r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Despise (CZ), Insidious Decrepancy (USA), Unmerciful (USA)
21.4.2009, Colloseum - Košice (SK)

Donedávna som pestoval zásadu o tom, že nemá cenu riešiť návštevnosť na koncertoch, že predsa nasilu nikoho nútiť nemožno atď., proste tieto tolerantné, všetko chápajúce a porozumenia plné kraviny, ktoré ak aplikujete zvlášť v iných a dôležitejších oblastiach života, nakoniec sa na nich poriadne doj... Ale keďže utorkový košický koncert troch svetových špičiek technického brutálneho death metalu dopadol ako dopadol, je načase vyondiať sa na nejaké hranie sa na inteligentný a chápavý prístup, kultúrnosť, úroveň, sú chvíle v živote ľudskom, kedy je lepšie toto všetko hodiť do kúta a byť človek jednoduchý, prirodzený, priamočiary, skrátka chrapúň a hulvát. Chápete to, nie? No lebo však keby ste nechápali... Nič sa tým nevyrieši, ale ak to človek občas dá pekne od pľúc, možno sa mu uľaví:-D Tak poďme na to.
Nevylučujem, že som vyšinutý, ale je fakt, že na koncerte troch špičkových a medzi priaznivcami žánru známych a rešpektovaných bánd som odvážne očakával 150 ľudí bez ohľadu na utorok, koniec koncov nebol to prvý takýto deň, keď sa niečo konalo a nakoniec dobre dopadlo, ako sa vraví, východ je veľký a aj keby mali zachraňovať situáciu ľudia z mesta, pretože je vcelku pochopiteľné, že nie vždy sa niekomu chce mlátiť v týždni na koncert do KE povedzme odniekiaľ z Humenného, stovka sa nazbiera, keďže pri štvrť milióne ľudí tento štýl takej tisícke niečo hovorí a desatina z tohto počtu... Nuž, jedna vec je matematika, druhá to, že keď som o pol siedmej bez náhlenia a použitia akéhokoľvek dopravného prostriedku dokráčal do podniku, okrem účinkujúcich a personálu tam bolo asi tak sedem ľudí a pocit "kurvadrát, toto nedopadne dobre zvlášť pre organizátora", sa dostavil okamžite a veru nemal dôvod nezotrvať. Zažil som na koncertoch všeličo, ale situáciu, kedy sa do nášho síce veľkého a v centre nablýskaného, ale zrejme stále zapadákova s dobrým úmyslom zahrať ľuďom zase raz dovalia fakt "veľké podzemné mená", a za celý koncert je na to zvedavých tak 30 ľudí (a to odhadujem, že platiacich bolo ešte o dosť menej), som ešte nežral, fakt trapas a bieda. Plus majú fans, ktorí sa nebáli hýbať, dokonca zimprovizovali aj nejaký moshpit, a v prvom rade kapely, ktoré odohrali s chuťou bez ohľadu na to, že ešte aj vývarovňa Armády spásy má v kotle hustejšie. Je to totiž tak, že na koncerte sa hrá pre ľudí, ktorí prišli... dá sa síce "pomstiť sa" kyslým ksichtom a odfláknutím setu tým, ktorí neprišli, ale pre kapelu je to výrazne kontraproduktívne a vidlácke. Tým pádom sme sa myslím všetci návštevníci kvalitne zabavili, ono ide totiž o to, že takáto v rámci žánru kvalitná a kvalitatívne vyrovnaná akcia tu bola možno prvýkrát. Žiadny koncert typu "predkapela + dve hviezdy", nič také, tri záležitosti, vo vysokej kvalite ponúkajúce tri pohľady na žáner známy ako technický brutálny death metal.
Českí Despise sú na scéne pojem, o tom žiadne polemiky, keďže popri technickosti a prepracovanosti ich veľmi ľahko rozpoznateľná vlastná hudobná tvár obsahuje aj v rámci žánru dosť ojedinelú progresivitu a odvahu - používanie samplov a skladby občas dlhé aj vyše sedem minút, pričom ide o výborne využitý čas, sú toho dôkazom. Nazvučiť šesť ľudí + sample sa nepodarilo úplne ideálne, Despise každopádne podali strhujúci a presvedčivý výkon - brutálny death metal 21. storočia, v ktorom má miesto nielen technická vymakanosť a bezbrehá zúrivosť a brutalita, korunovaná hneď dvoma zverskými hrdlami na poste vokalistov, ale aj melódia, atmosféra a veľká dávka originality. Novinkou okrem toho, že set pozostával prevažne z nových skladieb, bola aj zánovná rytmická sekcia. Bubeník mal v ten deň narodeniny, však sa po koncerte patrične oslavovalo, hádam to nemalo vplyv na výkon kapely na ďalší deň:-D
Čo nasledovalo - nuž, niečo v Košiciach dovtedy nevídané. Texaský BDM one man band alias Shawn Whitaker alias Insidious Decrepancy. Šľachovitý holohlavý typ v okuliaroch pôsobil absolútne nenápadne a prehliadnuteľne dovtedy, kým na pódium nevystúpil so svojou "jožorážovkou" a "udělátkami", nahrádzajúcimi zvyšok obsadenia (a tiež zabezpečujúcimi mu najlepší, takpovediac cédečkový zvuk na koncerte). Nastavil to, spustil...a keby bolo v podniku ticho, akože pochopiteľne nebolo, bolo by počuť akurát to, ako nám všetkým kolektívne spadli sánky na dlaždice. Insidious Decrepancy je veľmi kvalitná TXBDM záležitosť aj doma z CD, ale sú veci, že ich treba vidieť naživo, aby jeden pochopil. Je dosť odvaha hrať koncerty sám, ale popredný houstonský hulič si to môže dovoliť, pretože je to gitarový a skladateľský virtuóz, a to mu spolu s pôsobivým zmietaním sa, démonickým gúľaním buliev a veselou konverzáciou s publikom stačí. Hral prevažne z nového albumu, ktorý vyjde 31. mája a vyznačuje sa okrem iného siahodlhými názvami skladieb, ale dočkali sme sa aj veľmi špeciálneho bonusu, "coververzie" ďalšej (nie poslednej) a známej Shawnovej kapely Viral Load. Tu sa Mr. Whitaker okrem krutých hlbokých growlov vo väčšej miere zhostil aj výškových škrekov a vcelku sme sa všetci chytali za hlavu, čo, a ako kvalitne dokáže na pódiu naživo jeden jediný človek bežnej veľkosti. Skrátka parádne vystúpenie, skoro by som povedal, že tí, ktorí na koncert neprišli, by niečo také možno ani nepochopili, každopádne kto nebol, prišiel o veľa. Väčšina "veľkých" deathmetalových spolkov, na ktoré sa stále vedia trepať ľudia cez celú krajinu, aj keď ich už predtým niekoľkokrát videli, v porovnaní s týmto napriek všetkej kvalite pôsobí ako parta rutinérov, ktorým stačí odohrať štandardnú show, aby si ľudia skočili, oni aby sa moc nepretrhli, zbalili chechtáky, čo-to popili a hor sa na ďalšiu štáciu:-D
Dá sa povedať, že s nástupom Unmerciful sa na pódium vrátila trochu tradičnejšia hudba a celkom určite tradičnejšia zostava, keďže bandu z kansaského mesta Topeka tvorí päť ľudí. Nie hocijakých, založili ju traja "odpadlíci" z Origin, pričom dvaja tam sú stále, akurát nový vokalista je v Unmerciful asi tak tretí týždeň. Že by to bolo poznať na jeho výkone, či výkone kohokoľvek na pódiu, by som vážne nepovedal. Ak som spomenul Origin, nie je to náhodou - štýl, technika a štruktúra skladieb je v Unmerciful podobná, možno s tým rozdielom, že "nemilosrdní" znejú menej krkolomne a priamočiarejšie, po hudobnej stránke tam ja osobne počujem aj mierny vplyv Suffocation a starej deathmetalovej školy. Skrátka smršť, ktorá naživo strháva skôr nekompromisnosťou ako zjavnou technickou ekvilibristikou - tú objavíte skôr pri domácom počúvaní. Naživo teda bleskurýchly, agresívny brutal death s hlbokým sólovým growlom, ktorému občas škrekom sekundoval gitarista, ostatným účastníkmi turné oslovovaný prevažne "Justin Timberlake". Fans to dostávali nemilosrdne, ale neboli v tom sami - istý už dlhší čas nebohý JC to zjedol tak, že ak by som o USA nevedel nič, tak na základe sledovania tejto kapely by som si sotva povedal, že Spojené štáty sú nejako výrazne nábožensky postihnutá krajina... Pre veľký úspech a neprítomnosti tých, čo majú tuším pomáhať a chrániť (či ako to je), sa všetko skončilo až po "policajnej hodine".
Toľko teda k jednému z najkvalitnejších koncertov, aké sme v KE mali možnosť vidieť, a teraz niečo na tému "toto kurva malo čo byť?!" Bolo by to na knižku, ale komu sa chce, preto si prebehneme výber z možných výhovoriek typického "fanúšika", ktorého vzťah k hudbe predstavuje šatník plný tričiek z "kamenných obchodov" a 1000 giga albumov stiahnutých z internetu (ťahá každý, kto vraví že nie, ťahá najviac, ale reč teraz nie je o tomto fenoméne).
Takže - "nebola propagácia". Iste, mesto olepené plagátmi, metalové weby s upútavkami a súťažami, tu a tam zmienka v rádiu, to niekomu ako propagácia asi nestačí, to možno keby bolo v bedni, alebo ešte lepšie "keby ma tak prišli na koncert pozvať dvaja livrejovaní hráči na fanfáru a tretí v alonžovej parochni keby mi pozvánku prečítal, to už by som možno o návšteve koncertu uvažoval, aj keď ťažko sa mi bude opúšťať obývačka".
"Zlý deň na koncert" - ráno treba ísť do práce, do školy atď. No, taká je vec, že týždeň pozostáva zo siedmich dní, sú to konkrétne tieto: pondelok, utorok, streda, štvrtok, piatok, sobota a nedeľa. Turné kapiel prebieha celý týždeň, niekedy niekoľko týždňov, občas možno mesiacov. Hrať sa musí v hociktorý deň, nie len v "dobré dni" piatok a sobotu. To už proste raz tak svinsky vyšlo. Pre toto nebudem zdrbávať ľudí mimo Košíc, predsa len tam už je to o tom, že trepať sa po koncerte ešte hodinu - dve nočným krajom, ak idem autom, prípadne čakať na stanici na spoj, to už je len pre tých, ktorí koncert naozaj vidieť chcú. A ako som napísal kdesi hore, tu stačilo, aby si "česť" zachránili domáci. Dalo sa to - koncert sa skončil presne o 22:11, nikto nikoho nenútil pozdržať sa v podniku, každý sa mohol zariadiť podľa nálady a povinností na druhý deň. Bez ohľadu na krízu či ako to nazvať väčšinou stále všetci pracujeme, často aj v deň po koncerte. Takže všetko sa krásne stíhalo.
"Veľké vstupné". 11 euro za tri skupiny na takejto úrovni, naviac dve zámorské, je jednak úplne fér, jednak na turné z niečoho žiť treba, a vôbec, nehrozí, aby ste tu niekedy mali napr. Deicide za 2 euro, nakoniec, prachy, ktoré viete takto oplakať, každý piatok nalejete do krku a nahádžete do jukeboxu za Cradle, Nightwish a to tretie, aby "bol metal".
"Neznáme" kapely. No to sme teda dopadli, ak by sa niekto chcel vyhovárať na toto. Fakt nie som niekto, kto by 24 hodín denne trávil rýpaním sa v metalovej hudbe, ale toto zhodou okolností boli poprední predstavitelia BDM. A už keď viem že je koncert, len som doteraz nepočul veci - "strašný problém" zistiť si už len podľa Myspace, o čo ide. Možno tomu nebudete veriť, ale na nete sa dá robiť aj iné, nie len čumieť na porno s klackom v ruke a rozmýšľať "raz určite aj ja...":-D Uznávam, že mať dnes väčší ako len zbežný prehľad o x.y. scéne ani nie je možné, ale do hajzlu deathmetalová špička pozostáva z o dosť viac bánd než len z tých piatich, ktoré sú tu už dve dekády.
K tomuto bonus: všetci máme plnú hubu vtipných poznámok na speedmetalistov, akože agro a čo ja viem čo, a samozrejme na punkáčov, lebo však socky, dva diazepamy a pivo atď. Lenže je veľmi zaujímavé, že "agrárnici" na svoje špičky chodia, keď nejde inak, tak aj do cudziny, prevažne maďarskej a českej. My sme naše špičky mali rovno pod hubou, a zišlo sa nás toľko, že sa tak polovica z nás pozná po mene, jó, to je prča. Nehovorím o "sockách", na punkovú kapelu okresného formátu by v ten istý deň došlo trikrát toľko než deathmetalistov na svetovú kvalitu.
"Nejdem, lebo je to v Colloseu". Je pekné byť zásadový, ale jednak vidno, že mnohí ešte nevideli, v akých zúfalých priestoroch občas fungujú kluby v iných krajinách, a jednak Colloseum už nejaký čas nie je taký pajzel ako v časoch, keď klub začínal, ešte aj toaleta sa dá použiť bez toho, aby to niekomu nenapraviteľne urazilo zmysly, zvlášť pokiaľ sa narodil s bambasom.
Špeciálna podskupina - "nejdem, lebo prečo ja ako hudobnícky boh by som mal dať prachy nejakej cudzej kapele". Fajn, takže keď sa tento štýl rozmýšľania rozšíri všeobecne - "prečo by som mal dať love niekomu, kto je ten istý mamľas ako ja", všetci čo do hudby kafreme aj aktívne, budeme riešiť na pódiu to, že prečo do boha nikto nechodí na koncerty. Hlavne že "hentaké kapely ja s tou svojou strčím do vrecka"...iste, načo sa pozrieť, ako a čo hrajú iní, budem žiť vo svojej šuflandii a produkovať hity z doby kamennej, lebo aj tak sa dá.
Ešte z tých raritnejších:
"Aj by som išiel, ale frajerka/manželka bude z toho voľáka mrzutá". Tomuto už sa povie ozvena spod papuče, máš to ako si to zariadiš, milovníče. Človek má obdobia, že partnerka je, potom aj také, že partnerka nie je, tie prvé bývajú lepšie, ale pamätám si, že nikdy som so žiadnou neriešil, či niekde ísť môžem - buď mi povedala "dobre sa bav" čo bolo fajn, alebo išla so mnou, čo bolo ešte lepšie, aspoň má človek chvíľu istotu, že polovičke poza jeho chrbát necukruje nejaký šmejdík, stojaci za preventívne rozhodenie sandálu. Ešte k tomu sa v taký čas menej vyslope, takže je to dobré pre zdravie ešte aj z tejto stránky:-D Iná vec je, že niekto už má rodinu a tým pádom dosť iných priorít, ktoré pred koncertom uprednostniť musí, preto nebudem zjebávať niekoho, kto jedného potomka má, druhý je na ceste a podobne. To isté, ako bol niekto v robote, btw, sú ľudia, že akonáhle skončia prácu, mažú si pozrieť hoci aj len poslednú bandu. Keď ale má niekto kvôli takej blbosti, ako že chce ísť na niečo, čo napr. polovičke nič nehovorí, doma scény, tak je to biedne a hlavne pre okolie zábavné.
"Mal som už iný, lepší program". Fajn, to je skvelé. Len dúfam, že to naozaj bol nejaký iný, lepší program, nie vysoko inteligentné a problém "najlepšej a jedinej hudby" definitívne riešiace hádanie sa s hip-hopermi na azete alebo zháňanie upachteného sexu, najlepšie po telefóne, tamže:-D Prípadne výlevy o "podpore scény" v nejakej internetovej diskusii (ale najlepšie predsa len na pokeci:-D) práve vo chvíľach, keď treba byť v reálnom, nie virtuálnom svete, ak chcem byť niečo viac než nejaký "azetmetalista".
Neberiem do úvahy veci ako "v nedeľu bol Hammerfall, tak snáď si niekto nemyslel, že o 2 dni niekto v KE zase príde na metal". Akože už čokoľvek, ale nie tieto debilnosti. Ľudia, ktorí chodia na Hammerfall, nechodia na brutal death a naopak. Keď už sme pri tom, nemyslím si ani, že by sa na tejto návštevníckej mizérii podpísal koncert Cradle Of Filth v Bratislave, lebo to je tiež pre trochu inú cieľovú skupinu.
Vzhľadom na to, že v posledných týždňoch sa slovenská fanúšikovská obec prejavuje vyslovene ignorantským a prezieravým postojom k čoraz kvalitnejším podujatiam - 40 ľudí na Hatesphere v BA, 27 (alebo vraj až 32) na Lividity a šesť ďalších skupín v BB, teraz tento trapas v KE a podobný, možno väčší v BB, je veľmi otázne, či takéto koncerty v budúcnosti budú. Na mieste organizátorov sa na to vykašlem, chalani z EPL sa tu snažia robiť dobré veci a slovenskí trubirohovia im takto vyslovene naserú?! Tu si niekto myslí, že ktokoľvek, kto robí tieto koncerty, sa túži na tom napakovať? Leda h...., nebudete tomu veriť, ale tie koncerty sú pre vás, aby ste niečo poriadne videli, počuli a nemuseli sa za tým mlátiť cez celé Slovensko, prípadne do Česka. A tu sa na miestach, ktoré sa bijú do hrude, aké sú to veľkomestá, nenájde dokopy nejakých 200 ľudí, ktorí by bez veľkej námahy ocenili, čo pre nich je niekto ochotný urobiť. No fajn páni, nerobte si násilie, dajme tomu, že ste sa asi sústredili na budovanie svojej kariéry a na duchovný rast, a na koncerty možno (určite:-)) začnete chodiť, keď budete mať 30+. Dve veci - ktovie, či vtedy ešte nejaké koncerty budú, teraz to vyzerá, že nie je pre koho. A okrem toho - ak budete mať 30+ a okrem zdravia a, kurva, ako to povedať, pracovných úspechov budete mať aj elementárne ľudské šťastie, to znamená, že nejakú z tých vo vzdušných zámkoch žijúcich a nepochopiteľne uvažujúcich princezien nakoniec pojmete za manželku, upletiete jej jedno - dve neveľké dieťatká, budete pochopiteľne radi že ste radi, ale tiež nebudete vedieť, kam na tejto časti životnej dráhy skôr skočiť - účty, povinnosti, starosti (aj radosti). No a vtedy zistíte, že sakra radi by ste išli na koncert, lenže akurát to v ten deň skrátka časovo nevychádza, a bude vás to štvať o to viac, že to máte rovno doma a ostatnie mládenci i devy (ešteže aj také občas chodia) tam už majú čas radosti-veselosti. Potom už ani nestojí za to hovoriť si - "bol som to ja kus pitomca, že som na takéto veci kašlal v časoch, keď som mal starosti ešte len o seba a o to, kde si ako čo kvalitne užiť", to už je potom len zbytočné sebatýranie.
Tak koniec, nevyriešil som nič, ani som nemal ten úmysel, to si fakt takto nemaľujte, že tu niekomu robím kazateľa zadarmo, akurát som si chcel zanadávať, keď už bola taká "možnosť". O tri týždne bude Origin, keď tam bude zase úbohá návštevnosť, report bude podstatne kratší, resp. vtedy bude report, ale teraz som mal chuť sa pobaviť ešte dodatočne.

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits