č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

ŠVABLAST - METALOVÁ S.M.R.Š.Ť. na LOKAL LIFE 006_FM
zdroj LOKAL LIFE, 31.7.2006



LOKAL LIFE 006_FM "tatrafest"
11. - 12.8.2006
amfiteáter Kežmarok a okolie




Vitajte na vlnách metalovej histórie, vitajte v minulosti, z ktorej sa budovala dnešná súčasnosť kapely Švablast - naturálno energicky old school metalovej zveriny z nenápadného, ani nie tak metalového, malého mestečka Bratislava.

Máme tu dočinenia s mladou skupinou i keď k vekovému priemeru účastníkov sa už dávno nedá dať prívlastok teen. O skúsenostiach na vlnách hudobného undergroundu ani nehovoriac.
Našli a dali sa tu dokopy víťazi klasickej death metalovej superstar minulého storočia. Mená ako Hulo (Roman) a Cibi (Tibor) patria presne tým dvom zjavom z bohužiaľ už zosnulej Československej metalovej mlátičke Testimony, kapely ktorú nám starším a už snáď ani dnešnej novej metalovej krvi netreba predstavovať. Kapela vznikla v roku 1992 aby už v roku 1996 utekala na európske turné, pretože by bolo viac než sebecké vychutnávať si ich rázne metalovo hard corové a hlavne originálne rify len tu u nás, i keď ohlas ČS fanúšikov so záclonkami pred očami, poniektorí s dečkou od Skuhravého, bol pre kapelu viac než povzbudzujúci. A nebolo to len tak, pretože kapela drela na svojom hudobnom image viac než je hociktorá iná kapela ochotná obetovať.
Prasomrd spustený na Hulkových strunách počas koncertov ale i na Švablast skúškach rozochveje pytlík nejednému metal maniakovi. Skladby a motívy ktoré do kapely prináša vychádzajú z jeho srdca a je cítiť že jeho romantická dušička a emotívne grindové rify sú dôkazom najhlbšej lásky k metalu ale i rocku a melódiám proste k hudbe ako takej.
Cibi je motor Švablastu, nie len tak úderný ale dokonca pradie ako motor F1 na závodných okruhoch. Je známe že si kapela prispôsobuje volume tomuto bielemu divochovi, ktorý sa narodil s kozou blanou na rukách, natiahol ju na nočníček a spustil základný Grind core rytmus. Má ten správny drive, drží kapelu presne tak na zemi aby náhodou neopustila priestory skúšobne, kde keď sa raz spustí nářez ľahko odletieť.
Tu je stručný prehľad Testimony diskografie:
Demo 1992
Satisfaction waranted 1993
Svet prestáva byť sídlom ozajstného života 1995
split s Mentally Parasites (KO) 1998
...of life and death 1998

Okrem kapely Švablast sa spomínaní členovia venujú aj starej punkovej legende Davová Psychóza od roku 2002 kde Hulo masíruje opäť basu ako kedysi.
Tretím členom do party je rovnako starý a skúsený gitarista z kapely Clandestine Kaktus (Braňo). Ide o blízkeho priateľa, veď nakoniec všetci sme vyrastali v garážach pod prístavným mostom. Clandestine je kapela ktorá vznikala spoločne s Testimony v rokoch 1994 kedy spolu dozrievali na krásnych koncertoch v starej dobrej death metalovej atmosfére posledného desaťročia minulého storočia. Kapelka má za sebou jeden krásny demáč.
Kaktusov prednes na jeho "frajerke Kramerke" vyzerá i pre laika sťaby hra na niečo čo mu buď zachránilo, alebo vzalo život v jeho bývalej stredovekej existencii, kedy by ho museli upáliť na hranici za mestom.
Štvrtým a zatiaľ posledným členom kapely sa stal Anti (Peťo) ktorý nemá zďaleka také skúsenosti a históriu ako jeho metaloví bratia, veď aj sám seba nazýva skôr bubeníkom než spevákom, no "však sa Peťo uvidí ako dopadneš na budúcoročných Superstar!" Osud ho však dokopal k vrieskajúcej kariére, ktorú otvoril v kapele Canis Lupus, kde ho oslovili jeho kamaráti, po jeho krásnom a hlučnom prednese zvieracieho pudového revu, v typicky alkoholovom substráte na nemenovanej ulici a nemenovanom žúre.

Ako to teda celé začalo?

Píše sa rok 2003 a hudobníci ako Hulo, Cibi, Kaktus sa nedržia len svojich nástrojov, ale ako blízky kamaráti sa podopierajú navzájom keď si takto vykračujú príjemné omámený horkou chuťou letného slnka. V tom období sa dvaja z nich už zapodievali kapelou Davová psychóza no napriek tomu, nie že by to ich metalovým srdiečkam nestačilo, vymýšľali stále nové projekty cez emotívno progresívne až po riadny rokec. Tretí Kaktus si brnkal doma niekoľko hodín denne, samozrejme nejaký čas z toho venoval aj hre na gitaru a keď sa mu chcelo vystrčiť čumáčik do tej deravej reality okolo seba, rozbehol sa smer protiatómové kryty. Nie že by bol paranoik a denne očakával útok Usamu bin L., no tam sa práve nachádzala skúšobňa kde sa stretával s kamarátom, aby to tam riadne spolu zadžemili. Nebola to však už od rozpadu Clandestine žiadna kapela, skôr len náplasť.
A tak sa títo traja mušketieri rozhodli aby si spolu zazverili, ale teraz už vážne bez okolkov, tak ako to cítia, tak ako to už dávno chceli, tak aby si pripomenuli to čo im tak dávno chýba, aby spustili riadny old school plný emócií a pocitov, pretože nech sa na mňa nenahnevajú fanúšikovia dnešného pop artu, metal je na vyjadrenie týchto pocitov tá najlepšia jaskyňa.
Na dnešné pomery im ani netrvalo tak dlho a našli štvrtého člena Peťa, ktorý sa práve trápil na bicích v dva roky rozbiehajúcom sa projekte, no nedarilo sa a bez speváka a basy to nakoniec zabalil, aby sa opäť venoval spevu, ani nie tak kvôli tomuto fenoménu, ale skôr pre ten príjemný pocit byť v kruhu dobrých priateľov.
Neviem či sa dá presne určiť termín prvej skutočnej Švablast skúšky a tým pádom vznik kapely, no bolo to rozhodne na jeseň roku 2003.
Chalani nastúpili do projektu asi tak ako vojde chlap do bordelu po dvoj ročnej vojne, kde si mohol výhradne šuchnúť iba s krásnymi studenými M 16.
Hlavu mali plnú nápadov a rify sa im rinuli z hlavy ako Dunaj po záplavovej vlne. Nástup bol skutočne energický, svedčí o tom aj ich prvý koncert, ktorý prišiel asi po troch mesiacoch. Všetko sa to udialo v malej vinárni vo Sv. Jure a krčmička skutočne praskala vo švíkoch. O mesiac neskôr je ešte väčšia akcia v clube Terminal a na to odchod do Prahy, kde si chlapi zahrali na svadbe bývalého člena kapely Testimony, Petra Lochnesa. Rozbeh kapely na prelomoch rokov 2003 - 2004 bol skutočne raketový, spomaliť a zastaviť ho mohol len odchod jedného z členov. Tak sa aj stalo a Anti 12.03. 2004 opúšťa kapelu aby išiel za lepším do krajiny zázrakov USA. Našťastie neopustil kapelu navždy a po 9 mesačnom relaxe a užívania si americkej neporaziteľnosti a demokracie sa nasratý, že sa musí vrátiť z blahobytu domov vracia späť do kapely. Tá zatiaľ neprešla žiadnymi zmenami, práve naopak ako dobré vínko dozrieva a snáď jeden mesiac po návrate je tu ďalší koncert, tento krát na nešťastnom mieste Česká pivnica Bratislava, kde to Antišák neodhadol a do krásneho podzemia sa navalilo toľko metlákov, že sa snáď ani všetci nepomestili. Táto skutočnosť bola skutočne lichotivá a posunulo to kapelu o riadny kus dopredu, ale tu sa už dostávame do súčasnosti, ktorá sa už píše každým ďalším dňom a sprevádzať vás samozrejme budeme všetkými novinkami a koncertmi na inom "kliku".

Švabast sa predstaví v piatok po polnoci na Hlavnom pódiu.

Info: www.lokallife.sk
Predpredaj: www.ticket-art.sk



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits