r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Heidenfest 2010
Twilight Of The Gods (Bathory Tribute), Ensiferum, Equilibrium, Swashbuckle, Heidevolk
27.9.2010, Majestic Music Club - Bratislava (SK)

A začala nám koncertná jeseň, ktorú odštartoval práve dnes zmieňovaný putovný festival, z výstižným názvom Heidenfest. Ja osobne som už bol trochu unavený z večného cestovania po letných metalových festivaloch a tak ako náhle som sa dozvedel, že táto karavána sa zastaví aj v Bratislave, neváhal som ani chvíľku z úvahami, či ísť, alebo nie. Musím sa priznať, že mám radšej iný putovný festival, kde vystupujú kapely, ktoré mám rád a ten sa volá Paganfest, ale ako už fanúšik tohto žánru vie, ten sa koná a konal na jar a bol vážne skvelý a už sa pripravuje aj jeho budúcoročná časť a podľa dostupných informácií, to bude zas veľká udalosť pre nás, ktorý milujeme túto muziku a hlavne živé vystúpenia. Ale vrátim sa k Heidenfestu. Ako som už spomínal, som veľmi rád, že si tento festival našiel miesto aj na Slovensku, aby sme my fanúšikovia nemuseli cestovať dlhé kilometre do susednej Viedne, kde sa vždy tieto akcie uskutočňujú každoročne. Na tomto ročníku sa mohli fanúšikovia tešiť na viac vecí, no hlavným ťahákom bola určite účasť zoskupenia, ktoré vzdáva tento rok hold kultovej kapele Bathory, ktorú ja osobne neskutočne zbožňujem a vždy pri počúvaní mi je ľúto, že zakladateľ a líder kapely už nieje medzi nami, ale zostali po ňom prekrásne diela na strieborných kotúčoch a platniach.

Po príchode na miesto konania koncertu som ani len netušil, či sa Slovenský fanúšikovia zúčastnia tejto akcie, alebo ako som už veľakrát tvrdil, Slovenský fanúšik je nevyspytateľný. Ale po príchode o sály som sa utvrdil, že to dnes nebude také hrozné, aj keď na začiatku akcie bola sála zaplnená len zo štvrtiny. Ako prvá kapela večera vystúpila Holandská partička HEIDEVOLK, ktorých mám v celku rád, ale musím sa priznať, že v súčasnosti je takých kapiel viac než dosť a je len ťažké si vybrať práve tu svoju. Ale to nieje prípad tejto veselej party. Už som ich videl naživo sa páčilo sa mi to, i keď vtedy bol v celku zlý zvuk, čo sa dnes nedalo ani porovnať. Od prvej minúty znel zvuk skoro ako z CD a to všetko zastrešovala vynikajúca muzika kapely, taký klasický pagan folk, dvaja speváci, časté zborové spievanie a melodické linky roztancovali zatiaľ len hŕstku fanúšikov. Ja na týchto kapelách milujem hlavne tie spevy a táto kapela sa môže popýšiť tým, že jej členovia vedia ozaj spievať, tak si niektoré refrény zaspievali aj fanúšikovia. Ja som bol vážne spokojný, aj som si zaspieval nejaké známe refrény, ale netrúfam si napísať, z ktorých skladieb to bolo, predsa len ten jazyk komoliť by bolo hriech. Ale môžem povedať, že zaznel prierez ich tvorbou vrátane skladieb z najnovšieho albumu. Živelnosť tejto kapely ma strhla dokonale, musím priznať, že ma dnes vážne dostali. Každému fanúšikovi doporučujem aj ich albumy, ale hlavne živé vystúpenia, určite nebudú sklamaný. Pre dnes na výbornú.

Nasledovala krátka pauza a na pódiu sa objavili nejaký traja piráti a tak som usúdil že je čas na Američanov SWASHBUCKLE, čo už od začiatku neveštilo nič dobré, lebo mám dojem že Američania skrátka na takúto muziku nemajú vlohy a tradície a nemýlil som sa. Od začiatku to bola metelica niečo v štýle novodobých Hadrcore kapiel mixovaných z Thrash metalom, ale zo štýlovým zameraním tohto festivalu to nemalo nič spoločné. Na inom koncerte by sa mi to možno páčilo ale dnes som bol naladený na Pagan náladičku a tú mi táto kapela dokonale pokazila. Vypočul som si pár skladieb a odobral sa radšej dozadu do výčapu a v pohodlí som si dopozeral tento set. Vážne neviem ako sa takáto kapela dostala na tento festival, ale určite viem že sem nepatrila a oveľa radšej by som si pozrel desiatky iných kapiel na tomto feste. Čo už, stalo sa, prežil som to, ale nabudúce už túto kapelu nemusím. Vôbec ma na nej nič nezaujalo, bolo to len mlátenie do nástrojom, i keď chalani hrali v celku obstojne a fanúšikov stále vyzývali k akcii v kotli, nepodarilo sa. Mňa skrátka len otrávili.

To čo nasledovalo po tomto vyhodení z kontextu by som nazval ako blesk z jasného neba v podobe stále populárnejšej kapely EQUILIBRIUM. Tak od začiatku to bolo jasné, že na túto kapelu sem prišlo veľkú množstvo fanúšikov, čo bolo cítiť na ohlase a odprevádzaní kapely v refrénoch. Táto kapela začínala v Black metalových vodách, ale na naše šťastie sa v nich dlho neohriala a začala hrať gitarový melodický symfo pagan folk, čo presne vystihuje túto kapelu. Silné nosné melódie podfarbenú klávesmi v štýle ich úspešnejších kolegov z Fínska a z výbornými spevmi v rôznych polohách. Táto kapela si od začiatku získala srdcia prítomných fanúšikov a samozrejme aj moje, konečne sa rozohnil kotol a v rýchlejších pasážach tancovala doslova polovica sály. Zazneli skladby zo všetkých albumov, keďže táto kapela toho ešte veľa nevydala, dalo sa povedať, že zahrali tie najväčšie hity, ktoré každý poznal. Kapela spieva nemčine tak som čo to pochytil z textov a tak som si aj niektoré refrény zahulákal spolu zo stovkami hrdiel okolo. Dokonca prišlo aj na „Finntrollovskú“ tancovačku „Die Affeninsel“, keď sa na pódiu objavila postavička opice a celú skladbu tam poletovala hore dole. Mám dojem že kapela zahrala všetky skladby čo som poznal, ale prevažne sa hralo z aktuálneho albumu, čo bolo počuť, ak si porovnáme staršie veci, ktoré dnes tiež zazneli. Fanúšikovia sa dobre bavili, pod pódiom to skrátka žilo, čo ocenila aj kapela neutíchajúcimi poďakovaniami fanúšikom a prisľúbili že sa čoskoro vrátia, tak na to si ja osobne počkám. Ich dnešné vystúpenie bolo jedno z tých lepších, ktoré som mal možnosť tento rok už vidieť.

A program sa blížil k hviezdnym atrakciám a jednou z nich sú bezpochyby Fínske ENSIFERUM, ktorých má ja osobne veľmi rád a boli jedným z hlavných ťahúňov na dnešný koncert pre mňa. Intro z aktuálneho albumu a nasledoval jedna z mojich obľúbených skladieb „From Afar“, tak som si dobre zaspieval hlavne refrén. Musím sa priznať, že zo začiatku koncertu nebol zvuk najlepší, ale po pár skladbách sa to vyladilo a zážitok mohol pokračovať. Táto kapela nemusí fanúšikov vôbec vyzývať, aby sa bavili, je to skrátka automatické pri každej ďalšej skladbe. Ten kto by ich muziku nepoznal, tak musím napísať, že hrajú rýchlejší Pagan metal, z vynikajúcimi gitarovými melódiami doprevádzanými klávesovými linkami, ktoré dodávajú kapele kus originality. A to keď ešte začnú všetci speváci spievať a každý v inej polohe, to je len sluchové blaho. Kapela má na konte už viacej albumov, tak bolo z čoho vyberať, niektoré skladby som čakal a nezazneli, ale naopak zazneli veci, ktoré som od nich ešte na koncerte nepočul a potešili. Samozrejme zaznela klasika „Ahti“, či moja najobľúbenejšia „Lai Lai Hei“ pri ktorých sa znovu roztancovala polovica sály. Veľmi ťažko sa opisujú tie pocity. Ja som už túto kapelu videl veľakrát, ale vždy sa nechám zdrhnúť atmosférou a je mi do skoku. A to som netušil že na záver nebude tradičný „Battle Song“ ale skvelá skladba „Iron“ a to ma už trhali do tanca, čo som nakoniec aj učinil. Ako vždy Ensiferum na výbornú.

A bol tu vrchol večera, na ktorý som sa tešil napriek tomu, že som tušil o čo pôjde. Názov TWILIGHT OF THE GODS si kapela vybrala ako poctu kultovej kapely Bathory a v jej zostave sa objavili známe postavy svetovej metalovej scény. Tak len spomeniem že sa jedná o s bývalých a súčasných členov kapiel ako PRIMORDIAL, DIMMU BORGIR, CRADLE OF FILTH, MAYHEM a THYRFING. To by malo stačiť na celkový obraz hudobníckej zručnosti tejto zostavy a celú to umocňujú nesmrteľné melódie už spomínanej kapely. Túto kapelu som mal možnosť už tento rok vidieť naživo a cestoval som za len preto, že som si chcel týmto uctiť legendu, ktorá ma sprevádza minimálne polovicou môjho života a tak som mal radosť, že to budem môcť vidieť ešte raz a dokonca na Slovensku. Musím sa priznať, že z prvého vystúpenia som mal zmiešané pocity, na jednej strane zazneli vynikajúce skladby, ktoré nikdy nezazneli na živom vystúpení kapely, ale na druhej strane som bol trochu sklamaný prevedením. ?Ale po pár minútach som sa ocitol v inom svete kde mi drobné chybičky krásy prestali vadiť, a zahĺbil som sa do nesmrteľných melódií kapely Bathory. Tak tomu bolo aj dnes. Ako prvá zaznela ponurá vec "Shores in Flames" a nasledovala "Valhalla" a mnoho ďalších skvelých skladieb. Mal som pocit, že dnes zaradili skôr tie pomalšie skladby, na rozdiel od koncertu čo som videl predtým, kde sa nebáli zahrať aj rýchle veci, ale ja som bol spokojný, čakal som aj niečo zo starších vecí, ale mám dojem že až tak moc sa vracať nechceli a tak zneli skôr epické skladby z Vikingskou tématikou. Dobre som si zaspieval obľúbené skladby ako "Father to Son" a The Sword“ a mám dojem že bola aj „A Fine To Die“. Prekvapením bolo že dali aj starinku z môjho obľúbeného albumu „Under the Sign of the Black Mark“ a to skladbu „Enter The Eternal Fire“ tak toto som si fakt užil. Kapela hrala dokonale, fakt som bol spokojný, takto si viem predstaviť hrať skutočné Bathory naživo, ale mám dojem že v tých časoch by to znelo vážne horšie ako dnes. Blížil sa záver koncertu na ktorý si kapela už tradične pripravila skladbu „Blood Fire Death“, celá sála si zakričala refrén a bol tu záver. No, ja moc Tribute kapely nemusím (teda až na Death), ale toto sa mi zdalo namieste urobiť, je dobré dať fanúšikom aspoň na chvíľku pocítiť niečo, čo nemohli nikdy zažiť naživo a tak to aj beriem, je iné si doma spievať pri reprákoch ako dať si to naplno niekde v koncertnej sále. Nebudem hodnotiť nakoľko je tento Tribute úspešný a či splnil očakávania fanúšikov, to ukáže čas, ale ja som bol z oboch koncertov nadmieru spokojný, asi aj preto, že boli rozdielne čo sa týka atmosféry aj výberu skladieb. Ja som odchádzal spokojný.

Tak a máme to za sebou, podľa mňa sa tento ročník Heidenfestu podaril, začo treba poďakovať, hlavne organizátorom, ktorý mali odvahu nám sem priviesť to najlepšie čo dnešná Pagan scéna ponúka. Už dnes sa teším až príde jar a s ňou aj Paganfest.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits