r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Crematory, Bladflowerz, Sunterra, Einlass
23.09.2004, Planet Music - Viedeň (AT)

A máme tu jeseň a s ňou sezónu koncertov, hlavne čo sa týka Európskej časti sveta, ktorá predovšetkým zaujíma nás, čo v tomto priestore žijeme (veď prečo chodiť na koncerty do Ameriky, že!), a ako každý rok v poslednom 10-ročí, na jeseň to všetko začína prebúdzať po festivalovom lete a kapely vyrážajú na turné po krajinách, nielen Európskych. A keby len to, také množstvo albumov, ktoré v tomto období vychádza, pre bežného fanúšika priam nemožne všetko sledovať. Tým som chcel naznačiť, že začali preteky o priazeň fanúšika a masírovanie jeho sluchovodov a tiež aj zraku. Už som si aj pripravil samostatný kalendár akcií, kde by som sa chcel pozrieť a riadky sa mi utešene zapĺňajú každým dňom.
Som len rád, že tohtoročnú koncertnú sezónu som mohol začať koncertom kapely, ktorú si už vyše 10 rokov vážim a dá sa povedať že som jej skalným fanúšikom po celý čas. Jedná sa o nemeckú Gothic metalovú kapelu Crematory, ktorí síce pred časom ohlásili koniec činnosti a s fanúšikmi sa rozlúčili skvelým albumom "Believe", no ako blesk z jasného neba ma zasiahla správa, že táto kapela "potajomky" nahrala a vydala nový album "Revolution" a s ním sa vydala na mini turné po Strednej Európe. Nebolo čo riešiť, keďže som túto kapelu ešte nikdy nevidel na koncerte, voľba bola jasná, ide sa do Viedne, keďže to máme najbližšie od Bratislavy, dá sa povedať, že na skok. Nastal deň D a trojčlenná skupinka skalných sa vybrala smer Viedeň. Po príchode na miesto sme zakúpili lístky a vybrali sa poflákať do mesta, prešli sme si Práter a dopriali si výdatnú večeru, ako ináč v talianskej pizzerii. No a tak sa stalo, že sme prepásli prvé dve domáce kapely, ale čiastočne to bolo naschvál, jednoducho sme sa tešili na hlavné kapely večera a bolo zbytočné sa v klube sušiť 2 hodiny.
Náš príchod bol ako ináč presný, akurát sa zvučila Nemecká Gothic kapelka menom Bladflowerz, o ktorej som si zohnal nejaké infos a usúdil som, že to treba vidieť a posúdiť, čo to je zač. jedná sa o mladú kapelu, ktorá má zatiaľ na konte dva albumy a k tomu aktuálnemu "7 Benedictions / 7 Maledictions" sa vybrali na turné ako predkapela Crematory, povedal by som, že to bol dobrý ťah, lebo obe kapely majú k sebe štýlovo blízko. Prvé, čo bolo neprehliadnuteľné na pódiu bola speváčka, frontmanka Kirsten a jej bizardné gotické oblečenie. V prvom momente som si myslel, že to je speváčka z tiež nemeckej disko kapely Tic Tac Toe, lebo sa na ňu nehorázne podobala. Čierne dredy na hlave, rôzny piersing a sieťkovaný kostým málo čo zahaľoval, tak určite mužský časť fans si všímala práve ju. Ale aj muzika bola veľmi chytľavá, ani neviem k čomu by som to prirovnal, no bol to taký gothic spojený z metalovými prvkami a občas to bolo ozaj tvrdé, hlavne po gitarovej stránke a zastrešoval to nemecký a anglický spev speváčky. Muzika bola podfarbená samplovanými klávesmi, tak to znelo celkom ponuro a do toho väčšinou červené osvetlenie, skrátka dokonalá gotická náladička. Ako som sa tak pozeral okolo seba, tak väčšinu fans tvorili gotické slečny, pravdupovediac som bol vpredu v ich obkľúčení, čo sa mi páčilo, čím ďalej naberal koncert skvelý spád a pri posledných piesňach som sa prichytil, že tam točím hlavou medzi ostatnými. Nechal som sa strhnúť. Ozaj sa mi ich muzika páčila, samozrejme to nebolo nič nové, ale bolo to príjemné ako zohriatie sa pred hviezdou večera. Tak a po nejakej hodinke sa kapela rozlúčila a nasledovala technická prestávka.
Všetko naznačovalo, že o pár minút sa dočkám a uvidím svoju kapelu konečné aj na koncerte a vychutnám si to poriadne. A už je hore plachta logom kapely Crematory, zaznieva tichučký podmaz z intra aktuálneho albumu, zrazu sa zotmelo a keď zasvietili svetlá, stáli tam oni, členovia kapely, ktorú nadovšetko uznávam. Krátky pozdrav a už mastia úvodnú skladbu nového albumu "Wake up", čo je neskutočná drtenica s brutálnymi gitarami v "Rammsteinovskom" duchu. Tak na toto som čakal, hneď som sa predral dopredu a začal skákať a spievať s kapelou (no spevom by som to nenazval). Skvelý zvuk, kapela robila show ako som na video nahrávkach, čo som doteraz videl z ich koncertov, spevák, ináč obrovský kus chlapa - on keď nemá 120 kíl tak potom už nič, tak tento "drobec" neustále behal po pódiu a spieval skoro ako na CD, vlastne všetko znelo, ako keby pustili vzadu ich CD a oni sa len hrali, že hrajú. No spevák, skákal po scéne, v speve ho dopĺňal gitarista už tradičným melodickým spevom, presné a odmerané bicie udávali rytmus a z pozadia to všetko doprevádzali klavírne prelúdia a samplované efekty nehybnej a nenápadnej klávesáčky v smotanovom oblečení. Ach, a hneď druhá skladba začína mne tak dobre známym bubeníckym sólom, je tu hit "Fly" a pod pódiom to začalo vrieť, tak som sa samozrejme pridal! Ozaj, skvelý koncert a atmosféra, fans všetci ako jeden spievali texty z kapelou, tancovalo sa, skrátka môj sen sa naplnil do bodky. Som na koncerte Crematory a som v prvých radách. Koncert mal neskutočnú energiu, spevák neustále burcoval publikum a ono sa nechalo manipulovať a ja tiež, refrény sa spievali tým spôsobom, že sála burácala a spievala spolu z kapelou neúnavne ďalej. Asi by nemalo význam tu písať, čo sa všetko dialo na scéne a pod ňou, naznačím len pár skladieb z početného playlistu a komu to niečo hovorí, určite si vie predstaviť reakciu fans. Na koncerte sa hralo väčšinou z nového albumu z ktorého som postrehol tieto fláky: Titulný singel "Greed", Open your eyes, "Reing of fear" a mnou očakávané hity ako "Revolution" a hlavne diskotékovka "Tick Tack", pri ktorej nastalo ozajstné peklo. Nasledovali staršie veci ako "Is es wahr", "For love", "The fallen" (toto je ozaj koncertná vec), "Take", "My last words", nechýbala ani hitovka "Tears of time", prišlo aj na cover od Sisters Of Mercy "Temple of love", čo bola dobrá tančovačka. Ešte tých skladieb bolo oveľa viac, no všetky si nepamätám, lebo som bol v extáze a tým pádom my ušli nejaké názvy. Tak a zhruba po hodine a pol sa kapela naoko rozlúčila a šla čakať, ako ju vytlieskajú fans, stalo sa! Na záver koncertu si odložili ozaj skvosty a to v poradí skladby "I never die", čo je spievačka jak prase, nasledovala ešte novinka "Red sky" z diskotékovými samplami no a na úplný záver si kapela nechala temnú a ponurú skladbu "Shadows of mine" zo starých čias.
A bol tu záver skoro dvojhodinového šialenstva menom Crematory! Čo k tomu dodať, skvelý koncert, na ktorý ozaj tak dlho nezabudnem. Už sa ale teším na ďalšie koncerty sezóny, ktoré počítam, že nepredbehnú tento, ale aspoň sa priblížia. Viva Crematory forever!

[ Darkoldus ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits