r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

fotoreport Napalm Death, Born From Pain, Mendeed, Genghis Tron, 19.11.2006, Underworld - Londýn (UK)
report Brutal Assault 2006, 10.-12.8.2006, Svojšice u Přelouče (CZ)
fotoreport Brutal Assault 2006, 10.-12.8.2006, Svojšice u Přelouče (CZ), 1.deň
fotoreport Brutal Assault 2006, 10.-12.8.2006, Svojšice u Přelouče (CZ), 2.deň
fotoreport Brutal Assault 2006, 10.-12.8.2006, Svojšice u Přelouče (CZ), 3.deň
report Napalm Death, Diecast, Sanatorium, Alagomordo, 22.6.2005, Guru klub - Žilina (SK)
fotoreport Napalm Death, Diecast, Sanatorium, Alagomordo, 22.6.2005, Guru klub - Žilina (SK)
report X-mass Festival 2004, 9.12.2004, KZ Domovina - Praha (CZ)
fotoreport X-mass Festival 2004, 9.12.2004, KZ Domovina - Praha (CZ)
report Napalm Death, Masturbace, 2.12.2003, Roxy - Praha (CZ)
report Napalm Death, Masturbace, 2.12.2003, Roxy - Praha (CZ)
report Napalm Death, Locomotive, Barracuda, 3.12.2003, Fleda - Brno (CZ)
report Napalm Death, Pathology Stench, 4.12.2003, Dom kultúry - Banská Bystrica (SK), Martin
report Napalm Death, Pathology Stench, 4.12.2003, Dom kultúry - Banská Bystrica (SK), Libi
report With Full Force 2003, 4.-6.7.2003, letisko Roitzschjora pri Lipsku (GER)

Napalm Death, Born From Pain, Mendeed, Genghis Tron
19.11.2006, Underworld - Londýn (UK)

Až dve európske turné dvoch metalových legiend končili v Londýne na prelome týždňov. Spočiatku to vyzeralo, že návštevnosť koncertu Napalm Death doplatí na v rovnakom čase prebiehajúce besnenie Slayer v silnom sprievode In Flames, Children of Bodom a Lamb of God, v závere večera však bol klub Underworld taký natrieskaný, že by sa doňho nezmestil ani jednobunkový organizmus. Kto chcel, mohol nakoniec vidieť obe akcie, keďže Arayovci s celou perepúťou si svoje peklo zopakovali na rovnakom mieste o deň neskôr (report).

Nedeľný večer niečo pred siedmou otvorili hostia z Pennsylvanie GENGHIS TRON. Kto má rád experimenty, bol zrejme spokojný, ostatní asi odchádzali s dlhým nosom. Genghis Tron kombinujú grind najhrubšieho zrna s elektronikou, čo síce nie je nápad nový, aj v našich končinách sa mu kedysi úspešne venovali Contrastic (existujú ešte?) či Ahumado Granujo (tu je žiaľ odpoveď jasná), ale v tvorbe Amíkov je elektronika organickou súčasťou, a nie len dochutením na spestrenie. Z mašiniek sa okrem samplov, raz v podobe tupej houseovačky, inokedy ako ambientný chill-out, valili aj bicie a basové spodky. Musím povedať, že takáto zmes mi ani na prvé počutie nebola proti srsti, zvlášť keď grindové pasáže viac ako na klasické sypačky stavili na nesúvislejšie postupy plné zásekov a odbočiek. Chcelo by to zohnať živého bubeníka a basáka, vymeniť vcelku dreveného gitaristu a chlapci majú nakročené k slušnému úspechu. Nie každá kapela môže hrať na metalových koncertoch, v diskokluboch i na alternatívnych akciách.

Glasgowskí MENDEED by boli iba jednou z obrovského zástupu kapiel miešajúcich metalové nakladačky a hardcorové hopsajdy do dnes tak rozšíreného metalcoru, keby nemali vo svojich radoch veľmi schopného gitaristu Stevena Nixona. Ten dodal konskú dávku premyslených a náročných sól a spolu s častými odklonmi ku klasikom thrashu a hevíku 80-tych rokov má najviac na svedomí svojský xicht sympatických Škótov. Zdvojené gitarové vyhrávky dali spomenúť na najlepšie časy Kuba Hetfielda a spol, čistý spev basáka Chrisa Laveryho v doprovode cválajúcich bicích Kevina Matthewsa a melodických riffov zase odkázali na Pištu Harrisa a jeho železnopanenských kamarátov. Ani všetky metalcorové povinné cviky nepokazili výsledný verdikt. Mendeed sú pre mňa ďalšou neznámou predkapelou, u ktorej výrazne prevládajú pozitívne dojmy nad negatívnymi (koľkou už v poslednej dobe?).

Paradoxne sa tak najslabším článkom supportu stalo najostrielanejšie meno – holandskí metalcoristi BORN FROM PAIN, treba to však brať s rezervou. Je pravda, že doma by som ich albumy počúvať asi nedokázal, naživo ale opäť potvrdili svoju výbornú koncertnú reputáciu. Ich energická a výbušná show strhla zo sebou všetkých prítomných a v klube vládla výborná zábava. Škoda len, že hudobná stránka trochu pokrivkáva, BFP v tomto smere nijako nevyčnievajú nad zvyšok metalcorovej vlny.

NAPALM DEATH som už v reporte z Brutal Assaultu (report) označil za jednu z najlepších živých kapiel vôbec. Kto videl, ako rozprášili osemtisícový dav v Svojšiciach, môže mať aspoň akú-takú ideu, čo sa dialo v narvanom 400-miestnom klube. Čo k tomuto vystúpeniu napísať? Predstavte si, že Barney a spol hoblujú u vás v obývačke. Áno, tam kde sa stretávate s rodinou vrátane babky pri nedeľnom obede a kde si rozdávate vianočné darčeky. Hustota desať a viac ľudí na meter štvorcový, parkety už dávno oľutovali svoj nemilosrdný osud, z nábytku je kůlnička na dříví, susedia preklínajú vás aj pätnásť vaších generácií. I počas predkapiel to v Underworlde vyzeralo ako v polepšovni, kde dali všetci vychovávatelia výpoveď, v porovnaní s tým, čo malo prísť to ale bola len rozcvička. Myslíte si, že do klimatizačnej jednotky pripevnenej na strope štyri metre nad zemou sa nedá kopnúť? Myslíte si, že černosi nepočúvajú grind core? Čo takto hneď dvojica rútiaca sa strmhlavo z pódia? Myslíte si, že Barney je suchár, ktorý si odkrochká svoje a ide domov? Čo keď sám počas bručania vyťahuje kaskadérov na pódium? Myslíte si, že stodvadsaťkilová štyridsiatnička v plesovom klobúčiku nemá čo hľadať na koncerte Napalm Death? Čo takto vidieť ju pařit v tom najhustejšom kotli? Myslíte si, že dievčinka telesnej konštrukcie anorektickej krasokorčuliarky, navyše v sukni, pri ktorej je aj označenie „supermini“ hrubo naddimenzované, nebude skákať z pódia? Čo keď sa okolo vás derie hore v priemere trikrát za pesničku? Myslíte si, že tanečníkov, ktorí prekročili povolenú dobu pobytu na javisku, bude upratovať nepríčetná gorila? Čo takto pôvabna snedá kráska v bielom tielku, ktorá popritom stíha ešte aj naprávať odposluchy? Myslíte si, že týpka, ktorý neomylne našiel dieru v moshpite a jeho dopad tvárou na dlážku bolo počuť aj keď Napalmáci práve drvili, odviezla sanitka? Tak prečo sa hneď potom, ako si spočítal zuby, štverá zase na pódium? Myslíte si, že černoška, ktorá je po smrti Heleny Růžičkovej vo svojej hmotnostnej kategórii sama, bude v nedeľu večer tlačiť do seba siedme bigmac menu ten deň a čumieť na r’n’b kanál? Tak kde sa potom vzala kúsok odo mňa, lačne sledujúc každý pohyb podobne stavaného basáka Shanea Emburyho? Myslíte si, že (ako každý v klube) kompletne prepotený Barney bude situáciu riešiť uterákom a suchým tričkom? Prečo by si radšej nevylial na hlavu dve fľaše vody? Zdravý rozum v tom nehľadajte, rovnako ani klasický report.... „Oh, and by the way, we’re NAPALM DEATH from the paradise on Earth, Birmingham”.

Playlist: Weltschmerz, Sink Fast, Let Go, Unchallenged Hate, Suffer The Children, Silence Is Deafening, Instruments Of Persuation, Fatalist, Narcoleptic, When All is Said And Done, Puritanical Punishment Beating, Breed To Breathe, In Defference, The Code Is Red…Long Live The Code, Identity Crisis, Scum, Life, The Kill, Deceiver, You Suffer, Smear Campaign, Nazi Punks Fuck Off, Siege Of Power

PS: Pozdravujem krajanov z Banskej Bystrice, s ktorými som prehodil pár slov pri bare:-))

[ Dáša ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits