r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


MAY DAY EVENING 2007
BURDEN OF GRIEF, LUNATIC GODS, GALADRIEL, ATTACK OF RAGE
8.6.2007, Randal Club - Bratislava (SK)

Očakávané a dlho avizované pokračovanie známeho festivalu May Day patril piatkový večer. Po nejakých rošádach v playliste koncertu sa nakoniec ustálila zostava kapiel a po príchode na miesto som stretol niektorých účinkujúcich, tak sa žiadne prekvapenie nekonalo a avizované kapely prišli.

Ako prvá kapela vystúpila mne celkom známa banda Attack Of Rage v ktorej má domovské miesto bývalý bubeník kapely Galadriel a po nejakom čase sa zas mohol naplno chopiť bubeníckeho postu. Zo začiatku koncertu sa kapela potýkala s divným zvukom, ale po prvých skladbách sa to doladilo a fanúšikovia si mohli vychutnať nefalšovaný prasačí Grind Death v plnej paráde. Zdalo sa mi že fanúšikovia boli trochu šokovaný, že čo sa to objavilo na pódiu, väčšina prišla na úplne iný štýl hudby, ale po chvíľke sa to nakoniec rozbehlo a fanúšikovia začali skákať a fandiť. Kapela hrala skvele, ako som od nich zvyknutý, teda nemám čo dodať. Vystúpenie sa podarilo, teda chalani sa nemajú začo hanbiť a otvorili koncert dôstojne.

Po malej prestávke prekvapujúco nastúpila jediná zahraničná kapela večera a to nemecký Burden Of Grief o ktorých som počítal, že ich uvidím niekedy na záver koncertu, no nestalo sa tak. Ale v podstate sa mi to hodilo a tak som bol zvedavý, čo nám táto kapela predvedie. Keďže som o tejto kapele nikdy nič nepočul a ani som netušil, čo asi hrajú, boli tento večer pre mňa prekvapením a po chvíľke ich koncertu musím konštatovať, že príjemným. Presne tento štýl ja skrátka milujem a každá kapela, ktorá mi toto zahrá sa stane mojim miláčikom. Ich muziku by som charakterizoval ako Švédsky melodický Death metal, čo je presné označenie štýlu, ktorý znel z pódia. Od prvej skladby nastalo v publiku peklo a roztočil sa kotol a priestor pod pódiom sa naplnil na prasknutie. Ani sa nečudujem, Nemci sa razom stali miláčikmi publika, nielen samotnou muzikou ktorú hrali, ale aj priateľským prístupom k fanúšikom. Hrali sa aj cover verzie, jednou z nich bola mega známa vec od kapela Pantera "Walk", čo som si z chuti zahulákal, lebo ide o skvelú skladbu a aj prevedenie bolo vynikajúce. Jeden z gitaristov mal trochu problémy s nástrojom, tak si kapela len tak hodila improvizáciu skladby od Metallica "Masters of Puppets", ktorá sa po príchode druhej gitary aj dohrala, ale v špecifickom znelí a v o niečo rýchlejšej verzii. Musím vyzdvihnúť hudobníkov, hrali vynikajúco, až som sa čudoval, ako dobre to znie. Tak a po zhruba hodinke sa koncert skončil za neustáleho skandovania fanúšikov, ale čas bol neúprosný. Takže táto kapela bola pre mňa neznámou a na konci sa stali vážnym príjemným prekvapením večera. Skvelé !!!

A nastal čas pre kapelu, na ktorú sa prišlo pozrieť hádam najviac fanúšikov a zároveň organizačnú kapelu Galadriel, ktorá mali neľahkú úlohu pokračovať v nasadenom tempe koncertu. Ale ako je u nich zvykom, popasovali sa s tým poľahky a behom minútky sa znovu klub zaplnil až do polovice. Pre tých ktorý nevedia čo kapela hrá tak by som špecifikoval ich štýl na Melodický ponurý Doom metal. Dnes sa zostala kapely musela zaobísť bez živého bubeníka, ktorý bol nahradený automatom a aj na poste klávesáka sa nečakane objavila klávesáčka z Depresy, tak som bol zvedavý, ako to vyznie na koncerte. Po začatí koncertu som mal zmiešané pocity, zvuk bol nezrozumiteľný, niektoré nástroje kolísali hlasitosťou a slabým článkom bol podľa mojich očakávaní práve bubeník, ktorý mal von skreslený zvuk a miestami ho prehučali gitary, čo znelo vážne zaujímavo. Ale ako tomu je zvykom, zvukár robil čo sa len dalo a ďalšie skladby už zneli ako tak dobre. Zneli hlavne nové skladby z pripravovaného albumu, ale zazneli aj veci z predchádzajúceho albumu. Kapela bola obmedzená pripraveným programom, takže na niektoré fanúšikmi očakávané skladby nakoniec nedošlo, ale samotný koncert bol veľmi dobrý, všetci sa bavili, fanúšikovia metali, skandovali, tak všetko bolo ako má byť. K samotným novým skladbám by som sa trochu vyjadril, lebo som ich počul premiérovo a musím napísať, že zneli v celku dobre a už som zvedavý, ako to bude znieť zo štúdia. Na záver si fanúšikovia vyskandovali prídavok a koncert sa musel skončiť. Teda dnes opäť neľutujem že som po dlhom čase videl spriaznenú kapelu a ich vystúpenie som si vychutnal. A dúfam že nielen ja.

A záver koncertu dnes patril Martinskej kapele Lunatic Gods, ktorý sa v Bratislave po nejakom čase opäť objavili a prišli prezentovať svoj nový album. Je smutné, že kapela prišla o dlhoročného člena a speváka, tak som bol zvedavý, akým smerom sa bude vyvíjať ich smerovanie a ako sa popasujú s touto stratou. Od začiatku to znelo veľmi divoko, kapela je známa svojimi pretechnizovanými nápadmi a rôznymi atmosferickými prvkami, tak tomu bolo aj dnes. Celkovo by sa dalo povedať, že hrajú Death metal, technický a obohatený o atmosferické klávesové prvky. Hlavný spev dnes obstarával len jeden spevák, takže aj murmur, škreky aj melodické spevy mu prischli a povedal by som že to zvládal v pohode. Horšie to bolo s klávesmi, ako som sa snažil, tak som ich za celý koncert počul len v starej skladbe "Hate", čo bolo trochu na škodu. Ale predsa len hlavným nástrojom v tejto kapele je gitara a tá bola ako vždy excelentná. Na koncerte zneli hlavne nové skladby, ktoré som vôbec nepoznal a neviem, ja takúto pretechnizovanú muziku moc nemusím, tak som len sledoval, čo z toho bude a po chvíľke som rezignoval a už len tak jedným uchom počúval. Na nových skladbách znel slovenský spev a tak to bude prístupné aj domácim fanúšikom. Koncert sa skončil a ja neviem ako by som ho hodnotil, svojho času sa mi táto kapela páčila, ale jej nové smerovanie už pre mňa nieje, tak by som im nerád robil zlú reklamu a tak to zhodnotím, že zahrali vyrovnaný a kvalitný koncert, ale mal som pocit, že fanúšikovia takejto muzike neholdovali.

Na záver poďakovanie organizátorom, že sa im podarilo zorganizovať v celku úspešný koncert, dostatok fanúšikov napriek teplu obohacovalo celkovú atmosféru a tak to prebiehalo v dohodovej nálade. Kapely sa predviedli v plnej kráse a odviedli dobré výkony, ale musím povedať, že pre mňa najlepšou kapelou večera boli práve Nemci, takýto štýl sa často nepočuje na domácej scéne a tak som si to vychutnal naplno. Som zvedavý, aké prekvapenia nám pripravia organizátori na budúci ročník tejto akcie.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits