r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Terror, Born From Pain, Stick to Your Guns, Trapped Under Ice
31.5.2009, Randal Klub - Bratislava (SK)

Je už skoro tradíciou, že sa do Bratislavy a potažmo na Slovensko začínajú schádzať skvelé kapely rôznych žánrov, už sme tu mali doby Thrash metalové, už tu boli aj legendy temnoty, ako som sa dozvedel, za chvíľku sem dorazí prvá liga Death metalu, no ale tradícia svetových hardcorových koncertov je asi najdlhšia v našej krajine. Už niekoľkokrát sme tu mali Propain, tiež Born From Pain si tu zahrali, no a ešte plno iných kapiel svetového mena. Už zmieňované sú tu ako doma, no je vždy super, ak sa sem v rámci turné dostane aj v celku neznáme teleso (to len pre tých ktorý nie sú ortodoxný fans), dnes to je práve americká banda Terror a jej kamaráti na turné. Priznám sa, že pred koncertom som musel dlhšie sledovať myspace kapiel, ktoré mali vystúpiť dnes na koncerte, no jedno je ich počúvať (mne sa vždy HC páčilo skôr na koncertoch ako doma v obývačke) a iné je to vidieť naživo aj s atmosférou. A preto som sa aj dnes vybral na tento koncert. HC mám rád, ale skôr to americké z 90-tich rokov, to moderné mi už moc nereže. No dnes to bude o niečom inom.

Ako prvá kapela vystúpila mladá nádej Trapped Under Ice z USA, ktorý hneď od začiatku pracovali ako stroje a snažili sa o ten klasický HC zvuk aj prevedenie, mal som pocit že sa vážne chcú dobre uviesť napriek tomu že hrali ešte v čase, keď väčšina fanúšikov ešte popíjala vonku pivo. Ale musím uznať, že táto banda ma fakt dostala, ťažké gitarové riffy, dobre gradujúce bicie, to ja mám na HC veľmi rád, ak kapela spomaľuje a zrýchľuje a nakoniec sa to zvrhne na bohapustú pogovanicu. Tak toto oni dokonale ovládali, trochu mi vadil ukričaný spevák, ale to sa dalo zvládať. Taktiež spomínané gitary šli často krát až do Crossoveru, sekané pasáže tomu nasvedčovali. Je len škoda, že v publiku boli skoro len členovia kapiel, ktoré dnes večer hrali a bavili sa namiesto fanúšikov, no ale čo už, aj tak to bola skvelá show, paráda... U mňa vysoké hodnotenie nato že som ich nikdy predtým nepočúval.

Ako druhá vystúpila tiež Americká kapela Stick to Your Guns, ktorý už nie su nejaký nováčikovia na scéne a jedna z kapiel, ktorých som fakt pred koncertom ako tak poznal a vedel som čo ma čaká pri ich vystúpení. Tak jednalo sa o klasický rýchlejší HC, konečne zaznel brutálny spev, ktorý ja mám v HC radšej ako ukričaných mladíkov. No a tu sa konečne aj publikum nahromadilo do sály a začali sa diať veci, pre ktoré som vždy HC mal rád. Brutálny kotol, dokonca som aj postrehol veci na Slovensku nevídané a priekopnícke v koncertnej zábave. Viem, nebudem sa vyjadrovať odborne, ako to volajú ľudia na blogoch, ale niečo také ako je Capoeira, ale spojená s pogom, tak to vyzeralo dosť drsne a pod našili pódiami som to videl asi po prvý krát. Takisto sa počas ich vystúpenia roztočil klasický Circle pit, čo je vlastne behanie v kotly dokola. Tak ako sa bavila kapela na scéne, tak tomu bolo aj pod pódiom, povedal by som že asi najlepšie vystúpenie čo som v poslednom čase videl na HC scéne. Tiež ma zaujal skvelý bubeník, dosť dobre šľapal na kopáky, ako za starých čias Fear Factory, tak to malo aj skvelú formu, dokázal si aj v niektorých pasážach vyhadzovať paličky do vzduchu, paráda. Zaujímavosťou bolo tiež že spevák odpočítaval skladby do mínusu, čo som ešte nezažil, ale malo to svoje čaro. Tak ako som už napísal, táto kapela ma totálne presvedčila a pravdepodobne bola práve ona, ktorej vystúpenie sa mi dnes najviac páčilo. Skvelá show a digitálna presnosť a údernosť muziky, to je devíza tejto bandy.

Na kapelu Bron From Pain som sa veľmi tešil po ich minulom koncerte, zaznelo intro, no prvé sklamanie nastalo hneď po začiatku koncertu, lebo na pódiu sa neobjavil charizmatický spevák Rob, ale zastupujúci kolega, basák z kapely Terror, čo ma trochu rozladilo, ale predsa len BFP je kapela, ktorá sa prezentuje aj hudobnou stránkou a tak som sa práve nej venoval dnes. Bolo vidieť, že náhradný spevák ovládal skladby kapely, no predsa len to nebolo ono, ale zato kapela sa snažila roztancovať publikum a aj sa im to darilo, konečne sa začalo aj skákať z pódia circle pit bol úplnou samozrejmosťou, dokonca zasahoval občas až do polovice klubu a strhával stále viac a viac fanúšikov do jeho tornáda. Ja som svojho času niekde tvrdil že táto kapela by sa kľudne mohla živiť aj Death metalom, lebo ich ťažké riffy a tempá sú ako stvorené pre tento štýl. Jediný rozdiel je ten HC spev, ale vynikajúci hudobníci, dokonca sa objavili aj nejaké melodické pasáže a aj gitarové sóla no a opäť úžasné bicie, ja som len stál a pozeral čo a deje na pódiu a pod ním. Už mi tu vážne chýbal len ten originál spevák. Kapela si pozvala ešte jedneho hosťa na výpomoc, ale takto na rýchlo neviem kto to bol, tam sa premlelo toľko ľudí, sa nedá sledovať. Ešte jedno sklamanie nastalo keď sa zhruba po pár skladbách, keď už mali fanúšikov v hrsti, nečakane ohlásili poslednú skladbu, pritom hrali len zhruba 30 minút. Je to škoda, ale asi to aj chápem, lebo bez speváka to dlho ťahať nemohli. Ale aj tak ich vystúpenie bolo vynikajúce.

Dnes išiel čas nejako rýchlo a ešte pred desiatou hodinou sa na scéne objavila hlavná banda, americký Terror, ktorých som si dnes prišiel pozrieť, lebo v podstate som ich nikdy nepočul a nechával som si ich ako prekvapenie na dnešný večer. Niektorý kamoši mi to prirovnávali k mojim obľúbeným Propain, tak som bol vážne zvedavý, čo to bude zač. Táto banda sa vážne tvárila drsne, tak asi aj viem prečo si práve tento názov zvolili, začali terorizovať miestne publikum muzikou a aj celkovou atmosférou na scéne. Celá kapela skákala hore dole, charizmatický spevák neustále hecoval prítomných a oni sa mu to oplácali brutálnym kotlom, skákaním z pódia a pri pomalších pasážach skoro celá sála robila predkláňačku smerom k Terroru. Je pravda, že táto banda to rozprúdila poriadne na tvrdo, ale mňa nejako nezaujali hudobne, zdalo sa mi to na jedno kopyto, jedna skladba ako druhá, podobné scenáre, ja viem, fanúšikovia ich žrali dokonale, no môj názor po ich zhruba hodinovom vystúpení sa nezmenil. Ale zas nemusí sa mi páčiť všetko čo vidím a počujem na koncertoch. Tak to hodnotím ako priemerné vystúpenie a už som sa aj v celku tešil domov, lebo dnešná nádielka HC bola vážne ťažkotonážna.

V prvom rade ďakujem Shindymu že si vybral na zastávku tohto skvelého turné práve naše mesto a len dúfam že sa posmelí a aj nabudúce nám sem niečo vyvezie. Ako som už v priebehu reportu napísal, atmosféra a zvuk bol dnes skvelý, fanúšikovia vytvárali špecifickú atmosféru, ktorá je typická pre HC akcia. Pre mňa ale dnes vrcholom koncertu bola práve kapela Stick to Your Guns, ktorý ma vážne dostali do kolien a pozeral som na nich ako na zjavenie a tým pre mňa tiež boli. Ale aj ostatné bandy boli super. Nebudem to predlžovať, ja som odchádzal spokojný a mám pocit, že aj ostatný prítomný.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits