č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Yngwie J. Malmsteen
zdroj Monika Csikmakova, spracoval jimi, 1.6.2005



Yngwie J. Malmsteen Švédsky gitarista, ktorí profesionálne mixuje klasickú a rockovú hudbu, Yngwie Malmsteen sa predstaví 21. júna 2005 v Estrádnej Sále Parku Kultúry a Oddychu v Bratislave, kde prednesie hity svojho nového albumu: Unleash The Fury.

Yngwie Johann Malmsteen sa narodil 1963 v Štockholme. Jeho rodičia sa skoro rozviedli, a z Yngwieho sa stal nezbedník, koho nič iné nezaujímalo, len hudba. Gitaru zval prvýkrát do ruky v deň, keď Jimi Hendrix zomrel. Najväčším vplyvom naňho boli Bach, Vivaldi, Mozart ako aj Ritchie Blackmore z Deep Purple, kto takisto absolvoval klasickú hudobnú školu.

Malmsteena rýchlo napadlo, ze švédi, ktorí si zvykli na ABBA, ho príliž favorizovať nebudú, takže poslal svoje demo aj do záhraničnych vydavatelstiev. Malo to aj význam. Yngwie nemal ani 20 rokov, keď dostal pozvánku do Los Angeles, aby sa stal gitaristom skupiny Steeler. Abum sa stal rockovým kultom vďaka gitárového sóla, ktorý predviedol Yngwie. Neskôr Malmsteen hral v skupine Alctrazz, ale prišiel nato, že jeho talent môže najviac využiť, ak bude hrať sólo.

V 1984, keď mal len 21 rokov, vydal Yngwie Malmsteen's Rising Force, ktorý sa stal základným dielom neoklasickej rockovej hudby. Na tejto platni ukázal prvýkrát svoju originálnu gitarovú hru. Vyhral cenu "Album roka" a dostal aj nomináciu na Grammy. Jeho sláva bola vďaka tomu, že briliantne mixoval modernú elektronickú hudbu a štýl velkých hudobných skladatelov.

V 1985 vydal novú platňu Marching Out, a o rok ďalšiu, pod názvom Trilogy. Trilogy sa stal jeho favoritom aj z hudobnej aj z textovej stránky. Po Trilógii nasledovala ročná pauza. Na svojich 24. narodeninách prežil autonehodu, následkom čoho mu dočasne mrzla pravá ruka. Potom mu zomrela matka a aj jeho manažér ho podviedol. Ale Yngwie sa nedal. V 1988 vydal nový album Odyssey, ktorý je plný pocitov. Odessey sa stal zlatou platňou v USA, a Yngwieho hudba sa dostala k širšej verejnosti, ako predtým.

V 1989 Malmsteen vydal živý album, na ktorej je nahratí Leningradský koncert. V 1990 vydal Eclipse, na ktorej hudba sa trošku vrátila k štílu albumov pred Odyssey. V 1998 sa splnil Yngwieho veľký sen. Skomponoval dielo pre veľký orchester, ktorý aj nahral s Českým Filharmonickým Orchestrom.

Najnovší album s názvom Unleash the Fury vydali vo februáry tohto roku. Yngwie prednesie piesne z tohto ako aj najväčšie hity z predchádzajúcich albumov 21. júna v Estrádnej Sále Parku Kultúry a Oddychu v Bratislave..



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits