kapely AURA NOIR. Ich prvým spoločným počinom je EP "Wolf's Liar Abyss" z roku 1997. Popri aktívnom koncertovaní vydávajú niekoľko singlov, živákov a splitko s ZYKLON-B. Prevratným je až rok 2000, keď vydávajú album "Grand Declaration Of War", ktorý patrí k tomu najoriginálnejšiemu a najlepšiemu, čo sa na black-metalovej scéne počas jej existencie vytvorilo. Nasleduje znovu množstvo koncertov, živákov, DVD a splitko s MEADS OF ASPHODEL. Zatiaľ najčerstvejším počinom je album "Chimera", ktorý sa na pultoch obchodov zjavil naozaj len nedávno. Obsahuje osem zásekov v štýle toho najsurovejšieho materiálu z "Grand Declaration Of War".

zostava:
Sven-Erik Kristiansen "Maniac" (SEPTIC CUNTS, FLEURETY, NECROPHAGIA, WURDULAK, VOLUSPA, RED HARVEST, STATUS FATAL, FLESHWOUNDS) - vokály
Rune Erickson "Blasphemer" (AURA NOIR, BLOODLUST, TESTIMONY, MEZZERSCHMIT) - gitary
Jorn Stubberud "Necrobutcher" (KVIKKSOLVGUTTENE, L.E.G.O., VOMIT, FLESHWOUNDS) - basa
Jan Axel Von Blomberg "Hellhammer" (ARCTURUS, IMMORTAL, FLEURETY, KOVENANT, THORNS, TROLL, WINDS, MORTEM, MYSTICUM, MEZZERSCHMIT) - bicie

web: www.thetruemayhem.com

audio: You Must Fall (z novinky Chimera)



Defiled Defiled

Vznikol v Tokyu v roku 1992. V prvej polovici 90-tych rokov vydali dve demá a samofinancované miniCD "Defeat Of Sanity". Ich vtedajšie koncerty sa dajú popísať jedine ako devastujúce. V roku 1996 hrali v Japonsku s CANNIBAL CORPSE a podarilo sa im vycestovať aj do zahraničia. Zlomový bol rok 1998, keď odohrali americké turné spolu s legendami žánru INCANTATION a doma v Japonsku hrali s TESTAMENT, MORBID ANGEL, VADER a ARCH ENEMY. O rok neskôr vydali debutový album "Erupted Wrath". Nahrával ho Brian Griffin (ex-BROKEN HOPE, EM SYMPHONIA) a mixoval jeden z otcov death metalu Jim Morris v Morris Sound Studio na Floride. V tom istom roku sa ako prvá japonská kapela dostali na severoamerický Milwaukee Metalfest. V roku 2000 absolvovali Európske turné spolu s DEMENTOR a turné po Malajzii so SIL KHANNAZ. Rok 2001 sa niesol v znamení albumu "Ugliness Revealed", ktorý zožal množstvo kladných ohlasov z celého sveta a upevnil kapele miesto na špičke chaotického, extrémneho death-metalu. Následne na to DEFILED podpísali zmluvu s francúzkym labelom Season Of Mist a prvým plodom ich spolupráce je minuloročný album "Divination".

zostava:
Hideki Fujimoto - vokály
Yusuke Sumita - gitary
Norihisa Fukuda - basa
Yuichi Ishiguro - bicie

web: listen.to/defiled

audio: Downfall Dissolved In Dust (z albumu Divination)



Manatark Manatark

Vznikol v roku 1996 ako sólový projekt Draconica, ktorý vyvrcholil demom "Roosteitk". Po jeho vydaní sa pripojil gitarista Gates. V roku 1999 už regulérna kapela MANATARK pribrala basáka Mantasa na niekoľko koncertov. Ako dvojica (Draconic, Gates) nahrali o rok neskôr debuový album "Viimanegi Veri" a kým sa im ho podarilo vydať do kapely pribudli basák Benton a bubeník Thonolan. Konečne mohli koncertovať ako plnohodnotná kapela, čo hneď aj využili. Podarilo sa im predskakovať takým hviezdam ako BORKNAGAR, alebo MAYHEM. V roku 2002 si zahrali na Inferno Festivale v Nórsku a ako support hrali s IMPALED NAZARENE. V roku 2003 nahrávajú nový album "Chaos Engine" a o jeho vydanie sa stará slovenská firma Metal Age Productions. Nastáva zmena na poste bubeníka keď Thonolana strieda jeden z najtalentovanejších estóskych bubeníkov Suss.

zostava:
Draconic - vokály, gitara, elektronika
Gates - gitara
Benton - basa
Suss - bicie

web: www.manatark.com

audio: Parallels And Parity (z albumu Chaos Engine)
Meelepett (z albumu Viimanegi Veri)



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits