r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Metalmania 2005
hlavná scéna: Cradle Of Filth (UK), Apocalyptica (FIN), Turbo (PL), Napalm Death (UK), Arcturus (NO), Pain (SWE), The Haunted (SWE), Dark Funeral (SWE), Katatonia (SWE), Amon Amarth (SWE), Dies Irae (PL), Darzamat (PL), ANJ (RU)
malá scéna: Pyorrhoea (PL), Abused Majesty (PL), Naumachia (PL), Thunderbolt (PL), Valinor (PL), Mess Age (PL), Hell Born (PL), Supreme Lord (PL), Quo Vadis (PL), Hermh (PL), Dead By Dawn (PL), Hedfirst (PL)
12.3.2005, Spodek - Katowice (PL)

V poradí už XIX. Ročník najväčšieho metalového festivalu v strednej Európe privítal aj tento krát elitu metalovej scény. V porovnaní s minulým rokom sa obsadenie kapiel v poľských Katowiciach a českom Zlíne líšilo natoľko, že nebolo pochýb o mojom výskyte u severných susedov aj za cenu problematickejšej dopravy. Najväčší problém si na svoje plecia zobral Radim a za super cenu vybavil komplet akciu. Podarilo sa mu združiť ľudí zo Slovenska do jednej 23-člennej skupiny, začo mu patrí veľké poďakovanie. V piatok večer sme sa teda vydali na cestu za pôžitkom a hudobnými orgiami.
Ako prvý sa predstavili domáci Darzamat. Z ich vystúpenia som vďaka zdržaniu pred halou videl iba krátky koniec, ale napriek tomu mi dokonale osviežili koncert na minuloročnom Brutal Assaulte. Temná a napriek tomu pomerne melodická podoba black metalu rozprúdila už aj v ranných hodinách početné publikum. Perfektný zvuk nechal dokonale vyznieť ako ženský, tak i mužský vokál a sťažovať sa nemohli ani ostatní členovia kapely.
Po Darzamate mi bol bezpečnostnou zložkou Metalmanie odobratý fotoaparát, načo som na pár hodín zanevrel na poľský štát a hlavne sa vzdal nádeje na nejaké dokumentačné fotky. Nasledovali však Dies Irae, ktorí sa predviedli v plnej kráse. Nadupaný death metal v štýle krajanov Vader prípadne zaoceánskych Morbid Angel dokonale oživil priestory haly. V lukratívnom zložení Mauser, Novy, Doc a Hiro, (ktorých si asi každý dokáže vybaviť v účinkovaní v takých legendách ako Vader, Behemoth či prípadne Decapitated alebo Sceptic) odohrali špičkové vystúpenie a svojim výkonom dokonale zaujali a prekvapili.
S ANJ prišlo k úplnej zmene žánru a priestor dostal rock s prvkami popu a trash metalu. V tunajších končinách pomerne neznáma kapela z Ruska, ale so slušným domácim renomé. Do povedomia sa dostali hneď prvým a zatiaľ aj posledným cd "Under Intent Target", kde sa ako lukratívni hostia predstavili Henry Lee Rock (Spiha) a Lotta Hoglin (Beseech). Celé vystúpenie sa nieslo v uvoľnenej atmosfére, hoci o dobrom dojme z ich výkonu sa hovoriť nedá. ANJ snáď ako jediná kapela dňa nezapasovala do hudobnej osnovy festivalu, napriek čomu sa im okrem nedokonalého spevu nedá takmer nič vytknúť, nezaujali. Jediným príjemným oživením boli folkové prvky a ľubozvučná ruština v skladbách, ktorá udržala ľudí pred pódiom.
Počas ANJ sa na malej scéne rozohrali aj Abused Majesty, ktorých som si už vopred vytipoval ako jediných zástupcov z malej scény. Voľba by to nebola zlá, ale hneď úvodnou vecou bijúcou do uší bola príšerná akustika malej scény, ktorá sa s nádherne ozvučenou veľkou scénou nedala ani porovnať. Abused Majesty to rozbalili v plnej kráse s typickým blackovým klišé. Hralo sa predovšetkým z albumu "Serphetrone" a na veľkú škodu to práve kvôli strašidelnému zvuku moc na počúvanie nebolo. Škoda.
Iným prípadom boli švédski vikingovia Amon Amarth. Amoni predviedli až nečakane kvalitné vystúpenie plné dynamiky a melodiky na čele s výborným vokálom Johana Hegga. Prvotriedne vyzneli aj gitarové a basové linky vychádzajúce z jednoduchosti a melodickosti. Skladbovo sa kapela ubrala smerom novších vecí, teda čerpalo sa predovšetkým z posledných dvoch zásekov "Versus The World" a minuloročného "Fate Of Norms". Pre milovníkov dôb okolo cd "The Avenger" určité sklamanie, pre milovníkov novších vecí jedno z lepších vystúpení Metalmanie 2005.
Nasledovala Katatonia. Zúčastnení mohli vidieť a zažiť celkom jedinečné a ojedinelé vystúpenie, ktoré bolo poznačené hlavne krátkou minutážou t.j. rovných 35 minút. Za tento krátky čas stihli odohrať vcelku 6 skladieb počnúc Ghost Of The Sun, ďalej Criminals, Teargas, Wealth, Complicity a záverečný doomovejší Deadhouse, na ktorý sa pred pódiom prelievali a miešali rozvášnené davy. Hudobne sa poľskému vystúpeniu Katatonie nedalo takmer nič vytknúť a skladby podali na veľmi slušnej úrovni. Jedinou slabšou vecou bol vokál Jonasa Renkseho, ktorý vzhľadom na spevácky potenciál z vydaných albumov nepredviedol maximum. Napriek tomu však doomovejšie party zvládol až nečakane dobre. Suma sumárom. Pre fanúšikov Katatonie povinnosť a veľký zážitok, pre ostatných priemerná zábava. Vystúpenie nezvratným spôsobom naznačilo a potvrdilo, že výkon Katatonie by bezpochyby vystupňovala zmena koncertného prostredia. Zmena veľkého festivalu na menší klub. (detto ako Anathema pred dvoma rokmi na Metalmánii a potom bezchybný koncert vo Fléde)
O striedanie sa postarali krajania Dark Funeral, ktorí urobili určitý odskok z festivalovej šnúry No Mercy a aj tu koncertne podporili svoj posledný živák "De Profundis Clamavi Ad Domine". Ako sa teda dalo očakávať aj výber skladieb bol ovplyvnený týmto albumom. A niet sa čomu čudovať, keďže obsahuje to najlepšie z ich tvorby. Odzneli skladby ako Open The Gates, An Apprentice Of Satan, Armageddon Finally Comes, The Dawn No More Rises, Hail Murder a plno ďalších. Vystúpenie bolo výborne ozvučené, gitary a basa zneli dunivo, nie ostro, vokál bol až prekvapivo čistý a zbesilé bicie dotvárali toto vydarené vystúpenie.
Už štvrtou švédskou kapelou v poradí boli The Haunted. Nezaváhali ani sekundu svojho setu a hneď od prvých minút ukázali, čo za energickú silu v sebe skrývajú. Rytmická a skočná muzika z dielne The Haunted rozprúdila pod pódiom hotové peklo. Najzbesilejším však aj naďalej ostával frontman Peter Dolving, ktorý počas koncertu povymetal všetky voľné miesta pódia. Po hudobnej stránke vcelku podarené a zaujímavé predstavenie. Kapela najviac pripomínala dánskych Hatesphere prípadne legendárnych At the gates (mimochodom niet sa čomu čudovať, keď Anders a Jonas Bjőrler pôsobili v At The Gates :-) ).
V dynamickej hudbe sa pokračovalo aj ďalej a to v podaní Pain. Multiinštrumentálneho mága Petra Tägtgrana už asi netreba predstavovať. Jeho účinkovanie a tvorba v Hypocrisy aj Pain hovorí sama za seba. Vystúpenie poňal v rovnakom štýle ako januárové vystúpenie v Prahe (report). Asistovali mu opäť dve slečny a zas to po hudobnej stránke nebola žiadna sláva. Pain mali bezkonkurenčne najhorší zvuk na hlavnom pódiu a to nie celkom vinou zvukárov. Skladbovo sa oproti Prahe hralo viac z nového cd "Dancing With The Dead" a na moje sklamanie nezaznela geniálna coverka "Eleonor Rigby" od Beatles.
Legendárny Arcturus pôsobiaci na hudobnej scéne už od roku 1987 priťahoval moju pozornosť snáď najviac. V koncertnej podobe som ich nemal možnosť vidieť a potom ako som premeškal septembrové vystúpenie v Budapešti som už ani veľmi nedúfal. Arcturus medzitým zaznamenali malú veľkú personálnu zmenu na poste speváka, kde Oyvinda vystriedal Simen. Túto zmenu našťastie nebolo na kapele vôbec cítiť a ich vystúpenie zaraďujem k vrcholom doteraz videným. Hralo sa predovšetkým z posledného albumu The Sham Mirrors (odzneli napr. Ad Absurdum, Radical Cut a iné). Hudobne na veľmi vysokej úrovni, kde vystúpeniu vládol nádherne zvládnutý Simenov vokál, perfektná rytmika, časté zmeny temp na aké sme pri Arcturuse zvyknutí. Avantgardné vystúpenie symfonickej hudby s divadelnou náladou a historickým podtónom dokonale naplnilo očakávania prítomných. Pódiovú šou dotvárali historické obleky a masky na tvárach. Krásne a emotívne.
Nasledovníci Turbo hrajúci heavy metal v poľštine ma vôbec nezaujali. Ohlas mali jeden z najväčších na festivale a čo sa týka kvalitatívnej stránky, nie je im čo vytknúť. Turbo ako jedna z mála kapiel okupuje Metalmániu skoro už pravidelne a za dlhé roky na scéne si vybudovala až nečakanú podporu domácich fanúšikov.
Po Turbe prišiel na rad legendárny Napalm Death. Bolo veľmi zaujímavé a miestami až úsmevné sledovať ako sa dokázali títo veteráni death metalovej scény energicky pohybovať po pódiu. Natreli do ľudí svoj dobre známy skočný výplach a odozva sa dostavila v podobe nekompromisného obrovitánskeho kotlu. Barney a spol. neustúpili ani o kúsok a za 45 minút stihli odohrať zmes skladieb z celého obdobia svojej tvorby. Nezabudli ani na prezentáciu novej dosky s názvom: "The Code Is Red… Long Live The Code" a celú šou zakončili vydareným coverom "Nazi Punks Fuck Off" od Dead Kennedys.
Predzvesťou príchodu Apocalyptici sa stali štyri vyvýšené plošiny s kreslami a v pozadí nachystané bicie. Vystúpenie otvorili hitom "Path" a nasledovali skladby z celého obdobia tvorby. Publikum najcitlivejšie reagovalo na (už) klasické coverky od Metallici, hoci aj nové veci sa evidentne votreli do pozornosti. Podpora publika bola veľká a citeľná, pre mňa kúsok záhadná, pretože smer akým sa vybrala Apocalyptica v posledných rokoch existencie je trošku chorý. Vybrali si smerovanie ku komerčnosti pohybujúc sa v sférach kapiel ako HIM či Rasmus. Škoda. Po hudobnej stránke to zvládli čelisti aj bubeník bez väčších problémov a bolo z nich cítiť vyhratosť a uvoľnenosť. Inak, tá fínska angličtina znie príšerne :-).
Cradle Of Filth, čo by najväčšie lákadlo pre väčšinu zúčastnených, otvorili koncert s introm, kde sa predstavili ako "the ugliest band in the world". Pódiovú šou následne odštartovali v pekelnom tempe songom "Gilded Cunt". Ďalej sa hralo predovšetkým z dvoch posledných albumov a výber starších skladieb nebol až taký slávny. Novšie veci odzneli až prekvapivo dobre. Za vrchol by sa dal považovať song "Nymphetamine", ktorý Dani a hlavne geniálna Sarah (v náhrade za Liv Kristine z rovnomenného albumu Nymphetamine) zvládli perfektne. Osobným sklamaním boli staršie veci ako napr. "Her Ghost In The Fog", kde ma iba texty v refrénoch udržovali v obraze o akú skladbu sa jedná. Celé vystúpenie sprevádzali bytosti, zrodené v chorej mysli Daniho a dotvárali tak "pseudotemnú" atmosféru večera. Osobne ma zaujali akrobatické pasáže slečny na visiacom závese, na ktoré sa dalo pozerať a samozrejme záverečné iskrenie s brúskami :-).
Celá akcia by sa dala zhodnotiť ako perfektne zvládnutá a zorganizovaná na plne profesionálnej úrovni. Pri vstupe sa každý účastník obohatil o festivalovú kompilačku, plagát Metalmanie a reklamné materiály. Najväčším problémom bol prísny zákaz fotenia, ale v tomto momente je už Poliakom odpustené. Inak hala Spodek disponuje až neuveriteľne vhodnými priestormi na podobné akcie. Zvuk bol perfektný, jeden z najlepších vôbec. Na mieste bolo natáčané festivalové DVD, počas vystúpení sa výkony jednotlivých kapiel premietali na obrovské plátno vedľa pódia. Ceny boli veľmi prijateľné a vstup 30 eur nemohol určite odradiť. Najväčším prekvapením bol fakt, že v hale sa nepredával žiadny alkohol, dokonca ani pivo. Celkom milé prekvapenie, ale ľudia si aspoň viac vychutnali hudobné výkony zúčastnených. Mojím osobným vrcholom celého festivalu sa stali Arcturus a Katatonia. Aj ostatné kapely sa predviedli v dobrom svetle a tak dotvorili výbornú atmosféru podujatia. O rok sa stretneme v Katowiciach!!!
Kompilačka:
1.Cradle Of Filth - Gilded Cunt, 2. Turbo - Paranoja, 3. Napalm Death - Silence Is Deafening, 4. The Haunted - 99, 5. Amon Amarth - The Pursuit of Vikings, 6. Dies Irae - Unrevealed by Words, 7. Darzamat - In Red Iris, 8. Anj - Set on Fire, 9. Hedfirst - Scars, 10. Mess Age - Perfect World, 11. Hermh - Hunger, 12. Abused Majesty - The Path of Sword, 13. Pyorrhoea - Anal Arousal, 14. Supreme Lord - Terrorzone, 15. Hell-Born - Guardians of the Daemongate, 16. Valinor - God or God?, 17. Thunderbolt - Die With Your Religion

[ Tomáš ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits