r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Metal Age Tour 2002-2003
Condemnation, Protest, Desecrated Dreams, Morgain, Dysanchely, Wayd
28.12.2002, DK Myslava - Košice

Po dlhých štrnástich mesiacoch do Košíc opäť zavítala akcia Metal Age Tour. Ako miesto konania bol, už tradične, zvolený myslavský kultúrny dom. Aj keď je táto akcia oficiálne pod krídlami vydavateľstva Metal Age, väčšinu organizačnej práce odviedol zase Jano Košč, ktorý, ako sa zdá, to s takýmito podujatiami pomaly zabalí, keďže ľudia akoby strácali záujem o tieto akcie. Ani táto nebola výnimkou, pretože počet ľudí podľa môjho odhadu dosiahol niečo okolo dvoch stoviek. Podľa mňa je na akciu takýchto pomerov celkom obstojné, ale minulý rok to bolo asi dvakrát toľko. Bola by škoda, keby tieto podujatia padli, pretože ako som mal možnosť vidieť a počuť, väčšina kapiel, ktorá sa zúčastnila na Metal Age Tour 2001, urobila badateľný kvalitatívny posun vpred a bolo by zlé, keby tieto spolky nemali kde svoje umenie prezentovať.
Prvou kapelou, ktorá sa mala možnosť predviesť boli CONDEMNATION z Rimavskej Soboty. Ich skladby sa niesli v heavy/thrashovom duchu s dôrazom na melodiku a sólové party. Tie obstarávali nielen obaja gitaristi, ale aj hráč na klávesoch, ktorý nebol degradovaný len na dotváranie atmosféry, ale mal svoje party, v ktorých jeho nástroj vystupoval rovnocenne s ostatnými. V niekoľkých momentoch mi ich hudba dokonca pripomenula fínskych šialencov CHILDREN OF BODOM. Vďaka slušnému zvuku nebol žiaden nástroj potlačený, takže som si mohol vychutnať aj kvalitné výkony basgitaristu. Spevák predviedol širokú škálu vokálov, od deathu, cez black až po doomové polohy. Vďaka tomu sa ich skladby od seba dosť líšili a ich hudba by ma rozhodne tak skoro neomrzela. A aby ma úplne dostali do kolien, na koniec svojho setu zaradili cover od mojich obľúbencov COVENANT. Keď som ich videl prvýkrát, hodnotil som ich na dvojku, no teraz sa nebojím udeliť známku najvyššiu, pretože si to ozaj zaslúžia.
Druhým účinkujúcim bola pre mňa veľká neznáma, kapela PROTEST. Niekde boli radení k avantgardnému technickému deathu, niekde zase ku grindcoru, takže som fakt nevedel, čo mám od týchto Martinčanov čakať. Po prvých sekundách ich vystúpenia mi však bolo jasné, že to nie je ani technické, ani avantgardné a už vôbec nie death, ale grind ako remeň. Bol som ozaj prekvapený, keď som v basákovi tejto úderky spoznal Horára, jedného z vokalistov známych LUNATIC GODS. Grinderov som na myslavskom pódiu nevidel už pekne dlho, takže som sa potešil, lebo tento štýl mám celkom rád a PROTEST ma rozhodne nesklamali a predviedli grindový náter solídnej kvality. Ich skladby boli maximálne natlakované, slušne zahrané a odspievané(aj keď v tomto smere sa o speve hovorí veľmi ťažko). Vokály obstarávali basák s gitaristom, bicia mašinéria šlapala na najvyšších obrátkach a dvojhlavý gitarový záprah drtil všetko pred sebou. Publikum to však akosi nestrávilo a kapela dostávala od publika len vlažnú odozvu. Je pravda, že grind je skutočne okrajový žáner, ale ľudia by mohli oceniť kvalitnú kapelu, aj keď nehrá práve ich obľúbený štýl. Tu sa to však nestalo a niekoľkokrát som bol jediný v celej sále, kto tejto skvelej kapele zatlieskal.
Ďalší na rade bol spolok pochádzajúci z Liptovského Mikuláša s názvom DESECRATED DREAMS. Táto kapela má už dlhšie problémy s poskladaním zostavy, takže v súčasnosti ju tvoria len dvaja gitaristi a pribudla dievčina obsluhujúca klávesy. Po hudobnej stránke nastala tiež badateľná zmena. Kapela sa presunula od melodického death metalu k death/blacku s prvkami thrashu. Skladby obohatené o blackové postupy znejú, aspoň mne, zaujímavejšie a agresívnejšie, kapela tak získala na dynamike a melodike. Nová klávesáčka sa však veľmi nepredviedla, klávesy bolo počuť zväčša len v intrách skladieb a počas nich sa len sem tam ozvalo pár nôt z tohto nástroja, ktorý mal navyše dosť rušivý zvuk. Kapela by si radšej mala nájsť bubeníka, ale neviem, či by nemal problém zahrať niektoré sypačky, ktoré má zatiaľ na starosti automat.
Druhú polovicu akcie otvorili MORGAIN, doom metalisti zo Šamorína. Táto kapela má už vybudovaný slušný okruh priaznivcov, aj keď ja medzi nich nepatrím. Ich posledné CD na mňa veľký dojem nespravilo, ale musím uznať, že na tomto koncerte sa mi celkom pozdávali. A to aj napriek tomu, že speváčka a hráčka na klávesoch je vážne chorá a miesto nej zaskakovala iná dáma, ktorá však len hrala, takže spev ostal len na gitaristovi. Tak ako aj predošlí účinkujúci, aj tu bicie obsluhoval automat. Ich skladby mali jednoduchú stavbu, celý čas sa v nich opakoval jeden motív, podfarbený klávesmi. Klávesáčka sa párkrát pekne sekla, ale keďže len zaskakuje, budiž jej odpustené. Aj napriek tomu všetkému sa fanúšikovia tejto kapely rozhýbali a vytvorili celkom dobrú atmosféru. Po koncerte si dokonca pár ľudí vypýtalo autogramy, takže MORGAIN tu vyzerali ako skutočné hviezdy.
Predposledný vystúpili DYSENCHELY z Trnavy. Naposledy som ich videl pred rokom a odvtedy kapele pribudol bubeník, predtým táto pozícia patrila tiež automatu. Okrem toho chlapci pritlačili na pílu a ich death metal sa dostal do trocha inej polohy, typickej hlavne pre kapely pochádzajúce zo švédskych končín. Pridali na melodike a rýchlosti, takže niektoré pasáže zabiehali do až do blackových polôh. Inštrumentálne to zvládli v podstate dobre, v úvode dvoch skladieb sa však akosi zasekli a všetko to zvalili na gitaristovu chorú manželku, ktorý na to však nevyzeral a celý čas poskakoval po pódiu a veselo sa škeril. Publikum sa na túto bandu dobre chytalo a na konci od nich vytiahli aj jednu skladbu ako prídavok.
Koncert zakončovali Prešovčania WAYD, hrajúci technický death/thrash. Ich hudba sa mi ozaj páči, je technicky na veľmi dobrej úrovni. Skladby majú premyslené kompozície, dobré inštrumentálne nápady a kapela vie, kedy zrýchliť a kedy prejsť do pomalých atmosférických pasáží. Ľudia sa celkom bavili a na pódium sa už začali pchať alkoholom posmelené indivíduá, ale WAYDi sa nenechali rozhodiť a odohrali perfektný koncert.
Ak to mám zhrnúť, musím povedať že akcia bola vydarená, kapely boli všetky na veľmi vysokej úrovni a mal by som problém posúdiť, ktorí účinkujúci boli tí naj. Pevne verím, že aj o rok ich uvidím na Metal Age Tour 2003.

[ Rasto "Noctis" Perniš ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999