r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Sabaton, Grave Digger, Therion
3.2.2007, Planet Music - Viedeň (AT)

Nová koncertná sezóna klope na dvere a pozadu nezaostáva ani najvychýrenejší viedenský rockový klub Planet Music.
V rámci svojho európskeho turné si dali u našich rakúskych susedov zastávku Škandinávci THERION spolu s dvojzáprahom predkapiel SABATON a GRAVE DIGGER.

Mladá šestica SABATON (priemerný vek kapely je 26 rokov!), reprezentuje novú vlnu švédskeho power heavy metal. V ich prípade by sa dalo hovoriť možno ešte o nejakej forme battle metalu. Na rozdiel od svojich štýlových kolegov neulietavajú na fantasy témach či ospevovaní starovekých hrdinov a bohov, ale v textoch zobrazujú reálne vojnové udalosti prevažne z minulého storočia.
Po úvodnom Intre nabehol sextet s image, ktorú dokonale prispôsobil hudobnej koncepcii: maskáče, nepriestrelná vesta u speváka.
Od prvej skladby Panzer Battalion si to mladíci na pódiu neskutočne užívali. Najmä, vzrastom neveľký, basák Pär Sundström, ktorému počas celého vystúpenia nezmizol úsmev z tváre.
Spevákovi Joakimovi Brodénovi, ktorý disponuje poriadnym chlapáckym chrapákom a vokálne sa pohybuje skôr v nižších a stredných hlasových polohách, v bojových refrénoch, s výnimkou klávesáka a večne pohybujúceho sa basáka, skvele sekundoval celý zvyšok ansámblu.
Kapela zahrala skladby z dvoch oficiálnych albumov, a aj cez ich neprílišnú známosť v týchto končinách , sa im podarilo dostatočne rozohriať obecenstvo. Nechýbali slušné hráčske i spevácke výkony, čistý zvuk, a dovolím si tvrdiť, už teraz veľké hity: Attero Dominatus, Primo Victoria.

Playlist: Intro, Panzer Battalion, In The Name Of God, Attero Dominatus, Into The Fire, Primo Victoria, Back In Control, Metal Machine

Stálica germánskeho heavy, miestami power metalu, mala už len svojim menom vo Viedni na ružiach ustlané. Ujovia hrobári nám trochu zostarli, prišli o vlasovú pokrývku, prípadne zhodili obľúbený hrobársky úbor. Motívy z nového albumu sa týčili nie len na obrovskej plachte za hradbou bicích, ale veľmi vkusne zdobili aj zvyšnú časť pódia.
Po prvej skladbe Liberty Or Death, titulnej skladbe z nového albumu, sa na fans začala sypať spŕška hitov (viď úvod playlistu), takže frontman Chris reálne ani nepotreboval doprovodné vokály, o tie sa postaral prítomný asi 500 členný dav pod pódiom.
Pán zvukár si zrejme neuvedomil, že sa nenachádza na letnom open air feste, a napálil do reprobední neskutočné decibely. Takže menej odolní jedinci museli chtiac-nechtiac, v rámci bezpečnosti o vlastné zdravie, zmeniť svoju pozíciu.
Chris burcoval obecenstvo, a jednotlivé songy podal svojim typickým škriekavým hlasom. Manni Schmidt prežíval každé sólo a celá grupa šľapala ako dobre namazaný stroj.
V strede setu hrobári trošku ubrali plyn, a zdalo sa ako keby stratili dych z úvodu, no len do chvíle kým neprišla Silent Revolution, ktorá nakopla kapelu opäť tým správnym tempom.
Po oficiálne záverečnej skladbe Rebellion, DIGGER nečakane zaradili titulnú skladbu z minulého albumu The Last Supper, po ktorej už mohla nasledovať len nesmrteľná hymna Heavy Metal Breakdown. Hrobári predviedli remeselne perfektne zvládnutý set so všetkým metalovým klišé.

Playlist: Liberty Or Death, In the Dark Of The Sun, Excalibur, Valhalla, Lionheart, The Roundtable, Raven, Highland Tears, Morgane Lefay, Silent Revolution, Knights of the Cross, Rebellion, prídavky: The Last Supper, Heavy Metal Breakdown

S THERION sa zrodilo veľké prekvapenie, nielen tohto večera. Kapela nad ktorou som urobil v recenzii na posledný album pomyselný krížik prišla a na celej čiare zvíťazila.
Zabudnite na nie veľmi vydarený koncert v Zlíne, zabudnite na živák z Mexika so statickými opernými spevákmi ...toto je úplne nová kapela! Christofer Johansson totálne prekopal nielen vizuálny, ale hlavne spevácky koncept kapely.
Po tónoch úvodnej skladby z nového albumu Gothic Kabbalah, Der Mitternachtlöwe, na pódium prichádzajú Mats Levén (ex-Yngwie Malmsteen, AT VANCE), obrovský blonďák Snowy Show (ex KING DIAMOND, MERCYFUL FATE, DRAM EVIL, NOTRE DAME) a dve šarmantné vokalistky.
Nahodený do slušivých úborov, prevažne čiernej farby, tvorili jednotný organický celok.
Taktiež pódium prispôsobili aktuálnemu goticko-kabalistickému štýlu: svietniky, umelecky kované ploty na vyvýšených miestach. Presne načasované nástupy jednotlivých pevcov, promptné výmeny, určitá dávka teatrálnosti, prepracovaná dramaturgia a výber skladieb. Skrátka šou vo veľkom štýle.
Maestro Johansson zvolil prevažne skladby z posledných albumov: Sirius B, Lemuria, Secret of the Runes a Deggial. Tie na živo zneli ešte drsnejšie ako na CD. Staršiu tvorbu, spred kultového albumu Theli, pre tentokrát obišiel veľkým oblúkom.
Snovy Show sa prezentoval ako vyzretý vokalista, obsadzovaný do jednotlivých rolí rovnako (ak nie aj častejšie) ako jeho spevácky kolega Mats Levén. V speve upustil od svojho jačáku a dal viac na civilný, až muzikalový prejav.
V čiernej kapucni a s podmaľovanými očami pripomínal zlostného, prerasteného "skřeta".
O kvalitách ostrieľaného speváckeho barda Matsa, ktorý má za sebou účinkovanie v desiatkach kapiel a projektov netreba ani hovoriť, jedným slovom úžasný spevák s perfektným hlasom! Operné divy, ktoré zrejme neboli zo začiatku pripravené na niektoré reakcie obecenstva, sa postupne vžili do úloh rockových speváčok.
Na svoje si prišla nie len spevácka, ale aj rytmická sekcia, v podaní zdatného bicmana Petra Karlsona, ku ktorému sa na vedľa prichystaných bubnoch pridali aj Snovy a Mats.
Jediný kto sa počas celého vystúpenia k spevu nedostal bol Christofer.
Na záver si prezieravo THERON pripravil dvojnásobný prídavok. Po hitoch z albumu Theli Nightside of Eden, ale hlavne To Mega Therion pridali ešte pre všetkých pravoverných metalistov Snovym odspievaný cover MANOWAR Thor (the Powerhead).

Ako námietku k ináč perfektnému koncertu by som uviedol, okrem Kristoferom spackaného sóla v Nightside of Eden, hlavne z playbacku púšťané klávesy a orchestrálne vyhrávky spolu s dodatočnými operenými vokálmi. Angažovanie skutočného klávesáka by dodalo vystúpeniu ešte väčší punc živosti. Ale asi sa sa chudák už nevmestil do tourbusu. No snáď na budúce.

Playlist: Der Mitternachtlöwe, Schwartzalbenheim, The blood of Kingu, Falling Stone, An Arrow from the Sun, Deggial E, Wine of Aluqah, Perennial Sophia, Son of the Sun, Son of the Staves of Time, Birth of Venus Illegitima, Tuna 1613+ drum solo, Muspelheim, Rise of Sodom and Gomorrah, Ginnugagap, Grand Finale, pridavok no.1: Lemuria, Nightside of Eden, To Mega Therion, pridavok no.2:Thor (the Powerhead)

[ Jeremy ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits