r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Posthum (NOR), Dark Fortress (GER), Shining (SWE), Satyricon (NOR)
11.12.2009, Dom kultúry - Spišská Nová Ves (SK)

Metalová akcia roka na slovenskom východe...iste, ak ste ortodoxný blackmetalista alebo robíte koncertné promo. Ak ten štýl zas až tak nežeriete, môžete to brať aj takto – Satyricon som už naživo mal, Shining som počul len letmo a keby ma zaujímalo, či je hlavný šoumen naozaj vyberaný úchyl, nemusím sa hnať 70 kilometrov, dohľadám to na youtube, zvyšok playlistu je tak za 5 euro do Collosea. Ale ok, vyskytol sa odvoz, akreditácia sa podarila tiež (vďaka EPL), prečo teda nejsť na výlet. Po doštudovaní tvorby Shining, Dark Fortress a Posthum to nevyzeralo ako úplne márne dobrodružstvo, ale to, čo sme zažili od príchodu do Spišskej Novej Vsi do začiatku akcie, prekonalo všelijaké očakávania.

Je fajn dozvedieť sa štvrťhodinu pred avizovaným začiatkom koncertu (18.00), že „púšťať sa začne až o pol siedmej, sorry“. O to viac, že počasie už predsa len pripomína december, do kulturáku sa dostať nedá a po rozume vám čím ďalej tým naliehavejšie chodí legenda o tom, ako zomrel Tycho de Brahe. Tak nič, najprv skrátka bolo treba vyhľadať málo osvetlené súkromie, potom nejaké pohostinské zariadenie, aby to čakanie malo úroveň.

Po pol siedmej sme sa dnu dostali, to je fakt, ale tri stovky ľudí prejdú jednými dverami dosť slimačím tempom, nevadí, hlavne že sme konečne dnu. Dnu neznamená v sále, tá bola zamknutá tak dôsledne, že niektorí mali pochybnosti, či tu kapely vôbec sú. Boli, podľa usporiadateľov došli o dvanástej, takže ťažko povedať, čo bránilo v tom, aby sa začalo hrať s menším ako takmer dvojhodinovým časovým sklzom, počas ktorého ste mohli akurát tak dať veci do šatne, hodiť reč so známymi, obzrieť distrá a skontrolovať ponuku občerstvenia, to všetko v tlačenici, ktorej už chýbalo len to, aby do nej niekto po nemecky brechal povely:-D Usporiadatelia mali zo situácie tiež „obrovskú radosť“, mám vážne podozrenie, že niekto sa rozhodol prevetrať nejaké tie hviezdne maniere, nebol by to v rámci black metalu prvý prípad. Technické problémy by som tu nehľadal, pretože akcia sa asi o ôsmej večer konečne začala so zvukom, ktorý bol veľmi slušný nielen na pomery žánru, ale aj celkovo, takže pozitívne hodnotím fakt, že prinajmenšom západné BM spolky prišli na to, že metal najpekelnejší by ani naživo nemal gitarami pripomínať sobotu na dedine.

Ako prví vystúpili mimoriadne neblackmetalovo vyzerajúci nórski mládenci Posthum, ktorí v štvorici gitara, gitara/vokál, basgitara a bicie predviedli typicky nórsky black metal s jasným odkazom na 90. roky. Nešlo ale o žiadne rúbanice, naopak „najpomalšiu“ kapelu večera, hrajúcu rozsiahle gitarové plochy vo voľných tempách, ktoré na prvé počutie pripomínali o dosť lepšie zahraný Burzum a po lepšom započúvaní sa zišli na um legendy ako In The Woods.. (v časoch, kedy ešte hrali black metal) a Enslaved z obdobia „Hordanes Land“ až „Frost“ – melancholická, mrazivá nórska atmosféra, drsný havraní vokál a pomerne striedma show. Príjemný začiatok akcie, akurát že po druhej skladbe frontman zahlásil, že nasleduje posledná vec večera. Aj tak bolo a mám pocit, že Posthum nevyzerali veľmi nadšene z toho, že tu mohli zahrať „až“ tri kusy.

Už pomerne známi Nemci Dark Fortress na CD znejú ako vcelku presvedčivý klasický stredne rýchly black s klávesmi, čo by malo byť pochopiteľné, keďže som počul „Eidolon“ z roku 2008, piaty album v poradí. Na rozdiel od Posthum razili naživo zásadu „imidž rozhodne nie je nanič“, takže na pódiu sa zjavili plachty s logami, pomaľované tváre už nebolo vidieť len v publiku (pohľad na typy, vyrábajúce si warpaint vonku pred spätným zrkadlom auta bol stobodový), ale aj na pódiu, hoci „blackmetalový pirát“ s gitarou, to už bolo mierne presolené...nuž, v Nemecku je možné všetko.

Temnú pevnosť držal naživo nad vodou presvedčivý a s publikom vcelku vtipne komunikujúci vokalista, ten zvyšok bol až príliš veľký štandard žánru. Odznelo päť skladieb, tá posledná, „Baphomet“ z „Eidolon“, mala byť asi o „sex with ghosts“, ale znelo to ako „sex with goats“, tak neviem... Hudobne to „live“ vyznelo asi tak, že väčšinu riffov, ktoré odzneli, vymysleli Celtic Frost pred 25 rokmi, ale fanúšikom sa hormón plašiť nemusí, keby tam hrali Obituary alebo pár iných kapiel, napíšem to isté. Nič neuveriteľné, ale ani nič do smiechu, mizerné blackmetalové sety som videl od iných skupín, „malých“ aj „veľkých“.

Ťažko povedať, či sa švédski Shining dostali do svetla reflektorov vďaka svojej hudbe, alebo skôr vďaka excesom vokalistu Kvarfortha (a tam je tiež otázne, do akej miery je to povedzme že „svojrázny zjav“ a koľko z toho celého je dobre premyslená show), ale sú tam. Black metal o nenávisti, depresiách a samovražde mi prinajmenšom na najnovšom albume (ostatnými som sa nezaoberal) žiadne depresie ani zúfalstvo neprivodil, ale Shining sú jednoznačne hudobne zaujímavá a hudobnícky kvalitná banda, ktorá dokáže black metal obohatiť aj o prvky z iných metalových a rockových žánrov a okrem temnoty to vie rozbaliť aj skočne, až veselo, obzvlášť na koncerte, kde je to dosť zábavná záležitosť, pokiaľ vám ako fajn show pripadá aj to, že frontman popri kvalitnom speváckom výkone pije kořalu z fľašky, hasí na sebe cigarety a robí veci, ktoré boli ešte pred pár rokmi považované za krajne neblackmetalové (nie, nemám na mysli škrabanie sa na guliach:-D). Odhliadnuc od tohto to bola kvalita a Shining mohli dostať viac priestoru.

Ten dostali hlavné hviezdy Satyricon a aj ho využili, o tom niet pochýb. Koncertne som ich už zažil pred dvoma rokmi v Josefove, tam si ich výkon zaslúžil jednoznačné uznanie. Aký bol ten v Spišskej Novej Vsi? Nuž, úprimne povedané, naživo už táto legenda pre mňa asi nemá čaro alebo čo. Asi takto – celé to bolo úplne presne také ako to má byť – výborný zvuk, dokonalý výkon, skvelý Frost za bicími, Satyr ako suverénny frontman, na „Melounka“ za klávesmi sa tiež dalo pozrieť, kapele to hralo, skalní fanúšikovia museli byť nadšení. Za seba môžem povedať, že jedovatý black’n’roll z troch posledných albumov ma z nahrávok baví oveľa viac, naživo mi to už vyznieva stále o tom istom – zlovestné, pochodové, ok, ale patrím k tým, ktorí na Satyricon chodia kvôli tomu, že v playliste sú stále aj zásadné veci z „Nemesis Divina“, a teda „Mother North“ si už fakt bolo treba zaslúžiť, resp. vyhulákať, ale nakoniec bola. Satyricon počúvam rozhodne viac než Deep Purple, ale na DP som bol tiež dvakrát a keď to porovnám, Satyricon aj teraz dali kvalitný koncert, ale Deep Purple som to naposledy proste veril viac. Satyr a spol. ako keby len prišli do roboty, ktorú urobili tak ako sa patrí, ale mám pocit, že kujú železo kým je horúce, aby v skutočnej rachote skončili čo najneskôr. Ani sa im nečudujem, ak pri tom vstupnom bolo tristo ľudí stále „málo“, dá sa vypočítať, na koľko sa asi cenia:-D

O pol dvanástej sa celá vec skončila, pre väčšinu fans dobre, ale boli aj názory, že nestálo to za to, hlavne kvôli zdržaniu a veciam s ním spojenými. V každom prípade je fajn, že sa tu po čase opäť podarilo doviezť nejakú zo súčasných špičiek, tak uvidíme čo bude nabudúce, mohol by to byť zase raz nejaký ten death metal. On totiž ten spišskonovoveský kulturák nie je najhorší priestor, a že sa tam koncert presunul z košického Jumbo Centra, tiež o niečom svedčí.

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits