r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Nightwish, Orkrist, Lunatic Gods, Alice Cooper Revival
7.6.2003, amfiteáter - Banská Bystrica

Sobotňajšie ráno sa pre mňa začínalo dosť nepríjemne, bolesť hlavy a nejaké záhadné sucho v krku, to všetko mala na svedomí piatková párty, kde som si nechtiac dal viac, ako bolo potrebne, ale veď bola aj príležitosť (zdravím Sekyho, si k-ing.!!!). V tej chvíli som si však povedal, veď dnešný deň a hlavne večer bude dúfam podľa mojich predstáv, uvidím Nightwish !!! To ma dokonale prebralo a už som sa nevedel dočkať, kedy vyrazíme do Bystrice. Po nejakých tých zozbieraniach posádky a hlavne nalodenie gitaristu z Orkristu (zdravím Khayo), bez ktorého keby sme prišli by nás Crom už v živote nepozdravil. Ha ha ha... Nakoniec cesta dopadla štandardne, dorazili sme na miesto, kde to vonkoncom nevyzeralo nato, že by sa tu niečo veľkolepé malo konať. Stretli sme len hŕstku fans, ale ako pribúdal čas, začalo sa to zbierať. Dnešný deň bol ozaj horúci, slnko pražilo jak šialené, tak sme sa ešte vybrali pozrieť do mesta. Po nevyhnutnej exkurzii po meste sme do amfiku dorazili práve včas, na pódiu sa práve pripravovala naša domáca kapelka Orkrist, na ktorú som sa celkom tešil na rozdiel od niektorých z našej posádky (zdravím Jimi). Pred pódiom sa už tlačila skupina verných Orkrist fans napriek neznesiteľnej horúčave. A nastal čas, intro a na pódiu sa objavujú členovia kapely Orkrist. Táto kapela si za relatívne krátke obdobie existencie získala množstvo fanúšikov, čo potvrdzoval aj dnešný koncert. Ako vždy to hneď odpálili najväčšou hitovkou "Nocturnal Rite", pri ktorej sa rozhýbal kotol pod pódiom. Chalani a dievčina napriek horúčave podávali skvelý výkon a v plnom nasadení odohrali svoje najznámejšie skladby a samozrejme pridali aj nejaké skladby z nového albumu, ktorý bude čoskoro vonku. Cromovci zahrali aj skvelú cover verziu od Teamu, kde sa predovšetkým blysla speváčka Lýdia, ktorú musím pochváliť za skvelý výkon počas celého vystúpenia, je to taká naša mladá Tarja. Skoro hodinový set Orkristu ukončil prídavok na žiadosť publika a tradičné outro na záver ukončilo ich vystúpenie. Na tomto mieste si neodpustím poznámku, že podľa môjho názoru mal Orkrist dostať lepší hrací čas, už len preto, že ich štýl sa oveľa viac hodil k hlavnej hviezde večera. No nič, som presvedčený, že Cromovci sú organizátorom vďačný aj za túto príležitosť zahrať si na tejto akcii.
Nasledovala technická prestávka, počas ktorej sa na pódium začala inštalovať tiež bratislavská kapela, Alice Cooper Revival band. Táto kapela je známa nielen svojou kvalitnou hudobnou reprodukciou Cooperových skladieb, ale aj vizuálnym prevedením. Tak tomu bolo aj dnes. Kapela odohrala výber najznámejších skladieb z čias Cooperovej hviezdnej kariéry, nechýbali ani hitovky ako "House of fire" či "Poison", pri ktorých si aj publikum trochu zaspievalo. Počas vystúpenia sme mohli zaznamenať rôzne scénické a kostýmové ba i inštrumentálne (Stanka je basačka na mňam..) premeny kapely, ikeď niektoré sa pre technické problémy nie moc vydarili. Ale tieto nedostatky kapela kompenzovala vysokým nasadením, avšak odozva fans asi nebola taká, akú by si predstavovali. Je jasné, že takým ...nasť ročným fans tvorba rockového velikána 70-80 rokov nič nehovorí. Ja osobne tiež takúto muziku nemusím, ale ich skvelé klubové vystúpenia som si nikdy nenechal ujsť, čím chcem povedať, že takáto muzika sa skôr hodí do klubov ako na veľké pódia. To je však len môj názor v ktorom ma utvrdilo ak dnešné vystúpenie.
