r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Rammstein, Apocalyptica
28.2.2005, Incheba - Bratislava (SK)

Čo by som predstieral, kapela Rammstein je jedna z mojich dlhoročných obľúbených kapiel a ich tvorbu sledujem už od prvého albumu, ktorý ma neskutočne zaujal svojou originalitou a totálne energickou muzikou. Tiež musím uznať, že kapela za tie roky nestratila zo svojej energie a mám dojem, že práve naopak, naberá na svojej energii, čomu dopomáhajú aj masy fanúšikov po celom svete. Správa, že sa v rámci turné 2004 / 2005 táto legenda hutného metalu po prvý krát chystá aj na Slovensko (priam neuveriteľné!!!) ma úplne odrovnala a na druhý deň už som bol vlastníkom lístku a jednej neznámej opice. Keďže som túto kapelu už videl naživo dvakrát, vedel som, že nekupujem mačku vo vreci a že za svoje prachy uvidím opäť skvelé hudobné divadlo, lebo práve táto kapela si vždy zakladá nielen na hudobnej ale aj vizuálnej stránke ich show a vždy prídu s niečím novým. Ako sa približoval deň R, začali sa množiť správy, že snáď koncert zrušia kvôli debilkom Bushovi a Putinovi, ktorí si dali dvoj hodinové rande práve tu u nás, ale nakoniec sa podarilo to, že koncert bol len o pár dní preložený, takú ranu, akú urobil ten kameň, čo mi zo srdca padol nenarobila ani celá pyrotechnická show Rammsteinu. No čo budem písať, je to tu! Rammstein v Bratislave!
Na miesto som dorazil preventívne o hodinku skôr, lebo som predpokladal, že ako vždy bude tlačenica na vchodoch, no ale moje príjemne prekvapenie bolo, že po príchode k turniketu tam nikto okrem ochrankárov nestál a tak som behom minúty bol v sále. Tak klobúk dole, konečne sa dejú zmeny aj u nás. Tak nejaké to čakanie na začiatok koncertu síce bolo, ale v časovej norme. Stihol som si obzrieť pódium, kde už bolo všetko pripravené pre predkapelu, ktorou dnes bola Fínska čelistická skupina Apocalyptica, ktorú som síce už tiež videl, ale ich vystúpenie vie vždy rozpáliť.
Zhasli sa svetlá a tie čo svietili boli nasmerovane na štyri železné kreslá a na rampu, kde boli bicie. Za zvuku jednej z mojich najobľúbenejších skladieb "Path" ich tu máme v plnej kráse. Na úvod si zvolil ozaj vypalovák ako sa patrí. I keď kapela disponuje relatívne veľkými nástrojmi, dokázali s nimi počas koncertu aj pobehovať po scéne a zároveň aj hrať, klobúk dolu. Koncert mal skvelý spád, základom ich setu boli však ortodoxne známe skladby od Metallicy, ale predviedli aj vlastné hity, povedal by som, že na také krátke vystúpenie toho stihli odohrať ozaj veľa. Ako som už napísal, kapela vsadila na známe hity kapely Metallica, čo bolo vidieť a počuť aj na odozve fans, pri skladbách ako "Enter Sadman" či "Siege in Destroy" refrény spievala skoro celá sála. Skvelá atmosféra! Kapela bola skoro neustále v pohybe a bolo vidieť, že si tiež koncert dobre užívajú. A bol tu záver ich vystúpenia, pre ktorý si vybrali známu to severskú skladbu (sakra, teraz si nespomeniem) a potom už len srdečné pozdravy a Fíni sa stratili v zákulisí.
Nastalo veľké očakávanie, čo sa bude diať na úvod vystúpenia Rammsteinu, lebo oni sú známy tým, že si vždy vymyslia nejakú zápletku, skôr, ako sa objavia na pódiu, tak tomu bolo aj dnes. Zhasli sa svetlá a tlupa ochrankárov s baterkami začala prehľadávať pódium za zvuku sirén, no a po tejto razii zaznieva úvodná melódia z ich aktuálneho albumu "Reise Reise", ozvala sa ohlušujúca rana a padá opona za ktorou sa skrývala futuristický scéna ako z nejakého sci-fi filmu, kde nechýbali hydraolicke výťahy, rôzne blikajúce elektronické prístroje. Veľkolepá show sa začala! Kapela sa zváža z hora na výťahoch, zvuk je monumentálny, preto som tento krát zvolil trochu odstup, lebo po Pražskom vystúpení som nepočul poriadne skoro celý deň a tu mi hrozilo to isté. Otvára sa stred scény a z otvoru prichádza všetkými zbožňovaný "manipulátor más" Lindemann a jeho polo spev, polo prednes zaznel celou sálou a nikoho nenechal na pochybách, kto bude dnes ústredná postava večera.
Po úvodnej skladbe sme si zapochodovali "Links 2,3,4" a kapela neustále chrlila hit za hitom, aj keby ste ma zabili, nespomeniem si ani na polovicu ich názvov, lebo som bol skoro v tranze a okrem skvelej atmosféry som nestíhal vnímať nič iné. Samozrejme, že nechýbali známe hity z predošlých albumov ako upírsky "Du riechst so gut", či "Sehnsucht", "Engel", "Sonne", "Ich will", prišlo aj na nenávistnú skladbu "Du hast", pri ktorej už tradične refrén spieva celá sála a spevák máva nad hlavou veľkým horiacim lukom a keď z neho vystrelí do publika, je vidieť ohňový šíp ako letí celou halou, alebo ohňovka "Feuer frei", pri ktorej prvé rady odchádzajú s obhorenými mihalnicami, ako ja pri turné "Mutter", keď kapela nasadí plameňomety a plameňové masky a vzduchom sa šíria plamene ako v pekle, do toho ohlušujúce výbuchy, najintenzívnejšia skladba ich koncertov. Prišlo samozrejme aj na kuchárske umenie kanibala Lindemanna, pri skladbe "Mein Teil" sa obliekol do kuchárskeho a priniesol veľký kotol, do ktorého si hodil chudáka klávesáka a za živa do plameňometom skoro uvaril. Ale takýchto chuťoviek bolo počas koncertu tony, vypísať tu všetko by bolo skoro na niekoľkostranový scenár ku filmu. Samozrejme veľa ľudí čakalo hlavne na hity tejto zimy, ktorými sú single ako "Moskau", kde sa objavuje ruština a v refréne sa nepochopiteľne objavilo slovenské odratávanie "raz, dva, tri", čo mal byť pokus o ruštinu, akurát, že v ruštine je to trochu ináč, ale aspoň sme si zahulákali po našom. A samozrejme musela zaznieť protivojnový protestsong "Amerika", pri ktorom po vzore Hollywoodu lietali vzduchom konfety. Kapela sa na chvíľku odobrala do zákulisia nabrať sily na záverečný set v ktorom zazneli opäť silné skladby na jeho úvod katastrofický "Rammstein", pri ktorom dnes spevák síce nehorel ako inokedy, ale zato mal horiace krídla, evokujúce horiace lietadlo, ozaj skvelá ilúzia! Na úplný záver zaznela balada "Ohne dich" v podaní nielen Rammsteinu, ale aj za doprovodu kapely členov kapely Apocalyprica, čo znelo ozaj monumentálne a ľudia priam šaleli šťastím, teda musím sa priznať, že aj ja som patril medzi nich, stav minutú pred infarktom... Gitarista sa rozhodol, že sa tradične prevezie na gumovom člne nad hlavani publika, čo je ich tradičný ťah, ako zapojiť publikum do show. A je tu záver, pri ktorom sa spevák netradične rozlúčil slovenčinou "Ďakujem Bratislava" a tým si naklonil rozhodne všetkých prítomných, ktorý ešte nejaký čas skandovali a tlieskali ich výkonu dnešného večera.
Tak na záver len nejaká štatistika. Neviem ozaj odhadnúť, koľko tam bolo fans, ale môj odhad je cca do 8 000 ľudí, možno o niečo menej, ale samotná atmosféra bola aj tak skvelá, zvuk bol skoro ako z live CD kapely, koncert bol obohratý bez jedinej chybičky, organizácia bezchybná, odchádzal som maximálne spokojný a ako som na úvod napísal, za svoje peniaze som dostal to, čo som čakal, ba možno aj niečo navyše. Ešte raz, skvelý koncert, show aj atmosféra. Danke Rammstein!

[ Darkoldus ]

Rammstein
Rammstein
Rammstein
Rammstein
Rammstein



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits