r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Anaal Nathrakh (UK), Corrupted Melody (SK), Nevaloth (SK)
30.9.2010, Nová pekáreň - Nitra (SK)

Začína sa koncertne plodná jeseň a už sa to začína prejavovať aj na množstve koncertov do mesiaca a musím sa priznať, že u mňa to už začína klesať na týždne, v ktorých sú niekedy aj tri dobré koncerty ako tomu bolo práve tento týždeň, Začalo to Heidenfestom v pondelok, vo štvrtok práve tu reportovaný koncert a týždeň uzavriem skvelou zostavou Belphegor a hostia... Tak to vyzerá, že v tomto trende sa bude pokračovať aj naďalej, ale vráťme sa ku dnešnému koncertu, ktorý ako bol avizovaný, bol niečím jedinečný, lebo táto partička sa tak často na koncertných pódiách nevidí, možno aj preto, že jej jadro tvoria len dvaja členovia a na koncerty si musia vždy zohnať nejakých hosťujúcich muzikantov. Tak som rád, že sa organizátorovi podarilo túto kapelu dotiahnuť aj na Slovensko. Trochu ma však prekvapilo, že ako hostia dnes vystúpili kapely diametrálne odlišné od samotného headlinera, ale to nie je v moci fanúšika to ovplyvniť.

Ako prvá kapela večera dnes vystúpila formácia Nevaloth zo Zvolena, ktorých som už zdá sa mi niekde videl a celkom sa mi ich muzika pozdávala a tak tomu bolo aj dnes, ale musím sa priznať, že od predošlého vystúpenia sa oveľa zlepšili a už tam neboli také tie amatérske chyby, ale celé vystúpenie bolo vyrovnané a počúvateľné. Pre informáciu, kapela hrá klávesový Black metal plný skvelých gitarových liniek, ktoré pre mne osobne pripomínajú návraty do čias 90-tich, keď som na podobnej muzike vyrastal a dodnes sa mi páči. Preto mi je aj štýl kapely blízky a ich muzika sa mi vcelku páči. Rýchle pasáže striedajú pomalšie atmosférické a celé to doprevádzajú dva rozdielne vokály spevákov, no mne sa predsa len viac páči ten škrek. Neodpustím si názor, že mne niektoré pasáže pripomenuli ranné albumy Enslaved, Satyricon či Emperor, ale to je z mojej strany len pochvala, lebo práve takúto muziku ja milujem a tým pádom sa mi páči, že sa v pozmenenej forme objavuje aj v tvorbe domácich kapiel. Takže pre mňa znova príjemné vystúpenie.

Nasledovali domáci zástupcovia Corrupted Melody z Nitry, ktorý už roky rokúce brázdia scénu a prirovnal by som ich ku Fenixovi, lebo mám dojem že aj oni stále zmiznú a znovu sa niekde nečakane objavia, ale to nemení nič na tom že kapela stále žije Black metalom aj naďalej. Tak a dnes to rozbalili fakt v dobrej forme, tiež som zaznamenal nejaké známe tváre v zostave a tak som bol vcelku zvedavý, čo dnes predvedú. Musím sa priznať, že som bol svojho času tejto kapely dosť prepočúvaný a povedal som si že na ich vystúpenie sa pôjdem pozrieť, len ak budú hrať z niekým iným, ale dnes som bol príjemne prekvapený, že sa mi to po nejakom čase zas páčilo. Neviem či to bolo tým, že zneli niektoré skladby ktoré som nepoznal, alebo niečím iným, ale až na pár rušivých momentov to bolo v celku dobré vystúpenie. Kapela hrá podobne ako kapela predtým klávesový Black metal, ale o niečo atmosférickejší, z častými zmenami nálad a tempa. Za zmienku stojí aj to ako obaja gitaristi dokážu čarovať z melódiami a celé to zastrešujú klávesové doprovody a miestami aj dominantné sólové pasáže. Tiež bolo celkom zaujímavé ich vidieť zo živým bubeníkom. Jediné, čo mi vadí, je trochu nedotiahnutý spev, či vlastne škrek, ktorý miestami nemá ani hlavu ani pätu a jeho ladenie, občas dosť pílilo uši, je len škoda, že na koncerte nebola aj speváčka, trochu by sa to uvoľnilo a nemuselo to znieť tak spevácky monotónne. Ale ako celok to bolo fajn, fanúšikovia mohli byť spokojný, kapela odohrala vyrovnaný set. Pre mňa klasika na ktorú som bol zvyknutý z predchádzajúcich vystúpení.

Po krátkej pauze sa zotmelo a začalo hrať intro a po chvíľke sa na scéne začali objavovať členovia kapely Anaal Nathrakh a dnes to bolo v hojnom počte, čo naznačovalo, že pôjde ozaj o veľkolepú show. Títo Angličania pred rokmi začínali ako Black metalový projekt, z ktorého neskôr vznikla kapela, ktorá sa postupne pretransformovala na niečo viac ako len obyčajný Black metal a u mňa sa zaradila medzi skvosty svojho žánru akými sú pre mňa kapely Aborym, Mysticum, či Zyklon. Dnes už hrajú trochu odlišnejšiu hudbu prikláňajúcu sa skôr ku Grindcoru, ale to nemení nič na tom, že tvoria skvelú muziku. Už od prvých skladieb bolo jasné, že toto nebude len taký obyčajný koncert. Bez varovania do nás začali páliť „ostrými“ čo okamžite dalo fanúšikov do pohybu a už počas prvej skladby to vyzeralo ako by sa klub zmenil na tornádo. Smrtonosné riffy, neskutočná rýchlosť a do toho všetkého apokalyptický spev, to všetko masakrovalo naše ušné bubienky. Spevák Dave má vážne svojský prejav a to čo vydáva zo seba sa nedá slovami opísať. Som rád, že práve on sa postavil na čelo ďalšej mojej obľúbenej kapely Benediction. A to sa kapela svojho času vyjadrila, že koncerty to nie je nič pre nich, ja som len rád že sa po tlaku fanúšikov rozhodli nejaké tie vystúpenia dať. Toto fakt stojí zato vidieť. Samotná kapela bola príjemne prekvapená, koľko ľudí sa na nich prišlo pozrieť a odviedla skutočne profesionálny výkon. Mne zahrali moje obľúbené „The final solution“ a na záver som sa dočkal aj „Pandemonic hyperblast“, ale okrem toho dali ešte veľa skvelých skladieb. Čo skladba to skvost, je pravda, že fanúšik, ktorý nie je zvyknutý na takúto muziku musel mať z toho guláš, ale my čo tie skladby poznáme sme ani nedýchali, takto zaznel vážne výber zo všetkých albumov, teda aspoň čo som postrehol. V druhej časti setu sa začal miestny aparát už „rozpadávať“ a miestami tie zvuky vyzerali ako prestrelka zo Starwars, ale ani sa nečudujem, asi miestny aparát nebol stavaný na takúto nukleárnu odyseu ,ale napriek tomu musím napísať, že koncert sa podarilo odohrať bez väčších zvukových problémov. Musím pochváliť aj prítomných fanúšikov, že dokázali urobiť vážne skvelú atmosféru pod pódiom, nechýbal ani neodmysliteľný mosh pit pri rýchlejších skladbách. Odohrala sa zhruba desiatka skladieb a kapela sa rozlúčila z prítomnými fanúšikmi. Ani som nečakal, že bude aj prídavok, začali sme sa baliť, ale nakoniec sa kapela odhodlala ešte dačo pridať tak si myslím, že sa im musel koncert vážne páčiť. Čo by som k tomuto ešte dodal, neskutočný zážitok vidieť „Dych Draka“ naživo a ešte aj v klubovej verzii, kde to znelo vážne výborne, videl som ich aj na Brutale, ale tam to nemalo takú tu správnu atmosféru armageddonu ako práve dnes v klube. Odchádzal som veľmi spokojný, ja len dúfam že ešte aspoň raz budem mať tu možnosť ich vidieť naživo, ale ak nie, tak ten dnešok bol famózny.

Na záver by som poďakoval organizátorovi zato, že takúto kapelu sme dotiahol a samozrejme prítomným fanúšikom, ktorý sa napriek zlému dátumu dostavili a urobili fakt skvelú atmosféru, som zvedavý ako sa tento môj koncertný týždeň skončí na koncerte Belphegor a spol., ja len dúfam že bude podobná atmosféra ako tomu bolo dnes.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits