r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Dying Fetus, Monstrosity, Houwitser, Intervalle Bizzare, Sanatorium, Surgical Dissection, Ravenarium
21.9.2002, DK Podlavice - Banská Bystrica

Hneď po príchode do Podlavíc ma jimi informoval, že RAVENARIUM hrať nebude, lebo prišli neskoro a tak sme mali chvíľu čas prehodiť pár slov v blízkom pohostinstve. Napriek tomu, že sme sa zdržali len krátko, zmeškali sme vystúpenie ERYTROSY. Keď sa mi podarilo vidieť ich o týžden neskôr v Košiciach pred SADISTom, trochu som spätne ľutoval pretože tam zahrali veľmi dobre.
Keď sme naklusali do sály, na pódiu už stáli domáci SURGICAL DISSECTION. Nepoznám ich tvorbu a vďaka otrasnému zvuku mi je ťažko povedať, či hrali dobre alebo nie. Pokiaľ ma pamäť neklame, písal som o nich po vystúpení v Novákoch pred niekoľkými mesiacmi a tam sa mi celkom páčili aj keď zvuk mali tiež nie celkom najlepší.
Mám taký pocit, že na Slovensku už nemôže existovať death metalista, ktorý ešte nevidel koncert SANATORIUM. Ako to už u nich býva zvykom, zahrali štandartný gore deathový set. Nemôžem povedať, že by sklamali (ľudia sa celkom dobre bavili), ale ani ničím neprekvapili. Po zvukovej stránke to tiež nebola žiadna sláva. Na záver samozrejme nechýbala tradičná Č.Č.K.Č.Č.
INTERVALLE BIZZARE sa na slovenských pódiách pohybujú tiež celkom často. Napriek tomu po SANATORIU vyzneli veľmi dobre. Nie len vďaka o dosť lepšiemu zvuku, ale aj kôli nepomerne komplikovanejšej muzike, ktorú produkujú. Svoj totálne zabijácky set ukončili zrýchlenou cover verziou skladby After World Obliteration od TERRORIZER. (Pravdu povediac, originál sa mi páči viac.)
Prvý skutočne zahraniční hostia boli HOUWITSER z Holandska. Z ich tvorbou som mal tú česť po prvýkrát, ale žiadne prekvapenia sa nekonali. Hrajú agresívny, pomerne jednoduchý, miestami celkom melodický a dobre počúvateľný death metal. Zo začiatku som sa celkom dobre zabával (a nie len vďaka spevákovi, ktorý bol prezlečený za kukláča a opásaný nábojnicovým pásom), ale ku koncu ma ich vystúpenie začínalo celkom nudiť. Zvuk sa už počas prvej skladby upravil do podoby akú mal podľa mňa mať už od začiatku koncertu.
S hudbou americkej death metalovej legendy MONSTROSITY som oboznámený len veľmi zľahka (na nejakej starej kazete mám nahratý ich prvý album) takže som bol veľmi zvedavý, čo predvedú naživo. Nesklamali ani trošíčku. Výborne zahratý death metal, plný zvratov, melodických liniek, chorobných vokálov, proste paráda. Zaujal ma najmä basák, ktorý na svojom nástroji predvádzal veci, ktoré na death metalových koncertoch bežne nevidíte. Tipujem, že zahrali prierez celou svojou tvorbou, pretože som spoznal aj minimálne jednu skladbu z už spomínaného debutu. Na záver svojich fanúšikov odmenili cover verziou od SLAYER (to istou, ktorou o týždeň neskôr svoje publikum zmasakrovali aj SADIST v Košiciach.) a priznávam sa, že taký hustý stage-diving som na deathmetalovom koncerte nevidel už veľmi dávno.
O výborný záver koncertu sa postarali ďalší - nie práve nováčikovia - z ameriky DYING FETUS. Brutálny death metal amerického strihu, rozhýbal takmer celú halu. Tvorbu tejto skupiny poznám len z pár skladieb z rôznych kompilačiek takže neviem posúdiť výber skladieb, ale po hudobnej stránke to bolo každopádne kvalitné vystúpenie aké na slovensku často nebýva. Veľmi sympatické gesto predviedol spevák, keď na pódium zdvihol jedného veľmi mladého metalistu a so slovami "This is the future of death metal" ho objal a nechal na pódiu počas celého vystúpenia. Myslím, že chlapec má zážitok na celý život.
Bystrický koncert sa rozhodne oplatilo navštíviť. Všetky hlavné hviezdy predviedli to, čo sa od nich očakávalo. Mňa konkrétne najviac dostalo vystúpenie MONSTROSITY. Myslím, že si budem musieť pozháňať celú ich diskografiu. Čo sa týka náštevnosti, koncert tiež nedopadol zle. Kulturák síce nebol úplne plný ale tipujem niečo cez 400 hláv, čo na slovenské pomery nie je málo. Že by sa konečne aj u nás začalo dariť metalovým akciám?

[ Golo ]

Houwitser


Monstrosity



Dying Fetus



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999