č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás


Metalcamp 2008 news #5
autor Ivan Chytil, 2.6.2008




Metalcamp 2008
03.- 09. 07. 2008, Tolmin, Slovinsko
www.metalcamp.com
Metalcamp Anthem (hymna Metalcamp 2008, performed by band Prospect)



Peklo sa sťahuje do raja. Termín jedného z najmladších a zároveň najúspešnejších európskych festivalov sa nezadržateľne blíži. Dobré meno u návštevníkov, ale hneď od prvého ročníka aj u vystupujúcich kapiel, potvrdí tohtoročný, výročný piaty diel.

Metalové prázdniny uprostred krásnych hôr, čiže METALCAMP 2008, oficiálne začína vo štvrtok. Je to deň príchodu väčšiny návštevníkov, stavba stanov a ďalšie budovateľské aktivity. Za skutočný začiatok možno považovať večernú otváraciu párty v bare na pláži. Táto akcia má otvorený koniec, takže vytrvalci pozor! Prvá kapela začína už na druhý deň poobede, aby ste to stihli.

Hudobnú časť celého podujatia tradične odštartujú domáci harcovníci, tentokrát PENITENZIAGITE, spájajúci v jeden celok death a black metal. Z iného kochlíka, miešajúceho hardcore a punk, sú OCTOBER FILE. Po krátkom výdychu v podobe folk metalového združenia WINTERSUN sa bude opäť trocha tlačiť na pílu. Death metaloví klasici SIX FEET UNDER tohto roku príjemne prekvapili koncertnými výkonmi, takže sa máme na čo tešiť. K odkazu nasledujúcej kapely sa hlásia mnohí. CARCASS po dlhej dobe opäť spojili svoje sily a vyrazili na pódiá. Záver prvého večera bude patriť veľkolepej pódiovej show. Ako prví rozhýbu svetlá a ohne aj u nás populárni IN EXTREMO a bodku za týmto večerom dajú IN FLAMES.
Z kapiel vystupujúcich na druhom pódiu stojí za povšimnutie partia MACHINE MADE GOD, kombinujúca vo svojej tvorbe klasický thrash s metal core. A nesmieme zabudnúť ani na industriálno black metalovú trojku HATE z Polska.

Sobota býva obyčajne prvým voľným dňom týždňa, ale sme na festivale, takže bez prestávky ideme ďalej. Pozrime sa najskôr na druhé pódium. DEAD BEYOND BURIED alebo vraj nádej extrémneho metalu. Ako je to v skutočnosti, posúdia prvýkrát mimo britských ostrovov práve návštevníci Metalcampu. No a black metalová svorka DARK FORTRESS si svojich priaznivcov našla už dávnejšie.
A späť na hlavný stage. Melodický death metal v podaní MERCENARY patrí k tomu lepšiemu, čo tento smer v dnešnej dobe ponúka. Zmes thrash a death metalu, to sú LEGION OF DAMNED, známi najmä svojimi krvavými promo aktivitami. Úplne iný, hudobný masaker a neľútostná deštrukcia, prichádzajú v podaní vyznavačov obzenu zo severu Európy. MESHUGGAH. Jednoznačne vrchol večera. Po dvoch rokoch sa na miesto činu vracajú AMON AMARTH. Budú hrať v čase, keď mali pôvodne vystúpiť Celtic Frost. No ale čo už. Power metalová legenda ICED EARTH sa po európskych pódiách pohybuje skôr zriedkavo ako často. Milovníci tejto odnože metalu by preto toto vystúpenie nemali premeškať. A na záver dňa prichádza zmiernenie, APOCALYPTICA. Veď kto to videl, po koncerte celý zadýchaný konzumovať chladené nápoje v plážovom bare.

Deň pokoja a oddychu, tak to pre nedeľu na takýchto podujatiach neplatí. Začnime opäť na druhom pódiu, kde dnes vystúpi vynikajúca holandská kapela TEXTURES. A spomeňme ešte aspoň SYBREED, pozitívne hodnotená štvorica, spájajúca industriál a extrémny metal.
V tento deň sa budú na hlavnom pódiu diať veru zaujímavé veci. O úvod sa postarajú HACRIDE, ktorý to celé nakopnú. Po nich príde krátka spomaľovacia šikana, KORPIKLAANI. A potom už nič nebráni tomu, aby sa večer poriadne rozbehol. BEHEMOTH sú známi ako vynikajúca pódiová kapela. Ich koncerty bývajú naplnené energiou a zlobou, treba dúfať, že im to vyjde aj teraz. A hneď za nimi sa predstaví ďalší hudobný bonbónik, OPETH. Je vysoko pravdepodobné, že zaznejú aj skladby z nového albumu Watershed. Skôr pre pamätníkov a staromilcov je určený ďalší účinkujúci, HELLOWEEN, jedna z viacerých legiend na festivale. Al Jourgensen tvrdí, že tohtoročné turné MINISTRY po letných festivaloch bude posledným v jej živote. Vraj. Uvidíme. Zatiaľ sa môžeme tešiť na poriadnu dávku industriálneho besnenia. A dúfať, že nezaznejú iba covery z posledného albumu.

Pondelok nám trochu potemnie. A nebude to iba vplyvom ponocovania v bare. MARDUK snáď nikomu netreba predstavovať. Hudba a texty švédskej panzer divízie točiace sa okolo večnej témy smrti a zomierania, prinesú do letných horúčav zimomriavky a mrazivý dych posledných okamžikov bytia. SAHG je partia ľudí z kapiel Gorgoroth a Audrey Horne. Sabbatovský doom šmrncnutý psychedeliou. Zábery z koncertov dávajú tušiť, že muzikanti si hranie v kapele užívajú, skoro by sa dalo povedať, že slúži ako relax od domovských súborov. RAGE je u nás dobre známe trio, hrajúce klasický power metal. Teraz však vystúpia, ako sa sluší a patrí, bez symfonikov. V Slovinsku je to ich premiéra. Pred záverom krátky čas na nadýchnutie v podobe melodického death metalu od SOILWORK.
Trey Azagthoth, Pete Sandoval, Dave Vincent, teda MORBID ANGEL. Na letných koncertoch ich podporí Thor Anders "Destructhor" Myhren, gitarista skupiny Zyklon. Uvidíme, aký priestor dostane a ako svojou hrou prispeje k celkovému vyzneniu setu.

Utorkový hudobný prídel otvoria BIOMECHANICAL, ktorí hrajú hodne svižný, ale časom ničím prekvapivý thrash metal. Ale koncertné prevedenie skladieb môže byť zaujímavé. Veteráni ONSLAUGHT prinášajú na pódium zvuk klasického thrash metalu. Nasledujúce minúty sa budú uberať od folk metalu ELUVEITIE k bombastickej show nemeckých SUBWAY TO SALLY. Bodku za festivalom dajú bratia Michael Amott a Chris Amott, ktoých svojimi hlasivkami výdatne podporí Angela Gossow. ARCH ENEMY znamená melodický death metal so smrtiacim ženským vokálom. Kapela mala vystúpiť na festivale už v roku 2006, ale vtedy to nevyšlo.

Program hlavného pódia je v podstate až na pár drobností kompletný. Pribúdať už budú najmä kapely druhého pódia. Pripomeňme ešte, že mnohé z kapiel prichádzajú do Tolminu s čerstvo vydanými albumami.

METALCAMP je však známy tým, že ponúka okrem hudby aj množstvo ďalších aktivít. Okrem plážového baru je to aj paraglading, rafting a treking po okolí. Obľúbené sú napríklad neďaleké vodopády a jaskyne. Ale vzhľadom na relatívne ťažký prístup na niektoré miesta sa doporučuje výlet so skúseným sprievodcom.

Podrobnejšie informácie, či už organizačné alebo týkajúce sa aktivít v okolí Tolminu nájdete na www.metalcamp.com.



METALCAMP VIDEO TEASER:


METALCAMP ANTHEM VIDEO*:

* Metalcamp Anthem (7 days of metal) is performed by band Prospect (more about Prospect can be found here: www.myspace.com/prospectslovenia)



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits