r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Fest Of The Living Dead
FREEPOINT, REDRUM, CRUENT
14.6.2008, Colloseum - Košice (SK)

Kultúrny program na minulú sobotu bol plne v réžii košickej scény, keďže sa asi nikomu nechcelo riskovať, či neprerobí na tom, keď zavolá aj niečo pomimo, takže si zahrali viac-menej osvedčené domáce klasiky. Pôvodne boli na súpiske aj deathmetaloví Bloodrage, nakoniec odriekli, prečo, to som sa nedozvedel, ale ani som po tom nepátral. Pevne verím, že preto, lebo dali prednosť hraniu mimo Košíc, keďže aspoň mladej generácii pomaly dochádza, že pri hraní v Košiciach a okolí budú do smrti okresnou kapelou, ktorú dokopy nikto vonku nepozná a neberie vážne, bez ohľadu na kvalitu hudby, počet nahrávok, odohrané roky a iné veci, ktoré dobre vyzerajú v biografii, ale bez koncertovania čo najďalej od rodnej skúšobne sú aj tak akurát na tie príslovečné 4 a hundranie pri pive "taká sme fasa kapela a nikto sa nám neprosí, aby sme mu prišli zahrať za mastný cesťák...":-D

Malo sa začať o siedmej, ale o tom čase sa akurát zliezalo publikum v rôznom štádiu popiatkovej rozbitosti (sobote predchádzal piatok trinásteho, aspoň dvaja ľudia majú dôvod začať na túto poveru veriť a prípadne si povedať, že hmotné statky sú nahraditeľné), sviežejšie vyzerali len najmladšie ročníky, ktoré ešte len letmo skúmajú teritóriá, v ktorých sa dá upadnúť do osídiel alkoholu, drog a sexu s ženami :-D (hlavne nekombinovať všetko naraz, potom z ničoho ani nič nie je). Počas toho to Freepoint nazvučili, zahrali niečo na skúšku a zase z pódia zliezli, na čo bol aj ohlas "ok, je po koncerte, už sa bude len piť!" Také jednoduché to našťastie nebolo, konečne som kapelu zažil s nejakým počúvateľným zvukom. Takže o čo ide - basák a bubeník z redruM, gitarista z Corpus Luteum, a za mikrofónom zjav stále ešte nie celkom zvyčajný - vokalistka. Nejasajte, žiadny Nightwish sa nekoná, tu je to poriadne krutý metal, energická záležitosť, v "modernejších" partoch hardcoreová verzia niečoho ako "Guano Apes na steroidoch" a do toho deathmetalové pasáže, na jednom mieste dokonca USBDM slamy, inde pre zmenu mrazivá melódia, akú by málokto čakal od ľudí, ktorí sa počúvaniu black metalu v zásade nevenujú, skrátka celkom výživná zmes predsa len extrémnejšieho metalu. Hlavný vokál je spievano-revaný ženský, myslím, že slušne zvládnutý (chlieb sa bude lámať na nahrávke), ale okrem toho občas sprevádza aj basák, a to tak, ako keby si odskočil z Devourment, čo je kombinácia, aká tu ešte nebola a mňa osobne naozaj bavila. Však ono to jeho chrochtanie ešte bude počuť v prvom rade z jednej inej nahrávky, o to nič... pokiaľ ide o odozvu u fans, tak na prvú kapelu bola klasicky rezervovaná a podľa toho vyzerala pódiovka - "kvôli dvom fanynkám sa nepretrhnem". Ok, nikto nie je povinný skákať na pódiu ako nadopovaný šimpanz, na druhej strane počúvať potom celý večer dookola to isté, že "kde bol pohyb" ide pochopiteľne na nervy... Ale dobré vystúpenie, perličkou bol cover od Six Feet Under, zatiaľ jediná verzia o ktorej viem, že tam Chrisovu robotu nerobí chlap.

Druhí na rade boli redruM, tiež niečo zvučili, ale potom to stálo za to, nakoniec, kto kapelu už zažil naživo, vedel prečo ide dopredu. Kotol bol už veľmi slušný a štvorica Keri, Fuko, Wilkes a TB sa zase raz predviedla ako jedna z originálnejších plus-mínus grindových bánd na nielen domácej scéne, ktorej zásadným problémom je už spomenutý tzv. "košický syndróm" - keby poriadne zamakali na propagácii a koncertovaní, dávno mohli kdesi byť aj s oficiálnym CD miesto kadejakých tuctových záležitostí, ktoré však vedia, že kto maká, niečo aj má, pokiaľ teda makajú v kapele všetci. Hral sa prevažne nový materiál, v ktorom je divoký, crustom, HC a metalom zafarbený grind vedený občas aj melodickejšími odbočkami alebo úletmi typu blues, ale stále je riadne energický a agresívny. Korunuje ho divoká Keriho show, tento typ sa okrem striedania guľometne frázovaného growlingu, psychotického vrieskania a zúrivého revu šialene zmieta po pódiu a publikum baví všelijakými hláškami - "túto skladbu by som chcel venovať všetkým, ktorí majú pravidelný každodenný kontakt s alkoholom", zaznela aj skladba, pri ktorej Jožovi R. v ten večer whisky asi až tak do krku nešla, nech si tipne, čím ho mal upchatý, a z ľudovejšieho repertoáru nechýbala klasika "fľaška špi..." Takže na koncerte sa neriešili žiadne v ten večer nevyriešiteľné problémy, išlo o zábavu a tá bola ako sa patrí.

Keď to konečne nazvučili Cruent, Adam už pre istotu na úvod povedal "ak by sem prišli policajti, nepustite ich" - čas sa totiž nebezpečne chýlil k "policajnej hodine". Vartáši však neprišli, takže Adam (g., voc), Tomáš (voc.), Ďuri (dr.), Funés (b.) a Wurma (b.) odohrali veľmi odviazaný set svojho síce nie vždy smrteľne vážneho, ale zato kvalitného dvojbasového mixu grind coru, gore, metalu a punku. Na koncerte bolo pár špecialít - Tomáš išiel cez efekt, takže jeho občas nevhodné jednodimenzionálne jačanie nahradil zefektovaný rev, Adam išiel na čisto, takže brutálny vokál bol v ten večer prirodzený, a pokiaľ ide o image, tak Funés má za triko pochvalu, Adamovi možno "zablahoželať" za ignorovanie image, áno, priatelia, to jeho tielko na spôsob "práve som si odskočil od piva a futbalu" k dokonalosti potrebovalo už len fľak od horčice, prípadne paletu z celotýždňového jedálneho lístka... Dajme tomu, že malo navodiť dojem zaostalého sériového vraha žijúceho v prívese niekde v Six Fingers County, ale nie som si istý. Ináč veľmi dobrý set, slušný zvuk aj nasadenie, výber z diskografie, dokonca sa hralo aj z debutového dema "Delicatesa" a zaznela aj jedna z najväčších hitoviek "In & Out", plus Adamove typické komentáre k skladbám. Treba povedať, že kontakt s publikum zvláda veľmi dobre, ešteže ho nenecháva na Tomášovi, to by niekde, kde na rozdiel od KE Cruent nie sú povedzme už svojho druhu kultom, ale len kapelou typu "tak sme zvedaví, čo nám páni predvediete", mohlo naraziť na reakcie typu "a toto má byť kur.. čo?" No však ono sa uvidí, čo a ako do budúcnosti, jedna vec sú "plány", druhá to, že nadchádzajúce vydanie CD, síce split, ale hlavne že konečne niečo oficiálne, so sebou nesie aj čosi, čo by sa nechutne dalo nazvať ako "povinnosti", ale skrátka ide o to, že nahrávku ťažko propagovať váľaním sa doma na gauči, takže rozum do hrsti, ako z tohto "nešťastia" von. Koncertná forma by každopádne bola a ohlasy u ľudí - videli sme - bordel, mosh pit, stage diving, niektorí v tejto disciplíne zažili svoje "poprvé":-D Cruent sa nevyhli ani hraniu prídavku, po ktorom sa koncert skončil a iní začali - nie všetci, dvaja členovia istej košickej bandy už o tom čase predvádzali synchronizovaný spánok a ako večer pokračoval, "drevené čelá" sa vcelku množili, skrátka pekná akcia, to bolo treba vidieť:-D

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits