r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Metal Age Tour 2002-2003
Condemnation, Protest, Desecrated Dreams, Morgain, Dysanchely, Wayd
28.12.2002, DK Myslava - Košice

Metalový koncert uprostred zimných sviatkov, to je niečo, čo usporiadateľom pripadá tak trochu ako adrenalínový šport. Nikdy neviete, koľko fanúšikov sa dokáže prebrať z gastronomicko/televíznej letargie, prípadne party-opojenia a dovliecť svoje telesné pozostatky do sály. Zvlášť keď má Metal Age Tour 2002/2003 na východe až štyri zastávky a preto úspech jeho košickej zastávky závisel hlavne od domácich. No, na to, ako v poslednom čase kašlú na vec, dopadol koncert 28.decembra skoro až prekvapujúco dobre. Minuloročný rekord síce v Myslave nepadol, ale zhruba 250 platiacich i hostí sa hlavne ku koncu postaralo o dobrú atmosféru. Také štyri stovky by po sérii finančne mínusových akcií vzbudili vyslovené nadšenie, ale vďaka aj za toto. Pri aspoň takejto podpore zrejme ešte nejaké koncerty budú, len ktovie kedy.
Okolo štvrtej akciu odštartovali Condemnation z Rimavskej Soboty. Koncertne ostrieľané sexteto v čele so síce nie najmohutnejším, ale vokálne dobre disponovaným frontmanom ľudí prebralo melodickou a agresívnou metalovou hudbou na vysokej úrovni. Condemnation mixujú heavy, death, doom a blackmetalové elementy, čomu je prispôsobená aj vokálna škála. Za zmienku stoja tiež dobré klávesové party a kontakt s publikom. Kapele hral do noty dobrý zvuk a úspešný set korunovala covervrzia od nórskych Covenant (resp. The Kovenant).
Martinskí Protest boli na niektorých plagátoch zaškatuľkovaní ako technický death metal. Nuž, kto nevedel, že toto je dávnou minulosťou, bol asi mierne zmetený. Na pódiu totiž zúril úderný, agresívny a nie veľmi komplikovaný grind core. Osobne mi nová tvorba Protest pripomína klasické časy Napalm Death, Agathocles, a vďaka častému humornému podtextu aj slovenských klasikov Abortion. Zrejme ani jedna skladba neprekročila dve minúty, a tých, ktoré boli skôr niekoľkosekundovou záležitosťou, tiež nechýbali. Vokálne "duety" Červa (ex-Mentality) a bývalého chrliča, dnes hlavne basáka Jara (aj hrdlo Lunatic Gods) stáli za to, iste ich ocenili aj ľudia v sále, ktorí sa ale ešte stále len dostávali do obrazu.
Desecrated Dreams z Liptovského Mikuláša už asi rok hrajú v zmenenej/zredukovanej zostave. "Nejsou lidi", a tak dnes v D.D. zostali Jozzo (gitara, vokál), Michi (gitara), nová je klávesáčka Petra a zvyšok, tozn. bicie a basa, je syntetického pôvodu. Netreba sa zbytočne desiť, živú a automatickú zložku sa opäť podarilo zladiť, takže melodický death/black metal so skôr škriekavým vokálom znel dobre. Odporcom "umelých členov" stačilo privrieť oči. Program tvorili hlavne veci z pripravovaného nového albumu. Staršiu tvorbu kapela pripomenula len jednou skladbou. Niet sa čomu čudovať, programovanie nástrojov je vcelku drina, preto sa skôr oplatí koncentrovať sa na nové veci.
Ďalšou skupinou, ktorá roky využíva služby automatického bubeníka, sú šamorínski Morgain. Veľký úspech tu zaznamenali už minulého roku, ich vystúpenie teda neistotou netrpelo. Z rodinných dôvodov chýbala vokalistka, ale vedúci súboru si s typickými morgainovskými vokálmi suverénne poradil. Hypnotický doom metal kapely je postavený skôr na melancholických náladách gitarových melódií a klávesových partov, dokáže však zaznieť aj neobyčajne úderne. Jedna skladba znela pre kapelu netypicky "veselo", takmer ako coververzia. Program stál na osvedčených "hitoch" zo všetkých albumov a nálada v sále bola čím ďalej tým lepšia.
Vyvrcholila pri vystúpení nasledujúcej bandy. Trnavčania Dysanchely si po košickom koncerte môžu do kalendára zaznačiť výrazný úspech. Minulého roku tu hrali s bicími "zo záznamu", nebolo to zlé, ale "živočích" niekedy urobí svoje, a tlčmajster Šuška (okrem toho Craniotomy a ešte čosi) je pre Dysanchely bez debaty prínosom. Melodický death metal v najčistejšej forme (predtým, ako miestami skĺzol k heavy metalu) zažíval boom hlavne pred pár rokmi, ale ak je kvalitný, o ohlas u fans sa obávať nemusí. Tí košickí sa chytili veľmi rýchlo, kotol bol značný a skákalo sa aj z pódia. Prídavok bol samozrejmosťou, hoci išlo o skladbu Songs Of Sorrow, ktorá už v ten večer odznela. Dysanchely však celý program odohrali v normálnom hracom čase, a než improvizovať alebo odísť bez prídavku, to už je lepšie "vziať to cez kopirák". Nový album kapely je na spadnutie a skrýva iste veľa "hitov" v štýle About Man And Evil alebo Secrets Of The Sun.
Prešovskí Wayd sú v Myslave už ako doma a ich technický death metal s rôznymi inými štýlovými vplyvmi pozná zrejme každý, kto sa na scéne ako-tak orientuje. Aj v ich prípade je nový album už len otázkou dní a tak sa hralo hlavne z neho a z predošlého Barriers. Ako obvykle bol na pódiu profesionálny výkon a na parkete uznanie od hudobníkov i nehudobníkov. Trochu ma zmiatla absencia nového sólového speváka, ktorý sa dva týždne predtým v Rimavskej Sobote vyskytoval. Vysvetlenie - sólový spev je vtedy, keď Drahoš (gitara/vokál) k dispozícii nie je.
Koncert sa skončil pred pol desiatou večer, tuším že bez nejakých trapasov, kto chcel, mohol zvyšok večera tráviť podľa vlastnej chuti, a ostatní zrejme vykročili domov. Tak snáď zas niekedy nabudúce.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999