č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Ihsahn - potvrdený termín vydania nového albumu
zdroj Raymond / Doublehead Production, Ivan Chytil, 27.11.2009



Londýn. Candlelight Records potvrdili 25. január 2010 ako európsky a 26. január 2010 ako americký termín vydania nového albumu, ktorý nahral bývalý vokalista a gitarista skupiny Emperor Ishahn v prvej polovici roku 2009. Titul After uzatvára hudobníkovu plánovanú trilógiu. Na albume sa s nórskou ikonou predstavia aj Asgeir Mickelson (bicie, Spiral Architect), Lars K. Norberg (bass., Spiral Architect) a Jorgen Munkeby (sax., Shining).

Ihsahn.jpg „Toto je môj prvý album, základy ktorého som skladal na osemstrunnej gitare, čo bolo výzvou a zároveň inšpirájúciou,“ komentuje Ihsahn, keď hovorí o tvorivom procese. “Tiež som sa už v úvodnom štádiu rozhodol, že album chcem mixovať s Jensom Bogrenom (Opeth, Katatonia) a nahrával som ho s touto myšlienkou. Asgeir a Lars opäť odviedli vynikajúcu prácu. Vždy som chcel do svojej hudby vniesť saxofón. Jorgenov príspevok bol pre album skutočne prínosom.“

Práce na After boli rozložené presne na osem mesiacov. Ihsahn opäť pracoval vo svojom vlastnom Symphonique Studio s doplnkovou prácou v Toproom Studio (co-engineered s Borgeom Finstadom).
Intenzívnosť projektu potvrdila to, čo sľubovali už prvé posluchy, že pôjde o najnaliehavejšie dielo Ishanhových sólových aktivít. „Dobrý pocit z materiálu mi dodával viac a viac sebadôvery. Nechal som, nech si skladby vyberú smer a ja som proste nasledoval svoje prirodzené inštinkty.“

Po rozpustení Emperor v roku 2001 pokračoval Ihsahn v práci so skupinou Peccatum, ktorú založil v roku 1998 so svojou životnou partnerkou Ihriel (Heidi Solberg Tveitan). Po vydaní minialbumu The Moribund People (2005) začal písať svoj sólo materiál.
Prvý album The Adversary zkomponoval sám rovnako ako aj nahral všetky nástroje a okamžite získal sympatie fanúšikov po celom svete. Album poskytol Ihsahnovi možnosť použiť obsiahlejšie zvukové štruktúry, koré ostali v Emperore nedotknuté. Album tiež zažil návrat jeho rôznorodých textárskych múz. „Ikaros, Lucifer, Prometeus, Zarathustra. Všetky tieto historické osobnosti protestovali proti všeobecne akceptovaným, ale veľmi často vnúteným ´pravdám´, nehľadiac na prenasledovanie ich samotných alebo ich stúpencov. Ich príbehy sú inšpirujúce.“
AngL nasledoval v roku 2008. Metal Maniac napísal: “Zatiaľ čo The Adversary bol akusticky zvládnutý mechanizmus – všetky stránky albumu boli pevne riadené – AngL prináša vizionársky rozmach a prináša pestrejšiu paletu.“ Decibel Magazine nazval album „ presvedčivé ako to naj- od Emperor. Ihsahn znie sviežo rovnako ako pred pätnástimi rokmi, ale s ohliadnutím sa dospelého muža. Na AngL spolupracoval Mikael Akerladt (Opeth) v skladbe The Unhealer.

Nominant Spellemann Award (nórska obdoba Grammy) Ihsahn (vlastným menom Vegard Tveitan) začal hrať hudbu už v útlom veku. Tínedžerské kamarátstvo s Tomasom Haugenom (Samoth) odštartovalo jeho hudobnú kariéru, ktorá ku dnešnému dňu obsahuje viac ako päťdesiat samostatných nahrávok, päť legendárnych európskych turné s Emperor (skupina dosiahla brehy USA iba trikrát) a celosvetový rešpekt fanúšikov a rovesníkov. „ Emperor je stále jedna z mojích najobľubenejších skupín,“ hovorí Teeth of the Divine (pôvodne Digital Metal) .

Uprostred roku 2009 Ihsahn vystúpil prvýkrát na pódium s vybraným materiálom z prvých dvoch albumov ako suport na koncerte Opeth v Oslo. Prvé rozhovory v súvislosti s albumom After indikujú viac koncertných aktivitít, ale kde a kedy v súčasnej dobe ostáva tajomstvom

Zoznam skladieb After
1. The Barren Landsr
2. 2. A Grave Inversedr
3. 3. Afterr
4. 4. Frozen Lakes on Marsr
5. 5. Undercurrentr
6. 6. Austerer
7. 7.Heavens Black Sear
8. 8.On the Shores



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits