r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Perunica Fest IV.
Obtest, Percival Schuttenbach, Jar, Słowiański Mit O Stworzeniu Świata, Halgar
27.11.2009, Naozzay Klub - Nitra (SK)

Som rád, že sa moje obavy o existenciu tejto skvelej tradície nenaplnili a Perunica Fest žije ďalej a ja len dúfam, že sa dočkáme aj nasledujúcich pokračovaní. Na úvod musím napísať, že som mal mierne obavy aj čo sa týka prvého oznámenia kapiel, ktoré mali na tomto pokračovaní vystúpiť. Nie preto, žeby som ti kapely nepoznal už dávnejšie, ale preto, že som jeden z mála (česť výnimkám, ktoré určite sú, no nie v mojom obzore) kto takúto muziku na Slovensku počúva a sleduje a určite keď sa spýtate nejakého metalistu či pozná Jar, alebo taký Percival, určite nebude mať ani šajnu o čom hovoríte. Ale aj hlavne preto tu je Perunica Fest, aby sa aj iná muzika dostala do povedomia miestnych fanúšikov. Bol som tiež zvedavý, koľko ľudí priláka toto pokračovanie, ale hádam okrem Obtestu, ktorý boli hlavným ťahúňom na Perunicu tam pre bežného fanúšika nič prevratné nebolo. To však neplatí pre nás, ktorý sme tam šli hlavne kvôli relatívne neznámymi menám. Trochu ma prekvapilo, že na mieste bolo oproti iným ročníkom viditeľne menej ľudí ako býva zvykom, ale to asi malo na svedomí to, čo som už v úvode spomínal. Každopádne aspoň bola družnejšia atmosféra. Ale prejdem k samotným vystúpeniam kapiel.

Ako prvá vystúpila formácia zo Slovenska zvaná Halgar, čo bola pre mňa úplne neznáma kapela, teda okrem toho že som si ich vyhľadal pre orientáciu na internete. Kapela je čisto folková vec, akustické gitary, bubon a ženský spev. Sledoval som ich vystúpenie ako jeden z mála prítomných, lebo väčšina si myslela, že stále skúšajú, a oni už naplno hrali niekoľko minút. Celkom zaujímavá hudba, všetko sa nieslo v kľudnom tempe, ale aj tak som si všimol že v kapele je predsa len dominantná speváčka, nie len postavou ale aj samotným prejavom. Miestami to znelo dosť divne, neostalo len u lyrického spievania, ale prišlo aj na výšky. Textová stránka bola poprepletaná severskými mýtami ako aj slovanskými. Keby som to mal k niečomu prirovnať, tak by som asi nenašiel podobnosti, snáď len vzdialene pripomínajúce časy Hagalaz Runedance v ich začiatkoch. Celkový dojem bol priemerný, čakal som trochu viac, ale zas musím dodať, že to bolo príjemne strávených 30 minút v ich spoločnosti.

Ako druhý mali vystúpiť Percival Schuttenbach a aj to tak vyzeralo keď sa na pódium začali skladať jeho členovia, ale nakoniec som si uvedomil, že vlastne aj v druhej kapele, či vlastne projekte sú tí istý členovia a že prvý bude predsa len Slowianski Mit O Stworzeniu Swiata, tak som sa v celku potešil, lebo túto vec som si už dávnejšie vyhľadal na internete a je len škoda, že doteraz hrali v tejto zostave len na rôznych šermiarskych akciách v Poľsku, kam sa ja nedostanem ani náhodou. Tak som bol veľmi rád že ich Waldo pozval sem. Fakt dík. Tak čo by som k tomuto zoskupeniu napísal. Jedná sa o projekt Radbora a zostávajúcich členov Percivalu, jedná sa o rituálnu muziku ako to zvyknem ja nazývať tiež čisto akustická záležitosť, k slovu sa dostanú hlavne bubny, husle a lutna. O to že sa jedná o rituálnu muziku sa stará hlavne rozprávač mýtu o stvorení svete v ponímaní slovanskej kultúry, ktorého oduševnené podanie znelo po medzi pauzy v muzike. Muzika je dosť emotívna čomu značne napomáhajú obe skvelé speváčky, ktoré spievajú tak precítene, že až zimomriavky naskakujú poslucháčovi. Toto všetko je zastrešené hudobným podkladom a rôznymi efektmi, tiež z dielne kapely, tak občas zaznie trúba, občas zvuky meča. Celé vystúpenie, malo aj svoju gradáciu až do konca. Niečo podobné som už dlho nepočul až ma nejaké pokusy rôznych zoskupení, ale toto bolo na profesionálnej úrovni, všetko malo hlavu a pätu. Tento rok som počul len jednu kapelu, čo niečo takéto produkuje a tou sú odpadlíci z Gorgorothu v zoskupení zvanom Wardruna, ktorý sa tiež snažia o niečo podobného ako Mit. Každopádne zatiaľ najlepšie vystúpenie večera a povedal by som aj v mojom živote som niečo podobné videl po prvýkrát a ostávam nadšený. Tento projekt si zaslúži pozornosť.

Po tejto ponurej atmosfére tu máme oživenie v podobe folkového projektu Jar, čo bola pre mňa úplne neznáma kapela, len z počutia som vedel, že sa jedno o slovanský folk v tom pravom slova zmysle, tak som bol právom zvedavý, čo mám predvedú chalani. A od prvej minúty sa chalani nedali zahanbiť a rozbalili to v rýchlom tempe, čo malo za následok, že sa pod pódiom rozpútala tancovačka do teraz nevídaná, dokonca prišlo aj na kolečko. Muzika bola ako kedy chalani prišli z vystúpenia na Detve, gajdy, husle píšťalky, typický slovanský folklór, ale nešlo len o slovanské veci, zazneli aj iné inšpirácie. Každopádne to bola vážne skvelá zábava, chalani hrali ako o život, fanúšikovia po celý koncert tancovali a skandovali, lepšie si to ani neviem predstaviť. Konečne to vyzeralo ako na poriadnej Perunici, všetci sa dobre bavili aj ja tiež, začo kapele veľká vďaka. K samotnej muzike niet čo dodať, všetko sa to nieslo ako som už spomínal na ľudovú nôtu, žiaden výrazný moment som nezaznamenal. Niet sa čo čudovať, že chalani museli pridávať, lebo ich publikum nechcelo pustiť bez prídavku. Fakt slušné vystúpenie večera.

A konečne som sa dožil toho, na čo som sa tešil už od zverejnenia kapiel na túto akciu, je tu v plnej kráse metalová sekcia Percival Schuttenbach, čo je vlastne jeden z mnohých projektov týchto ľudí. By ste neverili koľko toho stíhajú naprojektovať, okrem domovskej kapela a venujú aj folkovému Percivalu, tiež fungujú ako rocková banda, hrajúca tradičné rockové skladby (teda zábavová banda), tiež hrajú v inom zoskupení vojenské skladby z druhej svetovej vojny, tiež majú program kaukliarsko pirátsky a v neposlednom rade sa venujú svetovej tradičnej hudbe rôznych národov. Až sa mi nechce veriť, že to títo traja, teda štyria ľudia všetko stíhajú. Ale výsledok je vždy skvelý. Tak a prejdem rovno k veci, zostava kapely je tradičná metalová až na čelo, ale to je prehnané cez nejaký efekt a tak dnes suplovalo druhú gitaru, teda ostaneme u toho metalového, či skôr rockového prevedenia. Na úvod zaznela akustická vec, kde sa dokonale vybláznili hlavne speváčky a potom už to začalo, ako prvá zaznela ich kultová skladba „Satanizmus“ v ktorej si kapela robí srandu z diabla a ostatných veci. Konečne zazneli aj gitarové riffy a poriadny mužský chrapot. Následne zazneli aj ostatné skladby z ich najnovšieho albumu ako moja obľúbená pogovačka „Pani Pana“ či „Rosa“, kde sa dokonale vyšantili obe speváčky naplno, folková vec „Jomsborg“, ponurá rockovka „Pasla“, ktorá znie skoro ako hudba zo 70 rokov za ktorú by sa nemusel hanbiť ani Black Sabbath či Deep Purple. To sa ťažko opisuje, to treba vidieť a zažiť naživo. Fakt silný zážitok. Toto vystúpenie som si predstavoval horšie, ale dopadlo to nad očakávania skvele.

No a ako vrchol večera sa na scénu začali skladovať členovia kapely Obtest, ale na môj vkus im to trvalo tak dlho že už aj tí najortodoxnejší začali nadávať a všimol som si že plno ľudí šlo radšej na vlak a autobus a nechalo si ich vystúpenie ujsť, čo je v celku škoda, ked už sa sem trepali z takej diaľky. Ale to je vec každého, ale už aj ja som strácal trpezlivosť, lebo ani po pol hodine, nebol žiaden hudobník nastavený, čo už iné kapely by mali za ten čas aj prvé skladby za sebou. Ale po dlhom čase sa kapela konečne rozohrala a mám dojem že to znelo asi najhoršie za dnešný večer čo hralo, ale to už som nejako prekúsal a sústredil sa na muziku, show bola ich tradičná, keďže som ich už videl naživo, po pár skladbách sa to zlepšilo aj zvukovo, ale mám dojem že po dnešných skvelých výkonoch mi prišiel Obtest dosť nudný, ale pár fanúšikov to oslovilo a tak aj zábava bola v celku dobrá, hlavne sa dočkali skákači a metači že konečne prišiel metal. Ale ja som bol z ich vystúpenia nejaký rozladený a moc sa mi to dnes nepáčilo, chalani hrajú v celku dobre aj show sa dala, ale videl som aj lepšie ich vystúpenie a tak to bolo dnes pre mňa len priemerné. Škoda toho zdržania.

Tak a je tu záver, tradičné poďakovanie patrí Waldovi za pozvanie a vlastne za celú akciu, bolo to ako vždy super, aj výber kapiel musím pochváliť, konečne som si prišiel na svoje a videl to čo by sa mi inokedy nepošťastilo. Ak mám hodnotiť, to čo sa mi dnešný večer najviac páčilo, tak je to ťažké, jednoznačne jednička je Slowianski Mit a potom Percival, to boli kapely, na ktoré som sa tešil a to som aj dostal v plnej kráse. Samozrejme aj Jar bol skvelý, ale trochu mimo môjho okruhu záujmu. Tak som zvedavý ako dopadne budúca Perunica Fest, každopádne sledujte informácie na našom webe, dozviete sa viac.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits