r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Nominon (SWE), Holy Moses (GER), Benediction (GB), Contempt (SK)
10.10.2008, Colloseum - Košice (SK)

To si tak človek začiatkom septembra bez nejakých zákerných úmyslov vykračuje po meste, keď znenazdajky dostane zásadnú otázku "čo myslíš, koľko ľudí by prišlo na Benediction?" No, to sú veci, ktoré sa dajú vyveštiť dosť ťažko, predsa len treba brať do úvahy termín, cenu, kapely...pre niekoho môžu byť Benediction legenda, lenže už je hnilý chodiť na koncerty, pre niekoho iného, kto s hudbou začal povedzme pred 3 rokmi a s vecami, ktoré vyšli akurát vtedy, to môže byť banda, o akej nemá ani potuchy a podobne...Ale tak dajme tomu, že akcia vychádza na piatok, ľudia sa tak či tak chcú vyvenčiť po práci/škole/dostanú vychádzku od právoplatnej/dostanú chuť ísť s polovičiakom niekde inde než na romantickú večeru pri sviečkach:-D, v zostave je aj ďalšia legenda Holy Moses a kvalitná oldschoolovka Nominon...reku, ak je život len priemerná, nie totálna sviňa, 200+ platiacich by sa do "Kola" zliezť mohlo. Takže to Vajgel nakoniec zorganizoval.
To je už stará vec, že v Košiciach je Colloseum jediným flekom, kde sa dá niečo takéto usporiadať, a kvôli takémuto detailu sa niektorí presne tí ksichti, ktorí sa v inkriminovaný piatkový večer mali nachádzať práve na tomto mieste, premúdrelo vyjadrili, že nejdú, lebo im vadí podnik. Je fakt zábavné, z koho sa aká princeznička vykľuje, ako to zhodnotil kamarát, "pred pár rokmi sa to v Tube váľalo po zemi a zrazu akí metrosexuáli". Čert to ber, aj tak som tušil, že česť Košíc bude zase raz zachraňovať publikum z veľmi širokého okolia.
Začiatok, plánovaný na šiestu, sa dodržať nepodarilo, o tom čase sa vlastne kvôli zvukovej skúške ani nedalo dostať do podniku. Je ale pravda, že vtedy ešte ani veľmi nebolo pre koho hrať a vyzeralo to fakt všelijako.
Vzhľadom na to, že existoval pevný harmonogram, hrozilo, že kvôli sklzu domáci Contempt nebudú hrať vôbec. V ich prípade však skôr než o "kapelu do počtu" išlo o spolok, na ktorý sa ľudia tešili zhruba rovnako ako na zvyšok zostavy, a preto ako šťastie v nešťastí zapôsobil nápad, že Contempt budú hrať ako poslední "kým neprídu policajti".
Koncert teda otvorili hneď cudzinci, Nominon zo švédskeho Jönköpingu. Toto kvinteto už tiež existuje 15 rokov, takže "are you ready for some fuckin' old school Swedish death metal?" Pripravených tam už o tom čase bolo dosť ľudí, v šere možno ani nebolo vidieť na koniec davu a Severania hrali s vervou a na zvuku, ktorý mohol byť aj lepší. Nominon hrajú starú švédsku školu okolo Grave, Entombed, Necrophobic, Liers In Wait a podobne, takže hlavne šľapavé stredné, rýchlejšie a často vyslovene punkové tempá, rezavý zvuk gitár a vyrevaný vokál. Miestami mi naživo pripadali oproti nahrávkam trochu pomalší a dajme tomu, že ich skôr na drsnosti a priamočiarosti postavená hudba časom pôsobila mierne monotónne, ale kotol sa bavil a okolostojaci tiež. Počas setu Nominon a aj ďalej v podniku pribúdali ľudia a bolo jasné, že návštevnosť nebude trápna prinajmenšom po vizuálnej stránke. Švédi prevetrali hlavne aktuálny album "Terra Necrosis" (2007), dodali aj niečo z predchádzajúceho CD "Recremation" a po asi trištvrte hodine prenechali priestor jednej z najdlhšie fungujúcich legiend európskeho thrash metalu. Holy Moses sa totiž v nemeckom Aachene dali dokopy v roku 1980 a je dosť možné, že v tom čase sa rodičia niektorých fanúšikov, ktorí v ten večer do "Kola" prišli, ešte len nesmelo rozhliadali po strednej škole. Vekové rozpätie návštevníkov bolo v piatok vôbec riadne široké - od stredoškolákov po pamätníkov ktovie čoho všetkého, je fakt, že jeden z nich akoby z oka vypadol nebohému Jozefovi Kronerovi:-D
28 rokov hore - dole, v prípade Holy Moses na pódiu nestáli žiadni dôchodcovia, aj keď je dosť možné, že "najpôvodnejšou" časťou zostavy je v súčasnosti speváčka Sabina Classen. Pokiaľ však ide o ňu, tak mňa už nikto nepresvedčí o tom, že metal nie je zdravý životný štýl, keďže blonďatá dračica je v kapele 27 rokov a a ak by som jej musel hádať vek, tak by som dodal číslo, z ktorého by vyplývalo, že do Holy Moses a na základnú školu nastúpila zhruba v rovnakom čase:-D Tak či onak na pódiu ožil duch zlatých čias thrash metalu a oživila ho skupina v pekelne dobrej forme, ktorá si svoj set vskutku užívala a "frontwoman" sa nebránila dojatiu z toho, že aj po 27 rokoch prišlo na jej skupinu toľko ľudí. Samozrejme, že sa nehralo len z novej dosky "Agony Of Death", ale aj z kultových peciek "The New Machine Of Liechtenstein", "Finished With The Dogs", "World Chaos" atď. Atmosféra naozaj pripomínala osemdesiate roky, ľudia sa nechali prehovoriť aj na zborové vokály, moshpit a ostatné koncertné rekvizity. Sabinine hrdlo stále funguje na sto percent a ešte dnes prereve nejedného chlapa. Naviac jej s vokálmi pomáhali aj gitaristi a tak bol jediným menším nedostatkom zvuk, keďže za jednotlivými nástrojmi sa bolo treba prechádzať po celom podniku. Napriek tomu perfektné vystúpenie.
Pred nástupom Benediction som si všimol jednu doslova až anomáliu - čuduj sa svete, o akciu prejavila záujem aj Slovenská televízia:-D Neviem, či chceli natočiť nejaké tie "šokujúce zábery na zvýšenie sledovanosti", ak áno, tento plán skrátka nevyšiel, násilie, orgie a neviem čo ešte si tu médiá s metalovou scénou spájajú, sa nekonalo ani tentokrát. Ale pár ľudí dostalo príležitosť povedať čo - to do kamery.
Podobne ako naposledy pri Napalm Death sa aj na koncerte ďalšej birminghamskej legendy zjavilo mnoho známych z čias, kedy táto banda bola "nová", takže ako vidno, legenda z letargie preberie aj "zaslúžilé metalové ročníky" a okrem toho pritiahne ľudí mimo mesta, ktoré bolo oproti "cezpoľným" zase raz v oslabení. Návštevníci zo stredného Slovenska sú vcelku pochopiteľným javom, ale ak sa niekto do Košíc kvôli svojej srdcovke mláti až zo Zlatých Moraviec, to už je na úctivý pohyb klobúkom.
Benediction nastúpili v zostave, ktorú už zo 4/5 možno považovať za klasickú, keďže jediným "novým" členom je Dave Hunt (známy aj z Anaal Nathrakh alebo Mistress), a aj ten už je nový statočných desať rokov. A že kapela prišla Slovenku "požehnať" v premiére, tak sa nehralo len z novinky "Killing Music", ale odzneli najväčšie hity z celej diskografie - "The Dreams You Dread", "Transcend The Rubicon, "Grind Bastard" a nesmel chýbať nesmrteľný, ale smrtiaci zásek "The Grotesque". Zvuk mal aj tentokrát nejaké tie slabiny, Dave pre zmenu nedával až také hlboké vokály ako na nahrávkach, ale celý čas bol vysmiaty "jak lečo", komunikoval, fakoval ostošesť - to už je také metalové vyjadrenie spokojnosti a myslím, že Benediction tak tretinu setu odohrali ako prídavky, keďže stará deathmetalová škola je v ich podaní natoľko chytľavá, že takú kapelu ťažko pustiť z pódia. Set bol bohatší o gratuláciu tourmanažérovi, alebo kto vlastne mal v ten deň narodeniny. Na metalových pódiách možno občas vidieť všelijaké rekvizity, ale torta mala aspoň u nás premiéru:-D
Je zriedkavým javom, keď po zahraničnej hviezde väčšina ľudí zotrvá na parkete, ale tu sa tak z pochopiteľných dôvodov stalo, lebo "kde nechodí policajt, tam chodí Contempt". A práve vďaka časovému sklzu nakoniec najväčší hudobný masaker hral na záver akcie. Skoro do jedenástej večer ľudí v kotli zabával vysokorýchlostný, technický a rúhavý brutal death metal na asi takej úrovni, že načo si trhať vlasy na tému toho, ako tu spolky typu Hate Eternal alebo Nile stále nevedia trafiť, keď si môžeme vypomôcť z domácich zdrojov. Tretí album už chalani majú nahraný, tak ešte ho niekde vydať... Hralo sa z neho (napr. "Blasphemy"), ale aj zo staršej tvorby - bez takej "The Dark Rain" by pre mňa koncert Contempt ani nebol úplný. Okrem výborného ohlasu mali Košičania paradoxne aj najlepší zvuk za celú akciu.
Záver - výborný koncert, výborné kapely, slušná návštevnosť - asi tristo ľudí, ale z toho platiacich 240, a to nebolo dosť. Ak sa niekto do Collosea chodiť bojí kvôli niektorým "interiérovým zvláštnostiam", možno ho prekvapí, že sa na ich zlepšení opäť zapracovalo. Ak sa niekomu na koncerty skrátka chodiť nechce, môže ostať doma a vyčkávať, kedy sa jeho favoriti budú unúvať k nemu do obývačky. Keď nič iného, získa veľa voľného času.

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits