r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Metal Swamp 28.
Trollech, Hromovlad, Solfernus, Stíny Plamenu, Unclean, Panychida
16.12.2006, KD Svatoboj - Brno (CZ)

Ako už tradične na konci roka, tak aj tento rok som sa v celku tešil na známu akciu v Brne, kde vždy vystupuje elita Black metalovej scény našich krajín, tak tomu bolo aj túto zimu. Už samotný playlist ukazoval, že sa bude jednať opäť do dobrú akciu. Akurát, že mne osobne to vyšlo všetko akosi naraz, celý víkend cestovať po koncertoch, to chce ozaj pevné nervy a hlavne zvukovody. Piatkový koncert skončil niekedy nad ránom, tak som ani nestihol dospať a už sa šlo do Brna. Ešte že to Brno je tak blízko, je len škoda že sa väčšina lepších koncertov presunula do Prahy, čo je pre väčšinu Slovákov finančne značne nedostupné miesto, ale to nechám na posúdenie iným.

Po nevyhnutnom občerstvení začala hrať prvá banda, ktorú som ešte nikdy nemal možnosť vidieť a tak som sa na nich tešil. Kanalizačný Black metal v podaní kapely Stíny Plamenú sa predviedol v celku dobre, nahrávky mám celkom dobre opočúvané a tak sa žiadne prekvapenie nekonalo, čakal som od Morbivodova a jeho spolku presne ten správny rýchlejší Black metal a "špinavé" texty. Táto trojica bola skvelým začiatkom tohto Black metalového sviatku. Koncert prebiehal v pohode, fanúšikovia sa v celku bavili, v sále bolo dostatok fanúšikov, teda "Plameňáci" sa nemajú na čo sťažovať, ešte aj prídavok sa im ušiel. Ja som bol spokojný že som ich videl naživo, teda nieje viac čo písať.

Nasledovala pre mňa úplne neznáma kapela Panychida, o ktorej som nepočul nič, tak ani som nevedel čo mám čakať. Ale hneď po prvých skladbách som sa presvedčil, že táto banda teda hrať vie a ich muzika bola fakt na vysokej úrovni. Kapela hrala niečo medzi Immortal a Amon Amarth, teda ja osobne by som to definoval ako Viking Black metal. Musím konštatovať, že taký vokalista by sa mohol živiť ako zástupca Abbatha z Immortal, lebo jeho vokál znel presne takto. Keďže ja Immortal milujem a mal som možnosť počuť ich aj naživo, viem o čom píšem. Ale ani samotná muzika nemala ďaleko od tejto severskej legendy, rýchle gitary, samplované bicie, klávesové podklady, dokonalé melódie a do toho tento skvelý spev, ako celok vážne dobre počúvateľné. Táto kapela sa dnes postarala o moje prekvapenie večera. Fakt ma potešili a tak ich výkon hodnotím veľmi vysoko, som zvedavý ako sa im bude dariť do budúcna.

Po krátkej prestávke tu máme domácu bandu, ktorá si za krátku existenciu vydobyla pozíciu medzi elitou Black metalu a z projektu sa vybudovala plnohodnotná kapela. Takže po intre tu máme Solfernus a ich hyper rýchly Black metal. Neutíchajúca kanonáda bicích, rezané gitary a pekelný spev, toto je to pravé, čo človek očakáva od tejto muziky. Hlavne vokalista sa snažil vyhecovať fanúšikov pod pódiom, ale musím uznať, že na takúto muziku sa ťažko dá fandiť, tak publikum ožilo skôr na tie pomalšie veci. Ak by som mal prirovnať k niečomu ich tvorbu, jednoznačne sa zaradili do žánrovej siene medzi kapely ako Marduk, Behemoth, či Dark Funeral. Teda koncert prebiehal v tomto znení, kapela si to užívala asi viac ako publikum, ale to sa pri takom množstve kapiel občas stáva. Ja som ale opäť spokojný, dobrý zvuk, muzika aj show, nieto čo vytknúť.

A máme tu konečne tradičného účastníka tejto akcie, Lesný Black metal v podaní Trollech, ktorých vystúpenia sú vždy vynikajúce, tak som očakával aj že dnešné bude také. A len čo chlapíci vyšli na pódium v sále to ožilo a začala sa pravá zábava. Kapela so svojim Pagan Black metalom vie vždy navodiť tu správnu atmosféru a tak tomu bolo aj dnes. Rýchle riffy, presné bicie a obaja vokalisti roztancovali prítomných, niektoré refrény sa niesli celou sálou, je skvelé, aj kapela spieva v rodnom jazyku, dodáva im to na počúvateľnosti a fanúšikovia si na koncertoch môžu zaspievať. Tak dnes zazneli známe hity zo starých albumov, ale aj tie najnovšie zo zatiaľ posledného albumu. Ja som zaregistroval moje obľúbené songy ako "Od kolébky po rakev", "V rachotu hromú", alebo "Poustevník", tak som si trochu zahulákal s kapelou. Prišlo aj na prídavok a po zhruba hodine sa kapela rozlúčila. Hodnotím ich výkon ako vysoko profesionálny a ani neviem čo by som mal dodať. Trollech sú skrátka Trollech !!!

A prichádza prvá a jediná zahraničná kapela tohto večera, teda sú to moji krajania Hromovlad. Hneď na úvod musím skonštatovať, že podľa môjho názoru sa jedná o najlepšiu Black metalovú kapelu na Slovensku aká tu v poslednom čase pôsobila a ich vystúpenia a album sú na vysokej úrovni. Tak aj dnes som sa tešil, že ich znovu uvidím na koncerte. Kapela nastúpila vo svojich tradičných krojoch, dnes boli oslabený o živého bubeníka, ale to neubralo na kvalite ich vystúpenia. A začalo sa pravé Black metalové besnenie, opäť znie rýchly melodický Black metal s Pagan prvkami a slovenským spevom. Zazneli skladby z ich albumu, mal som dojem že stihli zahrať skoro všetky, ale ruku do ohňa zato nedám. Samotná show a vizuálny efekt spojený s presnou interpretáciou dostali fanúšikov do varu a roztočila sa zábava ako na pravej Black metalovej party. Skoro na záver koncertu zaznela aj cover verzia od nesmrteľných Masters Hammer "Černá svatozár", ktorá bola podaná veľmi dobre, čo ocenili aj miestny fans. Znovu sa potvrdilo to, že táto kapela je na koncertoch ozajstnou hviezdou a bez jedinej chybičky si svoj koncert odohrali ku spokojnosti oboch strán. Nebudem sa opakovať, ale na záver len toľko: Sláva Hromovlad !!!

A blížil sa záver koncertu, na samotný záver si organizátori pripravili legendu tunajšieho Black metalu, satanistov Unclean. Ja túto kapelu už poznám dlhé roky, povedal by som že už cez 10 rokov to bude, ani neviem teraz presne, svojho času sa mi veľmi páčili a ich demo mám ešte niekde doma zahrabané. Ale dlhý čas o nich nebolo počuť, tak som si myslel, že už aj oni odpočívajú tam kde je ich tradičný ochranca, no ako náhle som ich videl na plagáte, bol som prekvapený. Nevravím že príjemne, lebo podľa mňa je v dnešnej dobre zbytočné vykopávať stará bandy, toto si myslím aj o svetových hviezdach, ktoré po by mali ostať radšej na hudobnom dôchodku. A pri pohľade na túto kapelu som si spomenul, že jej členovia už nebudú žiadny mladíci. Začala sa teda ich okultná show, ktorú vizuálne obohacoval šialený tympanista a hyperaktívny frontman a spevák kapely. Tak týto dvaja členovia sa vážne že našli, texty plné satanizmu a okultných tém zneli v ich v češtine, samotná muzika ale bola v celku kvalitná, rýchly Black metal s automatickými bicími dobré nápady, je len škoda že celkový dojem zatieňovala ta teatrálnosť a snaha o čo najtemnejšiu show, v konečnom dôsledku to vyzeralo ako komédia. Ale to nechám na posúdenie iným, mne sa to zdalo také nasilu byť zaujímavý. Ale ako som už napísal, samotná muzika bola dobrá. Radšej sa zdržím komentáru a nechám to na fantáziu prítomných. Kto tam nebol tomu sa to ťažko opisuje.

Na záver tradičné zhrnutie. Ďakujem organizátorom za pozvanie na túto pre mňa už tradičnú zimnú oslavu Black metalovej muziky, plný klub dúfam že spokojných fans je toho dôkazom, že sa oplatí robiť aj takéto štýlovo vyhranené akcie. Zvuk bol v rámci možností dobrý, k tomu som výhrady nemal, aj organizácia bola skvelá, na kapely sa nečakalo dlho, odsýpalo to podľa plánu. Výkony kapiel som už ohodnotil, celkovo by som to zhrnul dnes na výbornú, tak za rok sa vidíme zas !!! Pre mňa sa ešte koncertný víkend neskončil, zajtra ma ešte čaká Death metalový sviatok v podaní kapiel Vader a Avulsed, o ktorých sa zmienim nabudúce pár slovami.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits