č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Chuck Schuldiner
Tatiana Godarska, 13.12.2006



13. december je iste pre mnohých fanúšikov, muzikantov a žurnalistov, spätých s deathmetalovým svetom, zatienený smutnou udalosťou. V tento deň opäť a znovu pociťujeme tú strašnú správu o jeho smrti.
Chuck Schuldiner - pioner deathmetalu a frontman Death, kapely, ktorá niesla názor ním vycibreného štýlu - zomrel na následky strašnej choroby. Tento článok sme s kolegou Asafom napísali pre Imhotep k 4. výročiu jeho smrti a zároveň ho prebral kanadský BW&BK. V ňom svoj vzťah k Chuckovi vyjadrilo aj niekoľko významných osobností deathmetalového sveta.
Tatiana Godarska, Imhotep, Nórsko



"When did it begin?
The change to come was undetectable
The open wounds expose the importance of
Our innocence
A high that can never be bought or sold"

Symbolic: "Symbolic"
(Kedy to začalo?
Zmena, ktorá prišla bola nezistiteľná
Otvorené rany odhalili dôležitosť
Našej nevinnosti
Vrchol, ktorý sa nikde nedá kúpiť alebo predať)

Asaf:
Po 13. decembri sa veci zmenili. Niet divu, veď metalový svet prišiel o jedného zo svojich najväčších komponistov a filozofov. Smrť Chucka nás ovplyvnila všetkých. Môžeme už dnes zhodnotiť všetky následky? Asi veľmi ťažko. Bude musieť uplynúť ešte niekoľko desaťročí, aby sme sa mohli bližšie pozrieť na jeho smrť a povedať, čím všetkým nás obohatil a o čo všetko sme prišli.
Chuck Schuldiner stvoril death metal, začínajúc s kapelou Mantas, ktorá bola neskôr premenovaná na Death. Latku death metalu položil od začiatku veľmi vysoko a jej limity neustále posúval vyššie a vyššie. Ovplyvnil tak tvorbu celej generácie muzikantov. Jeho muzika sa vyvinula z primárnej formy až k nesmierne technickému, progresívnemu štýlu. A nielen hudba. Jeho pôvodne krvavé texty sa čoskoro preorientovali k otázkam života, smrti a význame oboch.

"Observing spirits on the wall
What are they telling you?"

Symbolic: "Sacred Serenity"
(Pozorujúc duchov na stenách..
Čo ti hovoria?)

Čo sa skrývalo za Chuckovými hlboko zmysluplnými textami, vie asi len málokto ak vôbec niekto. Pravdu si vzal so sebou a nechal nás, aby sme ju vypátrali sami. Jeho dômyselný pohľad na svet nás mnohých podnietil k hodinám hĺbania nad našimi životmi, a všetkým, čo je s nimi spojené. V symbolike jeho textov od "The Philosopher" až po "Moment of Clarity" nikdy nebolo stopercentne vyjadrené, čo je dobré a čo zlé. Vždy ponechal poslucháčovi priestor vyjadriť sebe samému, čo je čo, práve na základe odrazu Chuckovho textu v príbehu života samotného poslucháča.

"If you think you know the end,
Take another look"

The Sound Of Perseverance: "Story To Tell"
(Ak si myslíš, ze poznáš koniec,
Nahliadni inak)

Vlak je rozbehnutý a my už z neho nemôžeme vyskočiť. Čo je jeho cieľová stanica? A koho to vskutku zaujíma? Metalová hudba je ešte príliš mladá, aby sme ju mohli porovnávať s tvorbou Bacha či Beethovena. Ale aj tak, verím a chcem veriť, že Chuckova hudba bude v nás prežívať navždy. Sám to takto cítim, viem, že nespočet fanúšikov zdiela tento pocit so mnou. Nikdy nezabudneme, Chuck!

"Memories is all that's left behind"
Leprosy: "Pull The Plug"
(Spomienky sú všetko, čo po sebe zanecháme)

"Do you feel what I feel?
See what I see, hear what I hear,
There is a line you must draw
Between your dream world and reality."

Individual Thought Patterns: "The Philosopher"
(Cítiš čo cítim ja?
Vidíš, čo vidím ja, čo počujem?
Je tu čiara, ktorou musíš oddeliť
Svet svojich snov a svet skutočnosti. )

Tatiana:
Verím, že 13. december je pre mnohých muzikantov a žurnalistov, spätých s death metalovým svetom, zatienený smutnou udalosťou. V tento deň opäť a znova pociťujeme tú strašnú správu o jeho smrti. Ale takisto verím, že tieň sa vytratí a naše čelá sa rozjasnia, ak si následne uvedomíme, čím všetkým obohatil naše životy. V tento deň sa poďme podeliť o tiene a jas s významnými muzikantami dnešne death metalovej scény.



In Memoriam Chuck Schuldiner

Nergal (Behemoth)
"Nechcem byť príliš emocionálny v tento deň a nechcem byť posledným, kto ešte trúchli. Ale tento deň ma tak či onak ovplyvnil. Jeho hudba mala na mňa vždy ohromný vplyv bez ohľadu či to bolo pred týmto dňom alebo po ňom. Stále počúvam jeho hudbu. "

Henri (God Dethroned)
"Nebol som prekvapený jeho smrťou pretože sme všetci tušili, že Chuck to už asi nezvládne. Len som dúfal, že veľmi netrpel. Odkaz, ktorý jeho hudba zanechala, tu bude vždy, nezáleží na tom či pred týmto dňom alebo po ňom. Ešte nie som schopný určiť, aký konktrétny vplyv má na mňa. Stále počúvam jeho hudbu."

Helmut (Belphegor)
"V tento deň si opäť uvedomujem, že Death boli skutočnými pioniermi a zakladateľmi amerického death metalu. Podľa mojho názoru, Chuck napísal snáď najmocnejšiu, najtechnickejšiu a najbrutálnejšiu hudbu, aká sa kedy objavila! Predovšetkým "Scream Bloody Gore", "Leprosy" a "Spiritual Healing" sú ohromujúce.
Inšpiroval ma ako gitarového hráča, predovšetkým keď som začínal s Belphegor. To je aj dôvod, prečo mám oblečené tričko Death na fotke z bookletu "Bloodbath In Paradise". R.I.P. CHUCK!!!! (Rest in peace × odpočívaj v pokoji). Nikdy nebudeš zabudnutý tými, ktorí milujú tvoju hudbu.

Silenoz (Dimmu Borgir, Insidious Disease)
"V tento deň som kráčal s kámošom po ulici, keď mi zazvonil mobil. Nepamätám sa, kto to bol, ale hlas povedal: 'Chuck je mŕtvy'. Zastavil som sa v ohromení, keď v tom mi mobil vypadol z ruky. Ovšem nespadol na zem, ale skĺzol sa mi do rukávu. Pamätám si na tento moment ako dnes. Je to zvlášne a istým spôsobom neuveriteľné, pretože som Chucka osobne nepoznal, aký účinok tento človek a jeho hudba na mne zanechali.
Pravdepodobne nie na moje komponovanie ako také ale skôr na moje podvedomie. Jeho hudba však bola neustále zdrojom mojej inšpirácie.
S mojou vôbec prvou kapelou sme zvyčajne hrávali skladby od Death. Pamätám si, aký som bol pyšný, keď som sa nejakú z nich naučil hrať poriadne. A to som bol tak mladý. Dnes, možno náhodne a možno ani nie, prídem na riffy, ktoré sú tak podobné Death. Samozrejme, nepoužijem ich z jasných dôvodov, takže ich pozmením, aby som ich mohol rozvinúť v hudbe Dimmu, ako som to už niekoľkokrát urobil alebo v mojom novom projekte Insidious Disease, ktorý je orientovaný skôr death metalovo.
Neviem, čo si Chuck myslel o našej hudbe, ale keď vyšiel album Spiritual Black Dimension, ľudia od record labelu mi povedali, že Chuckovi sa album veľmi páčil. Dlho som považoval "Leprosy" za môj naj- Death album, ale teraz je to skôr "Scream Bloody Gore", pretože je tak priamy a "Symbolic", pretože je nesmierne inovatívny a technický, s moderným zvukom, a pritom si stále udržiava Chuckovu rozhodnosť a jedinečný štýl. Stále počúvam jeho hudbu."



Trvalo mi dlho, kým som pochopila, prečo tak jedinečný človek, akým Chuck bol, musel byť tak skoro odvedený z tohto sveta. Až možnosť dotknúť sa skutočnej smrti presne v momente, keď som počúvala jeho inštrumentálnu skladbu "Voice of the Soul" mi pomohla porozumieť, že zrovna touto skladbou nám dal svoje srdce na dlani. Otvoril pre nás svoju dušu. Dal nám všetko, čo mohol. A teda nás mohol mierumilovne opustiť. To je záhada jeho Death a smrti, ale aj vyrovnanosť, ktorú nám venuje Chuck Schuldiner, In Memoriam.

"Life is like a mystery
With many clues, but with few answers
To tell us what it is that we can do to look
From messages that keep us from the truth"

The Sound Of Perseverance: "A Moment Of Clarity"
(Život je záhada
S mnohými vodítkami, ale len niekoľkými odpoveďami
Ktoré nám hovoria o tom, čo je to na čo sa máme dívať
cez odkazy ktoré nás držia od pravdy.)

PS. Bolo ťažké udržať slzy, keď sme obdržali poďakovanie za tento článok od Jane Schuldiner, Chuckovej mamy prostredníctvom oficiálnych Chuckovych stránok www.emptywords.org.



Tatiana (pôvodná verzia na Imhotep.no, 2006)
Foto: Ivan Chytil (Nergal, Silenoz)



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits