č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Voivod + Unkind + Endovein v Praze
zdroj Cenda Kadlec / Obscure promotion, 14.10.2012



Voivod (Canada)
Unkind (Finland)
Endovein (Italy)
Exorcizphobia (Czech)

Ctvrtek 18.10.2012 - Praha - Nova Chmelnice, Konevova 219
Start: 19:00



Voivod VOIVOD byl kyborgem, vladcem mrtvych plani po nuklearnim holocaustu v zemi nikdy nekoncici valky, Korgullem Vyhlazovacem, vesmirnou lodi nebo nuklearnim upirem. VOIVOD byl thrash metalem, psychedelickym hard rockem, progresivnim metalem, punkem, art rockem..

Od uvodni fascinace Venom a Motörhead a podileni se na budovani vznikajiciho zanru jmenem thrash metal usli VOIVOD opravdu dalekou cestu, a to s postupnym zakomponovanim progresivnich a psychedelickych prvku, cestu vlastni. Cestu, behem ktere dokazali slozit riffy a songy, ktere i po triceti letech znějí moderně. Cestu, na které mnohokrát předběhli svou dobu o deset a více let, což z nich udelalo castecne i obet vlastniho genia, jak se stavalo velkym umelcum minulosti. Tvorba teto vskutku kultovni formace se na hranice nikdy neohlizela, naopak byla vzdy dilem a oslavou ciste a ryzi kreativity v dobach, kdy toto slovo nebylo pohrbeno pod nanosem patosu a patrilo do portfolia opravdovych umelcu a nikoliv bezpaternich reklamnich agentur. A tak se stalo, ze zatimco na deskach VOIVOD bojoval s vesmirnym anarchistickym teroristou, orwellovskym technokratem nebo mimozemskym parazitem, vysavajicim dusevni silu, ve skutecnosti pak musel prekonat nepochopeni, chudobu, svaby ve spolecnem byte, mnoho zdravotnich komplikaci, vazne dopravni nehody, nenasytnost hudebniho prumyslu a nakonec i smrt. Nakonec ale ani smrt nenahraditelneho hudebniho genia Denise „Piggyho“ D´Amoura nezastavila tuhle kanadskou legendu od koncertovani a skladani novych, zcela nezamenitelnych veci. Krome pekne radky fenomenalnich desek totiz VOIVOD dokazali zplodit i fanouska, ktery dokaze nahradit Piggyho tak autenticky a s takovym nadsenim, jak je jenom v lidskych silach mozne. Dan Mongrain, nyni prekrten na Chevyho, je pravdepodobne jedinou moznou alternativou, se kterou mohou VOIVOD vystupovat zive a dokonce i nahravat desky. Uz jeho vlastni kapela Martyr byla VOIVOD silne ovlivnena, ale i presto je jeho naprosto verny prehled a lehkost, s jakou dokaze prehravat originalni Piggyho party, zcela neuveritelna! Vsechny originalni retrofuturisticke riffy a figury dava tento kanadsky mag s nezmernou noblesou a jako bonus vytahuje sve vlatni, ale presto autenticke VOVODi, jako kouzelnik kraliky z klobouku. VOIVOD Lives!

Jako support jsou s VOIVOD na turne finsti zastupci staje vyznacneho undergroundoveho labelu Relapse records UNKIND, kteri se prezentuji salvou temneho hardcore/punku, ve kterem se vsak nespokojuji s klasickym crustovym vyrazivem a projevem a z moznosti zanru destiluji esencialni dystopickou uzkost. Jejich posledni deska ‚Harhakuvat’ je nepeknou prochazkou po temnych strankach lidske duse a stavi na puvodnich uprimnych ideovych zakladech, na kterych stoji hardcore/punk a na kterych VOIVOD postavili nejednu ze svych neprekonatelnych desek jako napr. Killing Technology nebo Nothingface. Dalsi stavebni prvky VOIVODiho univerza, totiz technicky a syrovy thrash metal, budou reprezentovat italsti ENDOVEIN v pripade prvnim, resp. cesti EXORCIZPHOBIA v pripade druhem.

Svatek hudby a oslava ciste kreativity probehne 18. rijna v prostorech Nove Chmelnice (klub v miste puvodniho Exitu na Koněvove 219) od 19.00 h. Vstupenky kupujte v beznych predprodejich.

Vice informaci na www.obscure.cz.



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits