r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Non Stop Hits vol. 2
Poppy Seed Grinder, Synthetically Revived, Murder Persons, Sikhara, Craniotomy, Achromasia
19.4.2002, DK Dubravka - Bratislava (SK)

Tak na túto akciu som sa tešila zo všetkých najviac a už dlho dopredu. Nielen preto, že som bola do nej tak trošku angažovaná (ako autorka letákov a poskytovateľka pečiatky, hehe), ale najmä preto, že tu hrali moje tri obľúbené slovenské kapelky naraz. Myslím, že nikoho nemôžem uraziť tvrdením, že bratské kapely Craniotomy (Hlohovec), Synthetically Revived (okolie Partizánskeho) a Achromasia (Bratislava) ukazujú smer súčasného slovenského brutalu.
Nespornou výhodou akcie okrem obsadenia je výška (či skôr hĺbka...) vstupného: Za šesť kapiel, z toho je jedna americká a dve české, si usporiadatelia Achromasia vypýtali len 60,- Sk! Na začiatku sa objavili dohady, či prídu Murder Persons, potom odstúpili Mortal Infected. Murder Persons sú kvôli svojej speváčke nesporným ťahákom. Nechcem robiť proroka, ale mám dojem, že toto bola dosť výrazná šanca pre Mortal Infected. V čom bola chyba, že neboli schopní nacvičiť potrebné množstvo skladieb? Aj keď je to len básnická otázka, na odpoveď mám svoj tip, ale v konečnom dôsledku je to ich vec.
Dlho dopredu bola akcia dobre spropagovaná, čo sa prejavilo na návštevnosti divákov (okolo 200) a nečakaného príchodu Dúbravskej televízie, ktorá sem prišla robiť rozhovor s hviezdami večera aj fanúšikmi na tému "Čo vám dáva heavy metal?" Zjavne neinformovaná redaktorka mala vážne problémy pochopiť obsah svojej reportáže a pripadalo mi komické, keď som sa jej snažila vysvetliť, že nie je na heavy metalovom koncerte, ale na death grinde (ktorý foneticky premenovala na "deed ground"). No, médiá sú už naozaj všade... Nastávajú "lepšie časy" pre underground? Možno o pár rokov uvidíme na nejakej televíznej stanici hitparádu s názvom "Top Brutal" alebo nejakú podobnú reláciu :o)
Akcia začala okolo 17.30 vystúpením domácej Achromasie. Chalani tu už majú vybudované slušné meno. Piatočný koncert pokladám za jeden z ich najlepších a najvydarenejších. Neviem, ako to chalani docielili, ale výnimočne bol v Dúbravke super zvuk. Odrazilo sa to aj na reakciách publika a mám neskutočne dobrý pocit z toho, že Bratislava konečne opäť ožíva.
Myslím, že akcia naozaj na divákov pôsobila ako živá voda, ako niečo, čo tu chýbalo a ľudia to podvedome potrebovali. Reakcie vyzerali asi tak, že všetkým, aj mladým vyznavačom menej brutálnej hudby, najprv spadli sánky, celú skladbu sa ani nepohli (iba sem-tam bolo počuť uznanlivé "Ty vole, sú perfektní") a po skladbe sa ozvali ovácie, ktoré som v Bratislave nezažila dobré tri-štyri roky (a naposledy v Liptovskom Mikuláši na vystúpení Synthetically Revived).
Ďalší vystúpili Craniotomy, ktorých som už dlho nevidela. Traja strunoví páni umelci, brutálny vokalista a bubeník v šašovskej čiapke publikum dostali do perfektnej nálady.
Pre organizačné dôvody po nich hrali headlineri koncertu - americkí Sikhara. Dvaja progresívni a šialení umelci, používajúci elektroniku a bubon, miestami pripomínali Safri Duo (nemyslím to vôbec v zlom) a ich produkcia je dosť zaujímavá a náročná na poslucháča. Ako som predpokladala, nie všetci Sikharu prijali s uznaním, ale to je asi údel akýchkoľvek novátorov. Môj úsudok spred koncertu bol správny, Murder Persons mali úspech a Jana spláchla svojím vokálom všetkých pochybovačných šovinistických chlapov do hajzlu. Ich vystúpenie som poznala len z videa z Prahy a tentokrát sa mi zdalo byť ešte lepšie. Šialení Synthetically Revived zase nedali ľuďom zavieť ústa a rozhýbali publikum svojím klasickým vystúpením. Predviedli skvelý gore metal z dielne z prievidzkého kraja. V tej chvíli som ešte netušila, aký potenciál sa skrýva na CD odpočívajúcom zatiaľ v mojej taške...
Maníci z Poppy Seed Grinder ukázali, ako sa v Česku robí brutal. Zábavní boli aj v zákulisí a ako som počula, tak aj keď sa vrátili z koncertu.
Je mi ľúto, že sa nemôžem rozpísať viac o jednotlivých kapelách. Skúsim ich zhodnotiť aspoň spoločne. Celá akcia nemala hádam ani jednu chybičku: dokonalé obsadenie, skvelá organizácia, výnimočne dobrý zvuk, perfektné ohlasy. Achromasia ako organizátori vsadili na to najlepšie, čo mohli ponúknuť bratislavskému divákovi. Kvalitní umelci, zahraniční hostia, čistý brutal, jednoducho super koncert!
Som rada, že aj v Bratislave sa dá urobiť dobrý koncert (v čo som už neverila). V piatok sa ukázalo, kto je odborník na skvelé akcie a všetci páni umelci (a umelkyňa!) predviedli svoje kvality.
Pre mňa to bola skutočne akcia roka! Teším sa na pokračovanie Non Stop Hits a sľubujem, že na takúto akciu pôjdem kamkoľvek a kedykoľvek.

[ Martina (Rogerzine) ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999