r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Cynic (USA), Banisher (PL), Mindwork (CZ)
10.7.2009, Colloseum - Košice (SK)

Pred takými štyrmi rokmi, to si pamätám, boli prvé správy o ožívaní floridskej legendy Cynic brané s veľmi veľkou rezervou a to, že ich niekedy uvidíme naživo niekde na tomto kontinente, patrilo medzi sny, o ktorých tí, ktorí ich mali (o tom, že album "Focus" zmenil názor na hudbu mnohým, niet veľmi čo polemizovať), nehovorili nahlas. Ťažko uveriteľné sa stalo skutkom na BA v roku 2007, kde bolo možné návštevníkov rozdeliť na dve skupiny - polovica s posvätnou úctou sledovala revitalizované "progresívne božstvo", druhú polovicu snaženie a nadanie Cynic nechalo chladnými, čo je pochopiteľné, pretože skutočne nejde o hudbu stvorenú tak, aby oslovila každého. Tak či onak kvóta zázrakov stále nebola vyčerpaná - nasledoval nový, "až" druhý dlhohrajúci album "Traced In Air", ktorý je niečím sakra viac než len pokusom oprášiť "zabudnuté", a koncertné turné. Jedna jeho zastávka dokonca neobišla Košice, čo by koniec koncov až taká anomália nebola. Vďaka chalanom z EPL sme tu už mali viacero podujatí, kvôli ktorým sme kedysi rezali stovky kilometrov západným smerom, takže potom, čo človek uveril tomu, že tu naozaj zahrajú Cynic, zostávali otvorené už len dve otázky: dokážu tunajší fanúšikovia konečne oceniť, čo všetko je pre nich niekto ochotný urobiť bez ohľadu na to, že vďaka ignorantstvu adresátov si už niekoľkokrát "doprial drahý darček na splátky", a druhá vec - nájdu sa skupiny, ktoré sa môžu postaviť na pódium s Cynic tak, aby boli niečím viac než "nutným predskokanským zlom" a ich vystúpenie bude keď už nie štýlovo príbuzným, tak muzikantsky hodnotným pripravením pôdy pre majstrov technickej ekvilibristiky a fúzovania? Zo slovenskej scény mi nenapadol nikto, pretože tu nie je problém vybrať si z dôstojných "štartérov" pre veľké svetové mená deathmetalovej alebo grindcoreovej scény, ale Cynic je predsa len trochu iný šport, ktorému sa tu nevenuje nik, aspoň teda ja neviem o niekom, kto by to robil a bolo by o ňom počuť mimo jeho skúšobne. Napadli mi dva spolky "od susedov", a to, akým činom sa práve tieto dve mená nakoniec naozaj na pódium Collosea dostali, je niečo, po čom pátrať asi ani nebudem:-D
V piatok podvečer sa klub pomerne slušne plnil (vzhľadom na košické metalové pomery som si dokonca začal robiť nádej, že ak aj organizátor nerozbije bank, nebude tragická prázdnota) a po siedmej večer už v "skleníku" zvučil prvý spolok, pražská štvorica Mindwork. Treba povedať, že v Košiciach mali premiéru a pre väčšinu návštevníkov boli veľkou neznámou. Koniec-koncov, sám Mindwork registrujem len od minuloročného BA. Toto sa ale na pódiu neriešilo, nebol čas, takže sme si vypočuli výber z debutového albumu, ktorý kapele vyšiel nedávno u Shindyho. Milovníci progresívne zafarbeného technického death metalu s miernym thrashovým podfarbením tu mali šancu nájsť si nového favorita, pretože znel prepracovaný, náladotvorný materiál, ktorý nelámal rekord v rýchlosti ani v brutalite, pretože išlo skôr o "hudobné maľovanie" typické pre záver kariéry Death a album "Spheres" od Pestilence - to sú asi najvýraznejšie styčné body s tvorbou nadaných Pražanov. Nebolo by vhodné, ak by si toto prirovnanie niekto vysvetlil tak, že tu ktosi kohosi kopíruje, pretože tu je to hlavne o žánrovej príbuznosti. Pokiaľ ide o vokál, ten zafarbením Patricka Mameliho pripomína, ale ťažko z tohto nasilu urobiť chybu. Popri znesiteľnom zvuku živého vystúpenia Mindwork by som vyzdvihol aj kvalitné hudobnícke výkony, zvlášť basák dokazoval, že je tam na viac než len na "hutný spodok". Ľudia reagovali pomerne zdržanlivo, ale zjavne sa ostýchali preto, lebo bolo ešte vidno (v lete však človek neocení ani tak tmu ako skôr to, že neklepe kosu ako pol roka v roku), a na nejaký besný moshpit to hudobne jednoducho nebolo.
Na ten mala našliapnuté skôr druhá svorka v poradí, (relatívne) najextrémnejšia záležitosť večera - Banisher z poľského Rzeszówa. Už pred vyše dvoma rokmi zanechali veľmi dobrý dojem na Death Feste v Jánošíku, a tu ho prišli utvrdiť. Pätica vo "fešných" kombinézach momentálne chystá dlhohrajúci debut, z ktorého zahrala niekoľko skladieb. Zaznel technický, vyhrávkový a rytmicky členitý ostrejší death metal, ktorého množstvo fines si vychutnáte skôr na nahrávke, treba totiž povedať, že naživo sú Banisher oveľa väčší nárez než v štúdiu. Každopádne v piatok bolo možné jedine chváliť - zohranosť, kvalitný sólový gitarista a talentovaný spevák, istý rovnako v hĺbkach a chrochtoch ako aj vo vyšších revaných pasážach. Poliaci death metal vedia v podstate odjakživa, a bolo to zase raz niečo iné než Vader, Behemoth, Convent, Trauma alebo podobné veľké mená tamojšej scény. Ľudia sa opäť veľmi nehýbali, ale reagovali nadšeným a hlasným potleskom a krikom. Boli žiadosti o prídavok, ale čas bol nemilosrdný, tentokrát to bolo bez nich.
Potiaľto všetko v poriadku a dúfam, že s oboma nadanými zoskupeniami sme sa v Košiciach nevideli naposledy, zlatý klinec večera však ešte len nasledoval. Vyžiadal si trochu dlhšiu zvukovú prípravu, ale potom sa naraz rozsvietilo, zazneli tóny, ktoré väčšina z tých skoro tristo ľudí musela mať zaryté ešte aj pod podvedomím, a nastal odlet do celkom inej dimenzie. Cynic v zostave Paul Masvidal (vokál, gitara), Sean Reinert (bicie), posilnenej Holanďanmi Tymonom Kruidenierom (gitara, vokál) a Robinom Zielhorstom (basgitara) predviedli niečo, na čo prítomní tak skoro nezabudnú. Nielenže išlo o zrejme najdlhšie vystúpenie legendy, aké doteraz prítomní mohli vidieť - odznela väčšina skladieb z oboch albumov - ale hlavne o to, že znela hudba, ktorú v porovnaní s minulosťou chápe predsa len viac ľudí, ktorá absolútne nezastarala a nové skladby sú prinajmenšom rovnocenné s "klasikami" asi hlavne preto, že hoci - pochopiteľne - rešpektujú štýl Cynic, v niečom sú iné a práve to, že nejde o "druhý výluh starého materiálu", sa stará o čaro tejto hudby. Že sú Cynic vo všetkej svojej komplexnosti, prepracovanosti a technickej náročnosti v podstate v prvom rade relaxačnou a meditatívnou záležitosťou, je jedna vec. Živé vyznenie druhá. Tu treba povedať, že ak som sa do istej miery bál, či natoľko "nemetalovú" metalovú kapelu ako Cynic bude možné v "Kole" ozvučiť, tak na obavy miesto ani nebolo. V rámci toho, že išlo o živé vystúpenie, znelo všetko stopercentne - čisté nástroje, rozoznateľná každá jedna z množstva použitých hudobných liniek a istý Masvidalov vokál, dopĺňaný Tymonovým tam, kde to chce extrémnejšiu polohu. Naživo mierne prevládla metalová zložka hudby týchto umelcov, tak či onak to bol určite zážitok pre všetkých zúčastnených. Naozaj nebolo možné a asi ani vhodné vylomiť si v kotle väzy, ten dav bol na to príliš hustý a okrem toho - Cynic skrátka rozhýbu skôr psychično ako fyzično. Bolo to teda o potlesku, hlasno vyjadrenom uznaní, o refrénoch, ktoré spieval skoro každý, aj keď nie každý by so svojím výkonom asi bežal do štúdia, a o celkovo mimoriadne príjemnom, zľahka od pozemského bytia odpútanom zážitku. Skupina samotná predviedla zjavne viac než remeselnícky výkon, niekoľko prídavkov je toho dôkazom. Kto tam bol, nemal čo ľutovať, kto neprišiel - nuž, netrúfam si povedať, o koľko rokov bude mať šancu to napraviť. Vynikajúcou správou je aj to, že spokojní boli dokonca aj organizátori, pretože akcia skončila v pluse. Na vily a limuzíny to nebude, ale na chuť doviezť nejaké ďalšie lahôdky to vystačí, takže tentokrát majú fans takú veľmi rezervovanú pochvalu (aby im sláva nestúpla do hlavy:-D). Ako to vidím, z At The Gates už zase raz nič, ale to už by bol taký zázrak, že by som si povedal - radšej sa mal stať iný, hehe.
Ako dobre, že móda odvolávať koncerty v Košiciach kvôli tomu, že "vo festivalovej sezóne sa radšej netreba púšťať do väčších akcií", sa celoplošne neujala. Som fakt zvedavý, čo sa tu počas leta (kiež by dlho vydržalo) ešte stihne.

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits