r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Rubicon Tour
Tristania (Nor), Asrai (Hol), Unsun (Pol)
17.10.2010, Randal Club - Bratislava (SK)

A mám za sebou znovu týždeň koncertov a prežil som ho v zdraví. Pôvodne som mal v pláne napísať niečo aj na ďalšie koncerty na ktorých som sa zúčastnil, ale koho by bavilo čítať stále to isté do kola, taký koncert Kopriklaani som už opisoval veľakrát a vždy bolo skvele na nich a čo by som tak napísal ku koncertu Alkeholu ??? Tak to vážne neviem, len samá slová chvály. Na oba tieto spomínané koncerty sa bude dlho spomínať, ale ja sa asi v mojom písaní začnem venovať skôr menšinovým žánrom a kapelám, ktoré nepoznajú masy fanúšikov a má to význam o nich niečo napísať. Tiež je pravda, že takú Tristaniu pozná snáď celý metalový svet, ale koľko ľudí si môže povedať, že ich videlo naživo ??? Okrem festivalových vystúpení, kde dostanú tak 30 minút času a z toho si človek obraz o kapele nestihne urobiť. Preto ja osobne preferujem klubové koncerty obľúbených, ale aj neznámych kapiel, kde okrem zvuku a atmosféry dostanem aj poriadnu dávku muziky. A tak ako náhle som sa dozvedel, že Tristania chystá turné ku svojmu pripravovanému albumu z názvom „Rubicon“ nebolo čo riešiť a začal som sa tešiť na ich vystúpenie dokonca u nás na Slovensku. To som ešte netušil, že zo sebou zoberú aj kapelu ktorá nie je síce na scéne dlho, ale mne sa skrátka jej pohodová muzika páči a síce Unsun. Ale to predbieham udalostiam. Po príchode na miesto som bol prekvapený, že sa na dnešný koncert dostavilo len málo fanúšikov, bolo mi jasné, že Bratislavské nedeľné koncerty nezvláda každý študujúci, či pracujúci človek, ale predsa len ako často máme príležitosť vidieť takéto kapely v našom meste ??? To je ale vec každého fanúšika, či dá prednosť domácej pohode pri CD, alebo si užije koncert. Ja som zásadne za to druhé.

Ako prvý vystúpili naši severný susedia, kapela Unsun, ktorý sú na hudobnej scéne v celku krátko a majú na svojom konte len jeden album, ale ten je pre mňa vážna pecka, ja skrátka milujem takéto elektronické Gothic metalové kapely a ešte ak je na ich čele talentovaný hudobník akým je Mauser, bývalí gitarista božských Vader a talentovaná a zároveň pekná speváčka Aya, ja nemám čo dodať, len sa tešiť, ako to vyznie na koncerte. A už po prvých tónoch som bol úplne spokojný, príjemná Gotická atmosféra, dymanicky znejúce gitary, valiace sa bicie, elektronické klávesy a sample, do toho všetkého anjelsky spev, pre mňa to je ako rajská hudba. Kapela neustále komunikovala s fanúšikmi, ale osud predskokana je nemyslosrdný a tak ich vystúpenie sledovala len hŕstka prítomných, to ale nevadilo nám, ktorý sme prišli aj na túto kapelu. Kapela zahrala staršie skladby, ale zazneli aj nové veci, ktoré vyjdú na novom albume „Clinic for Dolls“, ktorý aspoň podľa promo skladieb, ktoré sú už vonku znie úplne skvele a už sa teším na kompletný album. Aj na koncerte to znelo majestátne a oproti predchodcovi sa v nových skladbách vybláznil hlavne gitarista a dávkuje výborné melodické riffy aj sóla ako za starých čias. Na záver zaznela očakávaná klipovka „Whispers“ a koncert sa skončil. Je fakt škoda, že táto kapela hrala ako prvá a že veľa prichádzajúcich fanúšikov ich nevidela. Ale ja som si to užil naplno, je pravda, že občas zaznel aj nejaký ten falošný tón, ale pri kapele, ktorá nemá skúsenosti zo živými vystúpeniami to je ospravedlňujúce. Ja som bol úplne spokojný, toto som čakal, toto som dostal, škoda že nebolo viac, dúfam že nabudúce.

Ako druhá vystúpila kapela Asrai z Holandska o ktorých som fakt ani len netušil čo by tak mohli hrať, ale aspoň podľa Gothického výzoru členiek a členov som usúdil že pôjde o niečo na ten spôsob a nemýlil som sa. Kapela v zložení tri baby a dvaja chalani začali v klasickom Gotickom štýle, rockové gitary podporené klávesovými melódiami a spevom sólovej speváčky ma ale vôbec nezaujali a po chvíľke som sa aj začal nudiť. Znelo to tuctovo a stokrát obohraté melódie so mnou nič nerobili. Jediné čo možno na tejto kapele bolo ako tak zaujímavé boli práve kostými, ale to bolo asi tak všetko. Nerád by som sa niekoho dotkol, ale túto kapelu som už po pár skladbách prestal sledovať. Presne tento štýl som už kedysi označil za cestu, ktorá nikam nevedie a potvrdzuje sa to aj dnes. Mám veľmi rád starú gotickú scénu, ale to bolo na mňa už niečo iné, nemalo to šťavu. Vážne ľutujem že na ich mieste nehral už spomínaný Unsun, ale táto kapela má na svojom konce množstvo albumov a tak dostali prednosť, no pre mňa ich vystúpenie nič svetoborné neprinieslo, a tak som a radšej venoval priateľom a pivku. Nabudúce aspoň viem, kedy je čas opustiť sálu. Asrai pre mňa na dnes podpriemer.

Už som sa začal tešiť na vystúpenie Nórskej Tristanie a po nejakých technických prípravách tu boli v plnej kráse a to doslovne, lebo po vystriedaní talentovanej, ale tuctovej a nudnej bývalej speváčky Vibeke sa na post speváčky dostala temperamentná, pekná, ale aj talentovaná Talianka Mariangela, ktorá asi od príchodu na pódium získala desiatky mužských pohľadov včetne toho môjho. Koncert začali nečakane jedným z ich najväčších hitov z najnovšieho albumu „Rubicon“ a to skladbou „Year of the Rat“, pričom sa fanúšikovia konečne rozhýbali a refrén si zaspievali spolu z kapelou. Nasledovala tiež nečakane ich najslávnejšia skladba z čias minulých a to fenomenálna „Beyond the Veil“ a to sa moje uši začali oddávať rajským tónom tejto skladby. Táto kapela má veľa špecifických znakov na rozdiel od iných v tomto štýle, jedným z nich je, že spievajú skoro všetci členovia kapely a každý tým svojim štýlom, takže to často vyznieva majestátne a originálne. Každý má tie svoje party a spolu to znie skvele. Na dneškom koncerte sa predsa len prezentoval nový album a tak ak playlist k tomu smeroval, čo som bol v celku rád, lebo v týchto skladbách sa naplno ukázal talent novej speváčky. Pred koncertom som mal trochu pochyby, či po sebe dokáže zaspievať tie náročné party z albumu, ale po vypočutí niekoľkých skladieb boli obavy preč a už tu bol len pôžitok z ich vychutnávania. Bolo tiež vidieť že fungujú internetové zdroje a veľa z prítomných fanúšikov poznalo nové veci a spievali spolu z kapelou. Celkové znenie kapely dnes bolo vynikajúce, užíval som si skladbu za skladbou, zazneli rýchle dynamické veci, ale aj ponuré a pomalšie veci, kde sa naplno zaskveli všetci štyria speváci, keďže sa domnievam, že takáto muzika je postavená hlavne na vokálnych partoch. Nové pesničky nemám tak dokonale napočúvané, aby som ti napísal názvy tých ktoré dnes zazneli , ale za zhruba hodinku ich vystúpenia mohla zaznieť tak polovica albumu. Ja som bol vážne vo vytržení, vidieť moju obľúbenú kapelu naživo je vždy zážitok a pre mňa to bol dnes menší sviatok. Kapela si dopriala aj prídavok a ja dúfam že aj oni boli taký spokojný z vystúpením ako my fanúšikovia. Ja za seba môžem napísať, že to nezabudnuteľný koncert a už sa teším na nasledujúce stretnutie z touto kapelou. Tristania dnes bola skrátka skvelá a neľutujem že som tu bol.

Napriek malej účasti fanúšikov vďaka ktorým bola skvelá klubová atmosféra tento koncert hodnotím veľmi dobre, ja som si to vychutnal a už dnes sa môžem tešiť na ďalšie skvosty metalovej scény ktoré nás za niekoľko týždňov navštívia a určite sa o nich dozniete aj na našich stránkach.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits