č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Súvisiace články:
Koncerty a novinky v Double Head

Fates Warning v Bratislave
zdroj Raymond Kaňa / Double Head Productions, 14.3.2012



FATES WARNING

Support: SNOVONNE

17. marec, Bratislava, MMC, 20:00



Kultová americká prog metalová skupina Fates Warning, založená v roku 1982, vystúpi prvý krát v Bratislave vo veľkej sále MMC v sobotu 17.marca 2012.

V rámci hudobného štýlu „progressive metal“ sú spoločne s krajanmi Dream Theater a Queens-ryche považovaní za jeho popredných priekopníkov a propagátorov. S Dream Theater ich v posled-nom období spája oveľa viac, ako len žánrová príbuznosť. Je to meno ich niekdajšieho člena Kevina Moora, ktorý sa podieľal na dvoch z ich ostatných albumov producentsky, ale aj hráčsky. Naviac si s Fates Warning niekoľkokrát zahral aj ich priateľ a fanúšik Mike Portnoy, nakoľko technicky sofisti-kovaný, precízny a osobitý bubeník Mark Zonder s FW už dlhšie nepôsobí. Odvážni metaloví experi-mentátori s presahmi do iných žánrov a skvelí hudobníci, využívajúci neštandartné kompozičné pos-tupy, prešli ako väčšina hudobných telies personálnymi obmenami. Výnimkou je len gitarista Jim Matheos s výrazným vplyvom na sound kapely, ktorý v drevných dobách Fates Warning spoluzakla-dal. Jeho smerom sa patrí dodať aj takú žánrovú nezvyčajnosť, že netrpí záchvatmi šprintujúcich prstov a nekonečných sól ale sústreďuje sa na dokreslenie nosných melódii do najmenších detailov, často sa zaujímavým spôsobom pohráva s rytmikou skladby. Od roku 1997 najprv pohostinsky, neskôr ako plnohodnotný člen , prijal členstvo vo Fates Warning známy basgitarista Joey Vera (Anthrax, OSI, Armored Saint...). Vera účinkuje aj v spoločnom projekte OSI s Moorom, Matheosom a Portnoyom a v Arch/Matheos. Do Bratislavy Fates Warning privedie skvelý spevák a frontman Ray Alder .

Za bicími ako hosť naposledy absolvoval so skupinou turné Nick DiVirgilio (Spock´s Beard, Genesis, Peter Gabriel, Tears For Fears), pre aktuálne koncertovanie ponuku prijal Bobby Jarzombek (Halford, Riot, Sebastian Bach).

Fates Warning doposiaľ nahrali desať štúdiových albumov, dva koncertné záznamy a jednu kompiláciu. Album Disconnected (2000) produkoval slávny Terry Brown (Rush, The Rolling Stones, The Who, Joe Cocker, Jimi Hendrix, Eagles...)

Aktuálna zostava
Spev - Ray Alder
Gitara - Jim Matheos
Gitara - Frank Aresti
Basa - Joey Vera
Bicie - Bobby Jarzombek

Štúdiové albumy
Night on Bröcken (1984)
The Spectre Within (1985)
Awaken the Guardian (1986)
No Exit (1988)
Perfect Symmetry (1989)
Parallels (1991)
Inside Out (1994)
A Pleasant Shade of Gray (1997)
Disconnected (2000)
FWX (2004)

Live albums
Still Life (1998)
Live in Athens (2005)



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits