r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Without Shame Festival 7 a 1/2
Nostrum, Perversity, Obliterate, Eternity, Colp, Contrastic
23.2.2002, DK Myslava - Košice

Takmer na deň presne sa po dvoch mesiacoch v myslavskom kulturáku udiala ďalšia koncertná akcia. Vianočný koncert v decembri bol skôr metal-rock-alternatívno-popovou "všehochuťou", ale v sobotu 23.februára sa opäť išlo "natvrdo". Pod hlavičkou "Without Shame Festival 7 a 1/2 bolo niečo také viac ako pochopiteľné.
Menej pochopiteľné už bolo, že napriek kvalitnému obsadeniu sa návštevnosť dosť podobala tej na vianočnom koncerte, čiže okolo dvesto platiacich. Lenže to, čo stačilo v decembri, kedy hrali skoro výhradne košické spolky, nestačilo teraz, kedy bolo treba vyplatiť skupiny, ktoré sa tu trmácali z Mostu a Českých Budějovíc. Pseudofanúšikovia sa po čase opäť ukázali. Tuším v bedni dávali nejaký hokej, a pasívne športovanie určite vyjde lacnejšie, než vytasiť za vstupné na kvalitný koncert "závratnú" sumu, za akú možno mať smiešne štyri pivá akej-takej kvality. Možno bol problém tu, takže chlapci a dievčatá podporujte pivovary, kašlať na kultúru, však je tu každý deň tridsať kvalitne obsadených metalových koncertov, ťažko si vybrať...
Ako takmer vždy, zase sa menil playlist. Impact kvôli problémom so skúšobňou nehrali ani na druhý pokus. Snáď nabudúce, zrejme s tým, že na plagáte bude uvedené "možno príde aj Impact". Zaskočili tiež domáci a rovnako inštrumentálne zdatní Nostrum. Ide o hudbu, ktorá predsa len potrebuje poslucháčov, ktorí nemajú alkoholicky znížený prah vnímania, preto bol ich inštrumentálny rock vhodným úvodom. K dispozícii je už aj ich nahrávka, zatiaľ na napálenom CD.
Rockových náladotvorcov na pódiu vystriedali prešovskí Perversity. Nebola to ich myslavská premiéra, a ohlas u fans mali naozaj dobrý. Koniec koncov, death metal klasickejšieho strihu s občasnými odbočkami do extrémnejších podôb štýlu netrpí ani hráčskou, ani štúdiovou neohrabanosťou. Hralo sa hlavne z ich aktuálnej novinky. Domov som si odniesol štvorskladbové promo CD, ktoré je ale trochu "skákavé".
Progresívni thrasheri Aeneas z Lučenca boli v ten večer druhou bandou, ktorej sa "nepodarilo prísť". Dôvod mne neznámy, záskok obstarali doma i vonku známi košickí grinderi Obliterate. Zhruba odvtedy boli medzi účinkujúcimi pauzy, od ktorých väčšie som videl asi len dva razy - v septembri na The Pain Cometh Tour v Prahe, keď sa po českých skupinách čakalo na zahraničné, a v lete na Brutal Assault v Přerove pred vystúpením Ancient. Dajme tomu, Obliterate čakali na gitaristu, ktorý sa doma kúpal po robote. Ale nakoniec prišli, videli, zahrali a už takmer tradične zvíťazili.
O ďalší "prestoj" sa zaslúžili domáci "modernisti" Eternity. Najprv sa dosť dlho zaoberali zvukom, a keď sa zdalo, že už sa pôjde na vec, frontman oznámil, že až presne o sedem minút, skutok naozaj mysteriózny...Slovo našťastie dodržali a svoj skákavý metal-core, pomiešaný s inými žánrami, zahrali na štandardnej úrovni. Dosť pozornosti budil frontman, ktorý by v ten večer sotva mohol kandidovať na predsedu spolku triezvosti, ale napriek tomu to poznačilo našťastie len komunikáciu s publikom, v skladbách sa držal dobre. Iným zaujímavým úkazom bol bubeník, ktorý v chirurgickom plášti vyzeral, sťaby si odskočil z iného žánru. Nebolo to zlé vystúpenie, pomohli mu aj covery od System Of A Down a punkovej legendy The Exploited.
Českobudějovickí Colp tak ďaleko na východ zablúdili asi prvýkrát. Od svojich thrash/deathmetalových začiatkov, ešte pod krkolomným názvom Colporrhaphia (za správnosť neručím) sa posunuli k hudbe, s akou pred desiatimi-dvanástimi rokmi začali o miesto na scéne bojovať texaskí ex-glamrockeri Pantera. Power thrash/core Colp styčné body s "kovbojmi z pekla" nezaprú, ale počíta sa u nich hlavne vysoké nasadenie, dravosť a energia. Košický koncert si naozaj užívali a publiku poskytli aj covery od Meshuggah a AC/DC.
"Hviezdy" večera, mosteckí Contrastic, svoj set museli skrátiť, napriek tomu stál za to. Česká a slovenská extrémna scéna nie je žiadnou orgiou originality, kvartetu z industriálne zdevastovaného kraja sa však podarilo vytvoriť si výsostne vlastnú tvár. Ich grind/death, doplnený o elektroniku a všetky možné sample, od extrémne metalového základu presahuje až do oblastí, ktoré s rockovou hudbou veľa spoločného nemajú. Bez ohľadu na to znejú Contrastic poriadne agresívne, naviac "moderne" a pritom mimo trendov. Napriek tomu, že hrali poslední a predtým pomáhali oslavovať "GIGantické" meniny, predviedli, čo v nich je, a do desiatej stihli aj dva prídavky.
Kto v Myslave bol, iste videl, že sa to oplatilo, ostatní nech nad sebou porozmýšľajú, ak im ešte zostali nejaké tie závity. V pláne sú totiž ďalšie, čím ďalej tým lepšie koncertné akcie, ale ak to s podporou scény pôjde dole vodou, tak vám fakt ostane len tá bedňa a pajzle.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999