r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Corgoň Rock Fest
Mhg, Project Öpf, Punkreas, Broyd, Nostrum, Saprophyte, Frown, Contempt
30.8.2002, Park Bambino - Košice

Začiatok posledného augustového víkendu spestril rockový festival, ktorý prebehol v Parku Bambino na košickom Blšáku. Je trochu netradičné, keď sa jednodňový open-air fest koná v piatok poobede a večer, preto ma to pomýlilo pri písaní uputávky a ešte raz sa ospravedlňujem. Našťastie to asi nikoho nepoplietlo a do areálu prišlo pár stoviek prívržencov metalu, HC, punku a všemožného rocku. Po stránke návštevnosti sa akcia vydarila, zvuk bol tiež v poriadku a pivo sa nakoniec dalo tiež, v rámci skúseností z festivalov priemer, keď nič iné, bolo aspoň chladené.
Festival odštartovali okolo trištvrte na päť zatiaľ neveľmi známe kapely. Ako prví vystúpili košickí MHG a po nich Project ÖPF zo Svidníka. Tak jedni, ako druhí inklinujú skôr k súčasnému dianíu na svetovej rockovej scéne, MHG možno smerom k punku, Project ÖPF zas k tvrdým riffom, skombinovaným s alternatívnymi prvkami. Na medailu to zatiaľ nebolo, ale ani jedni, ani druhí si u publika hanbu nespravili.
Výraznejšie oživenie nastalo pri vystúpení moldavských Punkreas. Už z názvu je jasné, že na "tanečný parket" nabehla slušná kopa prevažne "teenage punks", ktorí to riadne roztočili. V prípade Punkreas mali možnosť skočiť si na v rámci štýlu slušne zvládnutý a zohratý odviazaný punk. Netreba si ho mýliť s v súčasnosti populárnym gitarovým popíkom, označovaným za neopunk. Nakoniec, svoj vzťah k súčasnému "punku" demonštrovali aj Punkreas. Svojrázne podaná "coverovka" od Iné Kafe by Vratka zrejme do extázy neuviedla...
Lipianska štvorica Broyd dianie na pódiu pritvrdila. Punkeri si mohli dať pohov a vystriedali ich prívrženci dajme tomu moderného metal-coru. Inšpiráciu by som videl niekde v okolí Machine Head, Korn a novšej tvorby Brazílčanov Sepultura. Posledne menovaní boli poctení aj coververziou.
Košickí inštrumentalisti Nostrum nahradili pôvodne plánovaných Caress. Rasťo sa totiž opäť vybral do sveta a progresívne technodeath fúzie, typické pre Caress sa s jednou gitarou hrať nedajú. Nostrum rozhodne neboli zlou náhradou, zdá sa, že napriek absencii vokálu si ich hudba získala slušné množstvo prívržencov. Ivan, Fero, Kamil a Šaňo predviedli skladby so svojho demo CD, ktoré odporúčam všetkým, ktorým niečo hovorí progresívne ladená rockovo-metalová produkcia. Odznelo aj viacero nových kúskov, ktoré kvalitatívne rozhodne nezaostávajú, skôr naopak. Nikdy by som nepovedal, že publikum možno roztancovať aj pomerne náročnou hudbou, ale stalo sa. Zvlášť slečna, ktorá na pódiu predviedla syntézu poga a brušného tanca model Shakira, bola pozoruhodným javom.
Saprophyte z Prešova sa zo začiatku na pódiu borili s problémami, hrozili aj tým, že ak ľudia nezlezú, nebudú hrať. Trochu čudný prístup, lebo pri HC sa s niečím ako stage diving počíta, na druhej strane sa to dá chápať, efekty a ostatné veci nestoja šesť korún, a ak vám ich nejaký zhulákaný trubiroh rozdupe, v ten večer ste dohrali. No, podarilo sa nastoliť poriadok a Saprophyte do fans nasekali kopu úderných HC prekrikovačiek, ovplyvnených prevažne klasikou z New Yorku a okolia. Nič zložité, ale efektívne, s dvoma vokálmi. Všimol som si, že oproti minulosti sa viac spieva po slovensky. Nuž, v HC ide občas aj o nejaké tie "posolstvá", takže asi preto. Vydarené vystúpenie.
Ďalší Prešovčania Frown sa ponorili do celkom iných, goticko-doomových nálad. Prejav, hudba, show, to všetko bolo na úrovni, a ak vás oslovuje náladotvorná metalová hudba s prvkami gotického rocku, tak Frown sú z tých kvalitnejších telies. Pre mnohých tu však kameňom úrazu bude ovplyvnenie. Ono ak kapela čerpá z odkazu 5-6 "vzorov", tiež to nemusí byť šťastné riešenie, ale dajme tomu. Ak však u vás počuť jeden viac ako výrazný vplyv, očakávajte veľmi kontroverzné reakcie. Frown sa napríklad dožili označenia "klon Type O Negative". Nuž, podobnosť a štylizácia tam je. Buď to beriete, alebo nie. Skladba od Type O Negative bola nakoniec aj jedným z prídavkom, pri tom druhom došlo na Paradise Lost. Tuším práve počas ich vystúpenia ponad areál preletelo lietadlo a viacerí sme tipovali, či sa nejaké tie nasproststé letáky znesú aj na tento festival. Našťastie to nebolo "také" lietadlo.
Contempt sa nedávno vrátili zo štúdia, kde pre Empire Records nahrali svoj druhý album. Podstatná časť ich festivalového setu pozostávala práve z neho, a nebol to najhorší nápad. Oproti predošlému CD svoj death metal ešte zrýchlili, občas priam do nepríčetnosti, a dnes sú tu zrejme najrýchlejšou kapelou. Svoj štýl nezmenili, akurát ho zdokonalili a veľkým plusom je, že vplyvy, ktoré z nich donedávna trčali, sa im podarilo buď eliminovať, alebo lepšie skryť. Odohrali neuveriteľne intenzívne a energické vystúpenie (vrátane coveru od Nile), ktorému pomohol aj slušný zvuk. Deathmetalisti ich v ten večer ocenili nepochybne najviac, a väčšina ostatných kvality kapely uznala tiež. Naozaj mi však už pijú krv úbožiaci, ktorí na kapelu, snažiacu sa nastaviť si taký zvuk, aby všetko počuli aj oni, vykrikujú sprostosti, k akým ich asi vedie anonymita davu a tma. Ak je niekto primitív, mal by radšej ostať doma.
Naša vec, ktorí festival zorganizovali, si na ňom nakoniec ani nezahrali, kvôli časovému sklzu. Neviem, kto presne sa príliš vžil do hrania, ale nabudúce urobí lepšie, ak bude viac pri zmysloch. Ináč sa akcia vydarila, je teda predpoklad, že na budúci rok bude ešte lepšia.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999