r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Metal Age Tour 2002-2003
Condemnation, Protest, Desecrated Dreams, Morgain, Dysanchely, Wayd
28.12.2002, DK Myslava - Košice

A konečne som sa aj ja mohol dovaliť na hriešnu akciu v Košiciach - Myslave. Môj dopravný problém vyriešilo voľné miesto v korábe DESECRATED DREAMS, ešte raz ďakujem za odvoz!! Cestou do Myslavy spomínam na skvelé ohlasy z minuloročného Metal Age Tour, ktoré vyvrcholilo práve na tomto mieste pred 400 fans.
Okolo 16.hodine sme na mieste. S patričným rešpektom vstupujem do sály socialistického kulturáku. Ako keby na povel začínajú celú dnešnú akciu CONDEMNATION. Konečne som ich mohol zahliadnuť po prvýkrát naživo, aj keď nie vždy vlastnou vinou... Napriek tomu všetkému ma ich set prevalcoval hudbou, ktorú až raz konečne vydajú na striebornom kotúči, určite nie len ja budem donekonečna otáčať v prehrávači. Počul som od tejto kapely presne to, čo som aj túžil počuť, agresivitu citlivo prepletanú s nápadom, melodikou vysoko chytľavých vlastností. A ešte aj niečo navyše, lebo nemôžem nespomenúť veľké kvality speváka. Chlapík svojimi telesnými parametrami zapadá síce kdesi do posledných ročníkov ZDŠ-ky, ale hrdlom tu bez problémov chŕli všetky možné akustické vložky stredovekej mučiarne. Tento človiečik bol pre mňa predčasným vrcholom vôbec celého večera. CONDEMNATION som jednoznačne zožral aj s navijakom, pričom sa už teraz teším na nové stretnutia!
A už sa pripravujú Martinčania menom PROTEST. Týchto na slovo vzatých extrémistov som taktiež zahliadol po prvý krát. Ak by niekto potreboval synonymum na slovo grindcore, dopredu navrhujem a radím do SMS (Slovník Metalových Slov, ha-ha!) pojem PROTEST. Teda hlavne neustále zbesilé výpady v sprievode dvojitého hulákania ktoré sa väčšinou prerušujú len v pauze medzi pesničkami. Veľmi dobre som sa na tomto sete bavil. Väčšina piesní asi neprekračovala dve minútky, ich názvy pôsobia na prvý pohľad dosť nevinne, ale na druhej strane sú viac než príznačné pre extrémne chúťky fantázie týchto vyspelých metalistov. Názvy piesní na spôsob S.O.S., Vypnutý vysávač, Súčiastka čo sa nehodí do žiadneho stroja - najprv vyvolajú úsmev na tvári, ale keď sa spustia naskakuje hrôzostrašne príjemná husia koža. Veľmi dobrý set!
V ďalšom programe nasledovali už iba kapely, ktoré viac-menej dobre poznám, rozpisovať sa o nich by bolo zbytočným nosením dreva do lesa. Tak teda povestnou jednou vetou...
DESECRATED DREAMS ponúkli black-death koláž, postavenú na trash gitarovom základe. Na jednej strane stále dostatočne agresívne, miestami možno až brutálne, ale v celej produkcii je silno zakorenená black-melodika doprevádzaná klávesmi. Tie boli v Košiciach ozvučené na výbornú, vo svojich pasážach dominovali medzi dvomi gitarami.
Vystúpenie MORGAIN predstavovalo ich premiéru na tohoročnom v poradí už piatom koncerte Metal Age Tour. Naposledy som kapelu videl minulý rok. Za ten čas som postrehol ešte väčšie vyhranie sa a individuálne napredovanie basáka s gitaristom. Čo som videl, MORGAIN zahrali bezchybný program. Mňa osobne však temné hlbiny doom veľmi nepriťahujú, preto som v polovici setu zamieril k výčapu.
Veľmi som sa tešil na DYSANCHELY, ktorí ma pred mesiacom celkom nečakane s otvorenými ústami poslali na zadok. Už som sa nenechal zaskočiť chytľavým death, na ktorom sa dobre krbčilo. Stále sebavedomejší Trnaváci smerujú do najhlbších pekiel slovenského undergroundu. Malé osobné negatívum: Nepochopil som preoblečenie bubeníka v šašovskom kostýme...
Na záver nastúpili starí známi WAYD. V tradičnej kvalite predstavili nový materiál z pripravovaného cd. Opäť to bude niečo na spôsob technický death, teda nič nové pod slnkom, ale túžobne naň čakáme, ha-ha! V Košiciach zahral pôvodný basák Drahoš. Asi nie len kapela si vtedy zaspomínala na staré časy.
Publikum tvorilo 180 platiacich duší, ktoré by boli ozdobou asi na každom koncerte. Nie však v Myslave, kde to minulý rok bolo dvojnásobné. Myslím, že všetci sme čakali trocha viac. Čomu to priradiť? Presýtenosť tunajších akcií, absencia košickej (EK - pozdravujem Stana z Erytrosy) skupiny, hokej???
Po akcii sa ešte všetci zúčastnení z TT, MT, LM a PO zastavili na pive v prešovskom Klube Plastik, asi obzrieť priestory na ďalší koncert, ha-ha! Kolektívny duch medzi skupinami dnes naozaj vyhral! Oceňujem prístup, ktorý nie je vždy v zmysle prídem - zahrám - odídem, ale (!samozrejme pokiaľ je čas a chuť) zastavím sa a porozprávam s priateľmi.
Metalu zdar!

[ Libi ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999