Nasledovala opäť technická prestávka, ktorú sme si krátili tým, že sme sa flákali v zákulisí a otravovali hudobníkov zo spriatelených kapiel. Zvuky zo scény predznamenávali, že čoskoro začne vystúpenie martinskej kapely Lunatic Gods, tak som sa šiel pozrieť, čo dnes predvedú. Začalo sa Death metalové peklo, ako keby nestačilo, že sa všetci opekajú vo vlastnej šťave. Tiež musím dodať, že som si nestihol pozrieť cele ich vystúpenie, lebo som už jednoducho nezvládal to teplo, ale tých pár skladieb, ktoré som videl ma práve v tento deň vôbec nezaujali, preto ani nemôžem nejako objektívne hodnotiť ich celkové vystúpenie. Zdalo sa mi, že muzika Hiraxovcov fans nedokázalo vyburcovať k nejakej väčšej odozve. Ale na druhej strane sa chalani odohrali svoj set kvalitne a tak ako sa patrí. Po hodinovej prezentácii skladieb z ich doterajších albumov skončil kolotoč domácich predkapiel a nastalo čakanie na hviezdu večera.
Podľa informácii, ktorá sme dostali v zákulisí, Nightwish si vyžiadali skoro dvojhodinovú prestávku a celý štáb čakal kým sa zotmie, aby sa dostatočné predviedli aj dovezené svetelné efekty, ktoré by za svetla nevyzneli. Tak sme si opäť zašli na nejaké stretnutia zo známymi i neznámymi. U mňa sa však z pribúdajúcim časom zvyšovala nervozita, kapela sa v šatni intenzívne pripravovala až nastal čas, keď z nej vyšli a ich kroky mierili smerom k pódiu. Nastal čas na show, ktorú som už párkrát zažil, ale každé ďalšie vystúpenie prináša niečo nové, iné.
Rozsvietili sa svetlá, začalo hrať monumentálne intro a kapela vychádza na scénu za znenia prvej skladby z ich aktuálneho albumu (teda dúfam, že to bola ona) a rozbieha sa na naše pomery veľkolepá show, plná sveteľných efektov, ale hlavne vynikajúcej muziky. Jednotlivý členovia rozhýbali nielen seba, ale aj skoro plný amfiteáter, ktorý sa nechal unášať razantnou a zároveň emotívnou muzikou. Veľmi ťažko sa taká atmosféra opisuje, kto to nezažil na vlastnej koži, musí sa uspokojiť len s týmito úbohými riadkami. Ako tomu je vždy pri koncertoch Nightwish, hlavným ťahákom nielen uší, ale na koncerte hlavne očí bola diva, speváčka Tarja, ktorá si na koncert zvolila ľahké skoro až priesvitné biele šaty, v ktorých vyzerala skoro ako anjel, dávala zo seba všetko, jej rázne gestá vyburcovali publikum do maxima, dokonca aj tak vážne vyzerajúca diva neváhala a pri metalovejších pasážach si z chuti zatočila vlasmi. Kapela zahrala skladby nielen z aktuálneho albumu, ale aj výber najväčších hitov z albumov predošlých. Samozrejme nechýbali hity ako "Come cover me" či She is my sin" pri ktorých publikum spieval z kapelou, "Beauty and the beast", tiež prišlo na skladby "Dead to the world" a "Beauty and the beast", kde zazneli krásne duety basáka a speváčky, prekvapením pre fans bola aj cover verzia od Ozzyho "Crazy train" vo vynikajúcom podaní spievajúceho basáka. Ale žiadna show nepokračuje do nekonečna ako to spieval Mercury, tak došlo na "Wishmaster", emotívny slaďák "Walking in the air" a bol tu koniec. Ale nie na dlho, na prídavok a na skladbu "Over the hills and far away" som čakal ako na zázrak, až prišiel. Celý amfik (cca. 5000 fans) sa snažil privolať kapelu späť, ale márne, ešte naposledy sa sama Tarja prišla poďakovať publiku, aby napokon všetci zmizli v tmavom zákulisí. Tak na takýto zážitok sa len tak nezabúda, dodnes mi znejú v ušiach niektoré skladby v koncertnom prevedení a už dnes sa teším na ďalšiu príležitosť pozrieť sa na koncert Nightwish znovu. Po koncerte nasledovala autogramiáda a vlastne také neformálne stretnutie z fanúšikmi. Keď to celé zhrniem, určite nielen ja som si odniesol nezabudnuteľný zážitok z tohto koncertu a preto moje poďakovanie patrí organizátorom (zdravím Amoka and spol.) a želám im šťastnú ruku pri výbere ďalšej svetovej kapely, ktorú dotiahnú k nám na Slovensko.

[ Darkoldus ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999