č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Tony Macalpine po prvý krát na Slovensku
zdroj Raymond Kaňa / Double Head Productions, 3.11.2011



Tony Macalpine
gitarový virtuóz modernej doby

3. marec, Bratislava, Randal, 20hod

Vstupenky – zberateľská edícia v kaviarni MMC non-stop 25 € (od 21.12.), Ticketportál 27€



Gitarový virtuóz modernej doby, tak by mohla znieť vizitka Tonyho Macalpina. Svojou tvorbou stále dokazuje, že je jedným z najvýznamnejších a najvšestrannejších hudobníkov súčasnej rockovej scény. MacAlpine dokáže majstrovsky operovať s klasicky rockovými a jazzovými vplyvmi, pričom niektoré jeho diela sú právom považované ako učebné materiály pre mladých hudobníkov. Počas svojej viac ako dvadsaťročnej kariéry sa preslávil mimo iné aj pôsobením v progresívnych formáciách ako CAB, Planet X a hráva aj s gitarovým bohom Steve Vaiom. Projekt CAB2 s Tonym Macalpinom bol v roku 2002 nominovaný na cenu Grammy v kaegórii „súčastný jazz“.

Tony MacAlpine začal svoje hudobné vzdelávanie ako pianista a huslista. Tieto základy spolu s vplyvmi vážnej hudby, jazzom a fusion sú citeľné na všetkých jeho nahrávkach.

Debutoval v roku 1986 s inštrumentálnym albumom Edge of Insanity, kde sa zišla hviezdna zostava na čele s Billym Sheehanom (Mr.Big, Steve Vai) a Steve Smithom (Bryan Adams, Jean Luc Ponty, Mike Stern...).

V nasledujúcom projekte Driver dal Tony dohromady kapelu M.A.R.S., kde sa za bicie posadil Tommyho Aldridge (Ozzy, Whitesnake, Thin Lizzy), mikrofónu sa ujal Bob Rock a na basu hral Rudy Sarzo (Ozzy, WHitesnake, Quiet Riot). Tony sa ale skoro vrátil k sólovej tvorbe a založil vlastné vydavateľstvo Squawk. Po roku 1987 sformoval eponymný projekt MacAlpine so spevákom Alanom Schornom, klávesákom Markom Robertsonom, basgita-ristom Mikeom Jacquesom a Billy Carmassim za bicími. Pod týmto názvom vydala kapela iba jedno CD - Eyes of the World (1990). Do konca dekády sa Tony venoval len sólovej dráhe, koncertovaniu a komponovaniu albumov, ktoré vyšli v nasledujúcom poradí : Freedom to Fly (1992), Evolution (1995), Live Insanity (1997) a CAB (2000).

Výrazný úspech dosiahol v roku 2001, keď CAB2 bolo nominované na cenu Grammy. Pri projekte CAB ostal a prešiel pod krídla vydavateľstva Flavored Nations Records založené Steve Vaiom. S ním následne aj nahral album a odohral turné v elitnej spoločnosti – Steve Vai, Billy Sheehan, Virgil Donatti. S naposledy menovaným sa stretáva v úspešnom spolku, založenom klávesákom Derekom Sherinianom (Alice Cooper, KISS, Dream Theater, Billy Idol) pod hlavičkou Planet X.

Ostatný, eponymný album, opätovne vychádza vo vydavateľstve Steveho Vaia. Tony MacAlpine v druhej polovici februára priletí do Európy, kde odštartuje rozsiahle turné a to ho tentoraz privedie aj na Slovensko, kde sa predstaví vo svojej premiére v známom klube Randal v sobotu 3. marca.

(Wikipedia, Muzikus, tonymacalpine.com)

www.tonymcalpine.com.
www.youtube.com/watch?v=aFkibXfiZdE
www.youtube.com/watch?v=GMjorneYfwU



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits