r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Tri dni s ARAKAIN:
11.4.2007, Randal - Bratislava (SK) / 13.4.2007, RC NaoZZay - Nitra (SK) / 14.4.2007, Piano - Trenčín (SK)

25 rokov môže pre človeka znamenať vstup do dospelosti, alebo začiatok nových životných udalostí. 25 rokov v živote kapely, potiažmo kapely rockovej, je už dôvodom na gratuláciu k dlhovekosti, či k bilancii doterajšej kariéry. Ako ináč to oslávia nestarnúci rockeri, než aktívnym koncertným vystupovaním.
A povedzme si pravdu kedy naposledy česká kapela veľkosti a formátu ARAKAIN absolvovala po Slovensku samostatné turné?
Vďaka agentúre Black Widow urobila urobila u nás legenda Česko-slovenského metalu, v rámci výročia svojej štvrťstoročnice, hneď päť zastávok: Ružomberok, Bratislava, Banská Bystrica, Nitra, Trenčín.

11.4.2007, Bratislava, Randal

Bratislavský koncert, už klasicky v klube Randal, navštívilo cca 300 rockuchtivých fans.
Celé turné robili pražákom predskokanov, Liptáci NEW BLACK WIDOW, produkujúci energický zemitý hard rock zľahka mixnutý metalom.
Nie príliš záživný spev vyvažoval spevákov prejav a nasadenie. Trochu mi vadili jeho obkecy medzi jednotlivými piesňami zásadne, v nie práve najlepšej, angličtine. Zo šedi ich skladieb sa vymkla a náladu povzniesla cover verzia od JUDAS PRIEST Breaking the Low.

Hviezdy večera, nesmrteľný thrashový gigant ARAKAIN, odštartovali po krátkom intre svoj set skladbou Prázdnej kout. Po novinke Ďábelska hra došlo k tomu čo nový hlas, Honza Toužimský, avizoval, a to prierezu celej tvorby. Všetky zásadne skladby z debutu "Thrash The Thrash": 311. Peruť, Šeherezád, Pán Bouře, Amadeus či tradičným koncertným pokrikom "co je, co je, coje-coje-coje?!" vyburcovaná Proč? zaručene rozohnili diváctvo.
Atmosféra v klube bola od začiatku fantastická k čomu prispel aj výborný zvuk, spočiatku trochu rušený občasnými výpadkami Jankovho mikrofónu, a profesionálny výkon jednotlivých členov spolku. Obecenstvo spievalo ako overené starinky tak aj nové kusy. Zraky a hlavne sluchy boli logicky namierené na vokalistu a najmladšieho člena kapely Honzu Toužimského. A je treba uznať, že ako songy natočené Alešom Brichtom (Kamennej anděl, Kolonie termitu, Karavana slibů, Gilotína, Ztráty a nálezy a.i.), tak skladby Petra Koláře zvládal, aj vďaka podobnej farbe hlasu a frázovaniu ako Petr, s prehľadom. Aj keď osobne sa mi zdalo, že Kolářové veci mu už len kvôli odlišnej melodike sedia ďaleko viac ako vyštekané "brichtovky". Trefné uvádzanie jednotlivých piesní, zmysluplné vtípky a komunikácia s publikom z neho robia pravého rockového frontmana, čo sa pretavilo aj do celkovej pódiovej pohody a viditeľnej radosti z hrania.
Vo vokáloch mu rovnako dobre sekundovali basák Zdeněk Kub a samotný leader kapely Jirka Urban. Zvyšok kvinteta, pán gitarista Mirek Mach a bicman Lukáš Doksanský hnali celú metalovú mašinu, strojovo presne vpred. Sústredený na svoju hru a predovšetkým na čisto zahrané sóla, na ktoré si po Bráne iluzí prišiel aj majster bubeník. Lukáš aj keď nie je tak invenčný ako jeho predchodcovia, v presnosti a ráznosti je zrovnateľný.
Viac ako dve hodinu poctivého metalu zavŕšila bombastická Apage satanas s pomocným halfplaybackom, predstavením kapely a pozvaním na XXV. Výročný koncert do Prahy.

Total playlist: Intro, Prazdnej kout, Ďábelska hra, Amadeus, Jsem trochu jako, Prospektor, Adrian, 311. peruť, Bláhova víra, Strážci času, Duše, Ptáci z raje, Kamennej anděl, Brána iluzi, Muzeum zla, Šehrezad, Strom života, Kolonie termitu, Karavana slibů, Černý koně, Gilotína, Ztráty a nálezy, Vir, Pan Bouře, Jesus Business, Proč?, Apage satanas

13.4.2007, Nitra, NAOZZAY

Piatkový nitriansky koncert bol na moje prekvapenie šupnutý do neveľkého klubíku NAOZZAY a priniesol hneď dve nepríjemné skúsenosti: mizerná účasť čítajúcu cca 80 platiacich,absolútne odmerané a chladné obecenstvo a odchádzajúci Honzíkov hlas.
Napriek tomu ARAKAIN ako praví profesionáli podali na úroveň klubu bezchybný výkon.

14.4.2007, Trenčín, Piano

Poslednou zastávkou na púti Slovenskom bolo, pre vlajkonošov českého metalu, mesto pod hradom Matúša Čáka, Trenčín. Nádherný, vynovený kulturák, ktorý by bol pýchou Bratislavy s kapacitou okolo 600 až 1000 vítal sotva 150 rockerov.

Narozdiel od predošlých akcií pribudla v Trenčíne ešte jedna predkapela, považskobystrická power metalová smečka TRISTANA. Na ploche necelej polhodinky ponúkli zmesku nie práve najoriginálnejšej vlastnej tvorby spolu s dvoma covermi, Final Cowntdown od EUROPE a Black Diamond fínskych STRATOVARIUS. Napriek snahe vyznel ich set nesúrodo a rozbite.

Zato NEW BLACK WIDOW, vrámci šnúry nabrali suverenitu a ich pódiový prejav a image v slušivých tmavých kožených kabátov, mal už tú správnu šťavu. Dokonca pri celkom slušnom zvuku a dvojnásobnom vypočutí, nabrali niektoré kompozície hitový náboj.
Breaking the Low opäť zabodovala na celej čiare a po tejto skladbe mohli NBW neservírovať ktorýkoľvek kúsok z vlastnej tvorby a obecenstvo mali v hrsti.

Po promptnej prestavbe pódia sa spoza kulís vyvalilo opäť ono známe intro a majstri svojho remesla predviedli slovenskému publiku po piatykrát strhujúcu metalovú jazdu.
Oproti bratislavskému vystúpeniu došlo ku rapídnemu kráteniu setu, takmer o celú hodinu. Honza ako správny profík na sebe nedal znať známky opotrebenia hlasiviek, čo-to mohli snáď napovedať častejšie odchody do zákulisia a zvýšený príjem tekutín.
Po Prázdnej kout, sa rozhodli ubrať z nových kusov a vsadili na stará overené fláky: Amadeus, Jsem trochu jako, Adrian, Bláhova víra, Strážci času, v ktorých si kde tu zasóloval aj starý pardál Jirka. V Duše si zas speváčik nenápadne pomohol textíkom. Honza sa nesnažil zbytočne improvizovať ani čo sa medziskladbových pokecov týka a súkal z rukáva overené vtipy a proslovy. Lukáš si znovu doprial vlastných päť minút slávy svojim bubeníckym sólom. Riadny hrací čas uzatvorili skladbou Vir.

V rámci prídavkov dali ARAKAINi už iba tri kusy: Pán Bouře, klasickú "vyřvávačku" Proč?, a na úplný záver Apage Satanas.

Aj keď má pre kapelu maximálnu prioritu chystaný výročný koncert, na ktorom musí podať Honza maximalne presvedčivý výkon, nemožno povedať, žeby to v Trenčíne vyslovene flákal. Samozrejme každý môže namietať, že tú či onú skladbu nezahrali, ale zásadne piliere tvorby v konečnom dôsledku odzneli.
Kapela opäť potvrdila svoj vysoký štatút metalovej stálice, ktorý znesie zrovnanie s hocijakou hviezdou europského formátu.

[ Jeremy ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits