č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Fest Schizopras 2007
zdroj Peter Antal, 30.7.2007



Dňa 4.8.2007 sa na úpätí gotických emo Malých karpát, v náručí staručkého amfiteátru v Rači, uskutoční nultý (a dúfam že nie posledný) ročník festivalu podzemnej extrémnej (anti) hudby Schizopras. Na akciu som zámerne zavolal niekoľko hudobných žánrov týchto beštiálnych štýlov ako crust, punk, hard core, grind až po užasný, chrochtavý brutal death metal. Prehrabal som sa v tom najlepšom čo doma máme plus okorenil o párik zahraničných headlinerov, ktorý nám prídu utrhnúť a zahrabať naše pytlíky pod zem.
A preto sa tento rok na jedinom festivale tohto druhu v okolí Bratislavy, môžete tešiť na tieto kapely.
Vystúpia tu (najprv z veľkého klimatizovaného autobusu za piskotu stoviek tínedžeriek a neskôr na pristrešenom svetlami nešetriacom pódiu):

Mansklig ladugard
Mladá bratislavská kapelka zanietená a oddaná veličine štýlu nazývaného Crust!
Títo Švédskom ožiarení punkeri odohrajú ten najbrutálneší synkopový set.

Dead is sexi
Takisto mladá bratislavsko malokarpatská kapela v štýle vychádzajúceho z crustu no polaškovali aj s inými motívmi a nápevmi hraničiacimi s metalom nám všetkým tak blízkym.Rozhodne sú na dobrej ceste zosadiť Roba Kazíka z piedestálu majstra umenia hudby! Ta tá ta ta tá ta v dolinááááách......

Time of my life
Banda na svet nasratých tatrancov nám príde ukázať akým upgradom prešla hudba ich starých otcov pastierov a babiek HC - čkáriek. Old school nášlap ako sa patrí a to mali strach, že vraj budú na takom zverinci znieť ako emo!!! Pche tak im to dokážeme, že do Schizopras metalovej komunity rozhodne zapadnú!

Hemperor
Kapelka už určite všetkým Bratislavčanom známa a nikto nemôže povedať, že neprechádza z koncertu na koncert riadnym progresom takže si opäť vychutnáme riadnu dávku brutal deathu s najlepšim prasačím vokálom v okolí. Lepší prednes na Schizoprase už ani nemôže byť.

Dogma inc.
Táto skupina rozhodne nepatrí medzi tie mladšie ročníkové odrody, ale ide o dobre prezretý grind HC metal s buketom punku, zozbieraný v roku výdatnej metalovej cukornatosti. Podľa môjho názoru od čias kedy im zmizla speváčka a nahradil ju Kuna kapela narástla a z burčáku sa stalo skvelé víno. Na festival prídu už aj s novým CD, ktoré chlapci práve teraz nahrávajú.

Švablast
Konečne po dlhej prestávke a personálnych zmenách návrat old schoolovej praso legendy. Po príchode nového gitaristu dostáva kapela nový výraz, novú tvár, no rozhodne sa nerozhodli poľaviť z grindo metalo nájebu, aký nám predvádzali už vyše štyri roky. Veríme v štastný návrat týchto priekopníkov metalu.






Eternal bleeding
Tak sa priznám, že ide o moju srdcovku. Táto kapelka zo Žiaru nad Hronom a Kremnice predstaví len v (svätej) trojici!!!tak neuveriteľne extrémne dobre zahratý brutal death metal, že sa so svojimi skúsenosťami a zvukom radia medzi európsku elitu spomínaného štýlu. Takže štuple z uší von a nechajme si rozmetať zvyšky kadávrov po našich rapavých metalových xichtoch!




Ilegality
Stará punková legenda z Topoľčian. Ideálna kombinácia punku a hard coru a ešte viac rýchleho punku. Starí fotri čo nám ukážu kde má sviňa riť! ( rozmýšľam, že mne asi ukážu aj čosi viac, keď si prečítajú ako píšem "starí"...) Proste mazec jak má byť.








Ingrowing
Tak a je to tu! Ingrowing konečne prvý krát v Bratislave! Na to kde všade sa už táto zostava z Budějovic, hrajúca vynikajúci technický grind metal, pohybovala, je mi večnou záhadou, že si ich bratislavské publikum nemohlo dodnes naživo vychutnať o to viac ma teší ich potvrdená učasť.






Goryptic
Nakoniec nás svojimi rozoznenými strunami potešia headlineri z Francúzska svojou nekompromisnou smršťou death metalu s prvkami amerického hard coru. Kapelka prechádza európou spoločne s Eternal bleeding. Vrámci svojej tour sa mi podarilo, aby prišla vyčarovať úsmev aj na našich životom skrivených tvárach.



Po skončení sa nikto nemusí nikam ponáhlať, veď je predsa víkend a tí mladší, pokiaľ necvikajú, majú prázdniny a tak nám všetkým bude do kroku s alkoholom rytmicky vyhrávať DJ Vlčák. Na mieste budú stánky s množstvom tekutín tak dôležitých na dodržanie správneho schizopras metalového pitného režimu v akciových cenách ako aj nevege potrava pre väčšie sviňe a vege pre tie menšie.

Verím, že sa všetci dobre zabavíte a dokážete svojou účasťou, že extrémna alternatívna scéna zďaleka nie je v rozpade. Viem, že atmosféra bude klasicky uvoľnená a každý si príde vychutnať trochu relaxu pri dobrej hudbe a všetky predsudky ako aj agresivitu nechá doma nech skolabujú v klaustrofobickom šoku z opustenia medzi štyrmi stenami vašich malých príbytkov. Akcia je venovaná hudbe a nie presadzovaniu politického alebo akéhokoľvek iného, nebodaj náboženského, presvedčenia, preto si podobné kydy nechajte na debaty, ktoré menia svet pri poháriku džúsu či pivného moku vo vašich krčmách. Na akcii bude SBS, ktorá, ale nie je vybavená na otravovanie ľudí, vyhrozovanie, či debilné zazeranie, ale naopak na ochranu všetkých vás, čo prídete aj keď verím, že nebude nutné nič ochraňovať. Chlapci boli mnou starostlivo vyberaní a sú to všetko ľudia našich krvných skupín odrastení na metale.
Verím vo výbornú atmosféru a tým pádom aj v ďaľši ročník Schizoprasu!

Prvých 200 návštevníkov dostane ako present promo CD s kapelami, ktoré vystúpia na akcii.

S úctou váš VLČÁK.



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits