r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Gorgoroth, 1349
6.10.2004, Stará pekáreň - Nitra (SK)

Skôr, ako začnem písať o samotnom koncerte, uviedol by som pár svojich skromných úvah a postrehov, ale vopred viem, že málokto bude súhlasiť s mojim názorom... Tak v prvom rade som veľmi rád, že sa tento koncert podarilo uskutočniť aj na našom skromnom Slovensku, kde sa málokedy dostane nejaká známa kapela zo sveta (česť výnimkám, ale Heavy metal nepovažujem pre moju osobu za príliš atraktívny) a vlastne si za moju koncertnú éru nespomínam, že by tu niekedy bola nejaká Black metalová hviezda takého zvučného mena ako tomu bolo teraz. Hoci som o tomto koncerte vedel dosť dlho dopredu, stále som neveril tomu, že sa vôbec niečo takéhoto na Slovensku dá zorganizovať a koniec-koncov aj zaplatiť. Všetci vieme, ako je to s návštevnosťou metalových koncertov na Slovensku a ignoranciou takýchto akcií zo strany "metal fans", tunajší fanúšik si stále nevie zvyknúť, že už sme v Európskej únii a tým pádom je tu možnosť, že sa aj k nám dostane nejaká ta vetva svetového turné známych kapiel. Ale je tu zas problém financií. Na jednej strane Slovenský organizátori sa boja krachu svojich koncertov a na druhej strane si ešte Slovenský fanúšik nestihol zvyknúť, že za kvalitu a kultúru sa v Európskej únii platí. Vstupné 100-150Sk na koncert zahraničnej kapely je už minulosťou. Dnes je to už priemerne 300-500Sk za koncert (čo sa však ešte stále nepribližuje cenám v EU, vo Viedni sa na koncert nedostanete za menej ako za 25 Eur a vyššie). Ale toto je na dlhú diskusiu, len som chcel tieto skutočnosti uviesť, lebo sa veľmi často stretávam s názorom, že ľudia nemajú záujem ísť na koncert, ak je jeho cena vyššia ako 100-200Sk, ale na druhej strane stále nadávajú, že sa na Slovensku neobjavujú známe kapely, ako tomu je napríklad v Čechách a na Morave. Začarovaný kruh pokračuje...
Ale poďme k tomu, prečo ste si začali tento článok čítať, k samotnému reportu koncertu. Tak po uistení sa, že táto akcia ozaj bude aj v Nitre, sme sa pár fanúšikov Black metalu vybrali do Nitry, ktorú nemáme až tak ďaleko ako ostatní fans, ktorý sa pozliezali skoro zo všetkých častí Slovenska a aj z Moravy (bolo vás tam ozaj slušne veľa, čo oceňujem). Ešte pred samotným koncertom som si posurfoval po nete a prečítal som si reakcie na Pražský koncert (report) a samozrejme aj moji kamoši mi poslali množstvo mailov, ako bolo, z čoho som mal rozpačité pocity, lebo nebolo človeka, ktorý by si Pražský koncert pochvaľoval. Nevyhovujúca sála, zlý zvuk, teplo a hrozná tlačenica, to boli najčastejšie slová. Keďže som práve na tomto koncerte debutoval v klube Stará Pekáreň, bol som zvedavý, aký to je priestor a ako sa dá ozvučiť, pripadne naplniť. Po príchode na miesto som bol veľmi milo prekvapený, povedal by som, že sa mi tento klub zamiloval. Nebudem tu písať detaily o klube, to by sme tu boli dlho, skrátka skvelé priestory, vcelku pohodové pódium a veľký bar, kde ani pri skoro plnej kapacite nebolo treba čakať na pivo.
Nebudem sa už pozastavovať nad tým, že nakoniec si kapely neželali domáce predkapely, to si prečítajte inde, skrátka niečo po 21:00, ako bol na bráne avizované sa zotmelo a na pódiu sa objavili dve postavy z horiacimi fakľami v rukách a za zvuku intra vrhli plamene a v zapätí sa na scéne začali objavovať členovia Nórskej kapely 1349, ktorej súčasťou je mnou veľmi rešpektovaný hudobník, bubeník z kapely Satyricon, Frost. Kapela sa zvítala so zaplneným klubom a v tom momente začalo peklo pre každého pravého fanúšika Black metalu, za ktorého sa neskromne považujem aj ja. Neskutočne rýchle bicie, rezané gitarové riffy a nenávistný škrekot frontmana doslova zdvihol prítomných fans na nohy a pod pódiom sa strhla skvelá skákačka a metanie vlasmi. Prevažne dymom zahalená scéna tiež nezaostávala a všetci členovia (až na bubeníka) neustále pobehovali po pódiu a dokonale spolupracovali s publikom. Samozrejme že nechýbala ani Black metalová image, ako war painty, kožené a železné doplnky, čo v červenom svetle navodzovalo ozajstnú atmosféru pekla na zemi a jeho služobníkov. K muzike sa dá len malo povedať, lebo v Black metalovej muzike je to o jednom a tom istom, rýchlosť, občas vystriedaná stredným tempom, škrípajúce gitarové riffy z melodickými linkami, ktoré sa na koncertoch trochu strácajú v hluku ostatných nástrojov a neodmysliteľný škrekot speváka. Takto to trvalo niečo cez hodinu, pričom zábava bola skvelá, na nejaké 2 skladby som sa ocitol aj ja v mlyne pod pódiom, ale bolo to už na mňa príliš besné. Kapela odohrala cca. 12 skladieb z ich albumov a na záver si zaspomínala aj na ich obľúbenú kapelu Slayer v jednej cover verzii, ktorú som skoro ani ja v ich podaní nespoznal a ešte jeden prídavok a bol koniec. Bol som dokonale spokojný a vyblaznený, ako som už dlho nebol, a to ma čakala ešte legenda ,ktorou som začínal prichádzať na chuť "Čiernemu kovu".
Nastala krátka prestávka, až som sa divil, nestihol som pomaly ani jedno pivo a už sa znovu zotmelo v klubu aj na scéne, rozhoreli sa fakle okolo bicej súpravy, zaznelo intro a v plameňoch fakieľ sa zjavovali siluety temných postáv v roztrhaných odevoch s dlhými klincami všade možne a war paintami na tvárach. Gorgoroth z Nórska je na Slovensku! V tom momente som asi nebol sám, komu sa splnil sen vidieť túto kapelu na živo, tak som sa pretlačil až k pódiu a vtedy to začalo, melódie mne tak dobre známe sa začali šíriť po klube a keď na 1349 bolo peklo na zemi, momentálne to bol samotný armageddon! Kapela to rozbalila hneď od začiatku vo veľkom štýle, rýchlosť bicích, melodické gitarové riffy a Gaahlov neľútostný škrek opäť rozhýbal sálu a tento krát už aj mňa, lebo takýto Black metalový sviatok som si chcel užiť do poslednej kvapky potu a síl. Kapela sa snažila spolupracovať s publikom a v pomalších pasážach, ktorých bolo tiež pomenej sa skandovalo a čo by to bolo za Black metalový koncert, keby stále neboli nad hlavami lesy vztýčených rúk so znamením rohatého. Neskutočná atmosféra, aj som zabudol fotiť a to som bol v prvých radách a mal som skvelý výhľad na kapelu a dianie na scéne. Kapela nenechala nikoho na pochybách, že patrí k elite svetového Black metalu a že vedia, čo fanúšik od nich čaká a snažia sa mu vyhovieť a odviesť čo najlepší výkon. Tak tomu bolo aj dnes z môjho pohľadu a nielen z môjho. Čo sa týka odohraných skladieb, bolo ich ozaj veľa, väčšinou sa hralo z albumu "Under the sign of hell" z ktorého zazneli skoro všetky "hity", samozrejme aj veľkú časť tvorili aktuálne skladby z albumu "Twilight of the Idols" a predošlého "Incipit Satan", ikeď som sa tešil aj na veci z albumu "Destroyer" a dočkal som sa, pri titulnej skladbe snáď skandovala celá sála refrén, neskutočná atmosféra. Pre mňa prekvapením a veľkou radosťou bolo, že zaznela moja obľúbená skladba z albumu "Antichrist", čo som ozaj nečakal, že ju niekedy budem počuť naživo. Vlastne ani neviem, koľko tak kapela mohla zahrať, lebo som to nejak nevnímal a užíval som si ich vystúpenia. Tak zhruba po hodine a pol sa definitívne kapela rozlúčila a odobrala sa do zákulisia a koncert bol ukončený. Ešte niekoľko desiatok minút som sa nevedel spamätať z toho, že som tieto kapely ozaj videl na vlastné oči, tiež som bol prekvapený, že som sa po koncerte zrazil na chodbe so spevákom mojej obľúbenej kapely Aborym, Attilom, ktorý svojho času hučal aj v kapele Mayhem ich najlepší album, neodpustil som si s nim podať ruku a prehodil pár slov, lebo sa pred koncertom šírili fámy, že Aborym by snáď mohol hrať aj na tomto turné.
Záverečné slová: V prvom rade veľmi ďakujem organizátorom tohto "Black metalového sviatku" za skvelý koncert, ďalej smerujem poďakovanie aj fans, že sa v hojnom počte (niečo cez 350 platiacich) zúčastnili a vytvorili skvelú atmosféru a nepriamo ďakujem ak kapelám, za ich heroický výkon a skvelú show. Ktorú nám pripravili na tomto koncerte. Neskromne si želám, aby takýchto koncertov zablúdilo v budúcnosti na Slovensko o niečo viac, aby sme neboli odkázaný na cestovanie do susedných krajín.

[ Darkoldus ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits