r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Deeds Of Flesh (USA), Malignancy (USA), Disgorge (USA), Pyaemia (HOL), Suhrim (BEL), Godless Truth (CZ), Typhoid (SK), Surgical Dissection (SK)
13.5.2002, DK - Nováky, 17.00, 350Sk

Na túto akciu som sa tešil asi dva mesiace pred ňou, hlavne kvôli avizovaným vystúpeniam Deeds of Flesh, Disgorge a Pyaemie. Nakoľko sa koncert konal v pondelok, iniciatívne som išiel v nedeľu pracovať, aby som mohol vypadnúť skôr. Cesta do Novák prebehla výborne, poučná bola aj malá zastávka so záhradkárskym intermezzom v okolí Bošácej. Už v priebehu dňa som mal isté indície, podľa ktorých Deeds, Disgorge ani Pyaemia do Novák nemali doraziť, nevenoval som im však veľa pozornosti a vnímal som to ako blbý fór. O to viac som bol šokovaný, keď naša výprava dorazila pred novácky kulturák. Všade plno extrémne nasratých deathmetalistov, panika, sklamanie. Oficiálna verzia zo strany Deeds of Flesh a spol. bola, že sa báli prejsť cez hraničný prechod na Slovensko, aby neprišli o svoju ó tak drahú aparatúru. Podľa slov Erika Lindmarka mali isté referencie a skúsenosti, podľa ktorých by "jednoznačne" mali na slovenskej colnici problémy. Myslím, že táto výhovorka je úbohá a kde je pravda, sa asi dozvieme ťažko. V každom prípade, tých približne 130 ľudí, ktorí tam zostali aj po tomto nepríjemnom zistení (stále bola nádej, že dorazia Malignany a Godless Truth - v tom čase boli už v SR, čo sa nevedelo) rozhodne dobrú náladu nemalo. Ľudia nadávali na Deeds of Flesh, Immortala, Typhoid a dokonca niektorí aj na Dzurindu.
Z môjho pohľadu sa však situácia v KD Nováky aj napriek Deeds-ojebu vyvinula pozitívne a musím povedať, že akcia bola jedna z tých lepších. Predsa len, v Novákoch sa stretlo veľa známych ľudí z deathmetalovej scény a rozpútala sa divoká zábava v štýle „veď-čo-už-nám-iné-zostáva". Nikdy však nezabudnem na pohľad Abraháma (spevák Synthetically Revived) po zistení, že Disgorge, na ktorých sa (a nielen on) najviac tešil, neprídu. Myslím že bol na pokraji kolapsu a nejaká srdcová arytmia sa tam určite vyskytla. V čakaní na Malignancy sa vypilo more pív a armáda poldecákov. Výhodou bolo, že odrazu bolo veľa priestoru na debaty a kecačky. Jadro diania tvorili členovia Synthetically Revived, Embolism a Typhoid, samozrejme Veronika Valkošáková, Belo, Martin Lukáč z Nomenmortis v náladičke, bratislavská výprava, ako aj chalani z Craniotomy, ktorí sa zdekovali na chatu k Angel´s Decay, chlapi z Hyberned Childrens dreams, Cremation zine a iní.
Bolo už dosť hodín, už si presne nepamätám koľko (tiež som podľahol zábave), keď dorazili Malignancy a Godlesss Truth. Vystúpenia Typhoid a Surgical Dissection už boli odohrané, ale nevidel som ich. Držal som sa filozofie „neuvidím tu Malignancy, nepôjdem dnu." Po príchode dlho očakávanej dodávky sa pred kulturákom spustil hurónsky rev a ľudia, vrátane mňa, sa rozutekali do sály. Zanedlho spustili svoj set Godless Truth. Ich nový album sa mi páči, aj keď mi nesedí zvuk, tak som bol na nich celkom zvedavý. Predviedli veľmi dobrý našlapaný brutaldeath americkejšieho strihu s vplyvmi -čojaviem- Internal Bleeding. Na „godlesákoch" však bolo cítiť skúsenosti z koncertov a turné. Musím povedať že majú perfektný štýl, o technickej precíznosti nehovoriac. Hrali prevažne z novej dosky SelfRealization, posledná skladba Mission Fuck You však bola už z pripravovaného materiálu. Tá sa mi pozdávala najviac. Rýchle, hutné, našlapané. Samozrejme, pokrok zaznamenal aj vokál Zdenka Šimečka - chrochtanie, kričanie - všetko veľmi presné. Asi najlepšie vystúpenie Godless Truth, čo som videl. Je to predsa len medzinárodne známa a zabehaná kapela, čo je vidieť.
Nastala približne polhodinová prestávka a na svoje vystúpenie sa chystali NewYorskí mäsiari Malignancy. Bol som vyslovene na pokraji erekcie a do začiatku koncertu som rátal sekundy, je to totiž jedna z mojich najobľúbenejších kapiel. Nakoniec sa peklo spustilo! Nenormálne namakaný gore brutaldeath v technickom extréme. Roger Beaujard (Mortician) hral na bicích ako pán boh, o gitaristovi Ronovi Kachnicovi ani nehovoriac. Danny Nelson chrochtal ostošesť a nezaostával ani mladý 19-ročný basák. Pod pódiom sa rozpútal mohutný a bujný kotol, ľudia lietali a vyskytol sa aj stagediving. Hrali prevažne skladby z Intrauterine.., Motivated by hunger, ale priestor dostalo aj čerstvé splitko s Intervalle Bizzare. Už k tomu nemám čo dodať, bol to orgazmický hudobný zážitok. Malignancy rules!!
Pkoncerte sa ešte veľa pilo a debatovalo, niektorí z nás skončili v šatni Malignancy pri konzumácií zelených darov prírody. Malignancy sú perfektní ľudia so super prístupom. Už len to, že sa na to nevysrali ako Deeds a spol. sa cení!!
Takže ak by som to mal zhrnúť, aj napriek tomu, že nedošli hlavné hviezdy si myslím, že si ľudia koncert vychutnali. Nebudem nikoho kritizovať, jednoducho sa stalo to, na čo sme na Slovensku zvyknutí.

[ Fokus (Rogerzine) ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999