r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Where Death Is Most Alive Tour 2010
Dark Tranquillity, Insomnium, Belligerence
23.10.10 Fléda - Brno (CZ)

Ako som už niekde napísal, koncertná jeseň je v plnom prúde a na nás fanúšikov metalu sa valí jedna pecka za druhou, až má človek pocit, že to skrátka nezvláda vidieť všetky svoje obľúbené kapely, ale ako náhle sa objaví správa o koncerte, tak sa to úž nedá zastaviť. Tak to bolo u mňa aj s týmto koncertom. Dark Tranquillity sú už dlhé roky moja obľúbená kapela a mám dojem že čím sú starší, tým sa mi to páči čoraz viac a tak som ani na minútu nezapochyboval, že ich musím znovu vidieť. Silu môjho presvedčenia ešte umocnilo to, že s nimi na turné ide kapela Insomnium, ktorú som síce ešte na živo nevidel, ale už nejaký čas má čestné miesto v mojom prehrávači a tak som ju skrátka chcel vidieť naživo, či je to také dobré ako na nahrávkach.

Na miesto koncertu sme prišli doslova včas, už roky chodím do Fledy na koncerty, ale asi nikdy sa mi nestalo že by som čakal až na ulicu na vstup, to mi naznačilo, že na správach z iných zastávok tohto turné o vypredaných sálach niečo bude a začal som sa obávať, že sa tam ani nedostaneme, ale nakoniec to šlo hladko avšak klub som značne plný, ale vďaka novému usporiadaniu výčapov sa na nič nemuselo čakať, čo je v celku rarita, ale tu si s tým hlavu robiť nemusíte, musím sa priznať, že tento klub je jeden z mojich obľúbených a vždy som rád keď koncerty sú práve tu. Nestihli sme ani pivo dopiť a v šále sa začalo hrať skoro na minúty presne.

Ako prvá kapela vystúpila česká formácia Belligerence, ktorá podľa mojich informácií vyhrala hlasovanie divákov o účasť ako predkapela tohto koncertu a tak som bol zvedavý, čo si to fanúšikovia vybrali. O tejto kapele som dodnes nevedel nič, až na koncerte som sa dozvedel, že budú hrať a tak som sa predral do sály, kde už bolo značne plno, ale ľudia sa tu netlačia ako na iných koncertoch, ale každého ochotne pustia aj dopredu a tak som sa ocitol skoro pod pódiom a nestačil som sa diviť do sa to odohrávalo na scéne. Musím sa priznať, že táto kapela ma od prvých taktov dostala, dravé rytmy a melodické gitarové riffy, občas aj sample a neskutočný škrekot speváčky v kombinácií s murmurom dostali publikum do varu a vtedy som pochopil prečo sa sem táto kapela dostala. Osobne som mal dojem že som jediný v sále kto túto kapelu nepozná, lebo publikum očividne skladby poznalo a po každej skladbe nasledovali búrlivé ohlasy, ako keby toto mala byť hlavná kapela večera. Pre mňa prekvapujúci jav. Aby som priblížil čo také hrá táto kapela, tak v prvom rade by som oponoval tým, ktorý ich označujú za Death/Black metal, áno, určité prvky Death metalu tam skrátka sú, ale kde prišli na ten Black metal, to teda neviem, nepoznám texty, tak žeby tam bol pes zakopaný ? Každopádne mne to pripomínalo znenie kapely Arch Enemy a to nielen tým že v oboch kapelách „spieva“ ženská ale aj samotná rytmika šla skôr do DeathCoru, ako do iných štýlov. Ale jednoznačne Death metal tu bol v plnej kráse včetne skvelých gitarových sól a skvelého „spevu“ speváčky, ktorá podala nadľudský výkon, musím sa priznať, že toto bol jeden z najlepších spevov od ženskej v tomto štýle ktorý som kedy počul. Takže pre mňa toto vystúpenie na výbornú a želám si ešte niekedy nabudúce túto kapelu vidieť naživo.

Nestihol som si ani pre pitie odbehnúť a v sále sa znovu zotmelo a na scéne sa za zvuku intra z nového albumu "Across the Dark" a nasledujúcej skladby “Down With The Sun“, ktorú ja neskutočne milujem prichádzajú fínsky Insomnium na publikum a publikum ich búrlivo privítalo. Musím sa priznať, že som ostal ako prikovaný, či doslova zhypnotizovaný touto kapelou, mal som podobné zimomriavky, ako keď som naposledy videl naživo Katatoniu, ale mám dojem že ani vtedy to nebolo také intenzívne ako dnes večer. Ja vážne neviem kde tí severania chodia na tieto chladné melódie, ale ilúzia aj vďaka šedivému osvetleniu bola dokonalá. Nebudem sa vyjadrovať ani o hráčskych kvalitách jednotlivých členov, lebo to by bola len strata času, chalani svoje nástroje ovládajú dokonale a keby len to, ale ich kompozície nemajú žiadnu chybičku. Na týchto kapelách ja milujem tie zvonivé gitarové riffy a dnes som si ich užil dosýtosti. Plynule prechádzajú od pomalých melancholických skladieb do rýchlejších gitarových vecí a k tomu sa v niektorých skladbách objavujú aj doprovodné klávesy, ktoré tomu celému dávajú punc dokonalosti. Viem, toto vyzerá ako zaujaté slová, ale ja som takýto pocit z ich koncertu mal a z odstupom času ešte aj mám, keď si doma pustím nejakú ich skladbu, tak si spomeniem že presne takto to znelo aj na koncerte. Toto je skrátka jedna z kapiel, ktorá má emócií na rozdávanie a porcuje z nej aj svojim fanúšikom, čo sa prejavilo aj na príjemnej atmosfére nielen u publika, ale aj u samotnej kapely, ktorá nešetrila chválami na tunajšie obecenstvo a v závere aj prisľúbila, že sa raz určite vráti, lebo im bolo dnes skvele. Čo sa týka odohratých skladieb, tak dnes zazneli hlavne skladby z posledného albumu, ale v závere sa kapela vrátila aj so svojich začiatkov a dala aj rýchlejšie a tvrdšie veci, takže výber skladieb bol v celku vyrovnaný a hádam sa všetci dobre bavili ako ja. Aj by som chcel napísať, nejaké slová na záver, ale mám dojem že všetky superlatívy som už použil vyššie, tak napíšem len to, že dnešný koncert Insomnium bol pre mňa jedna veľká udalosť a preto ho hodnotím na výbornú z nejakými tými hviezdičkami navrch.

Nastal čas pre hviezdu večera, na ktorú sme sa všetci tešili hádam najviac, teda ja určite, lebo koncerty švédskych Dark Tranquillity bývajú vždy jednou veľkou živelnou pohromou v pozitívnom slova zmysle. A tak tomu bolo aj dnes. Rozsvietila sa projekcia a za zvuku skladby z nového albumu „At the Point of Ignition“ za roztáča tornádo zábavy a skvelých skladieb od tejto legendy metalu. Začiatok koncertu patril hladne novému albumu a tak zazneli ešte skladby ako „The Fatalist“ či video hit „Shadow in Our Blood“. Ako som už spomínal tu živelnú pohromu tak hlavným pôvodcom je samotný spevák Mikael, ktorý neustále pobehoval po pódiu, skláňal sa ku fanúšikom a podával si zo všetkými ruky a pritom spieval ako o život a poviem vám, meniť škrek na melodický spev a nazad musí byť pre hlasivky pekná záťaž, ale tento spevák je známy tým, že svoje koncerty odspieva dokonale na rozdiel od jeho známejších kolegov, ktorý party na koncertoch ledva odspievajú. Koncert sa valil dvomi rýchlosťami, staršie rýchle vypaľovačky, striedali novšie klávesovejšie veci, pri ktorých si publikum zaspievalo refrény bez pomoci speváka. Tak tomu bezpochyby bolo pri skladbách ako „The gallery“, „The Wonders At Your Feet“ či pri mojej obľúbenej hulákačke „Misery's Crown“, pri ktorej doslova spievala celá sála. Kapela má na svojom konte už veľa albumov, tak bolo z čoho vyberať a musím znovu napísať, že dnešný playlist bol zložený z toho najlepšieho čo kapela kedy zložila a taká bola aj odozva od fanúšikov. Ja osobne som čakal na skvosty akými sú napríklad „ThereIn“ či „Final Resistance“ a tých som sa dočkal na záver koncertu a skoro som si vykričal hrdlo a zlomil krk, ale stálo to zato. Neskutočným prekvapením bolo pre mňa že dali totálnu starinu „Punish My Heaven“, ja som bol v siedmom metalovom nebi. Ku dokonalosti celkového obrazu dnešnej show prispievala aj skvele upravená videoprojekcia, bolo vidieť, že si na tom chalani tiež dali záležať. Blížil sa koniec, na záver sa kapela ešte vrátila a dala všetkými skandovanú titulnú skladbu tohto turné „Terminus (Where Death Is Most Alive)“ pri ktorej sa rozpútalo pod pódiom doslova peklo čo spevák až dva krát využil aby si skočil do publika a bol tu definitívny koniec. Musím povedať, že som Dark Tranquillity videl už štvrtý krát ale okrem hviezdneho koncertu kde s nimi boli kedysi In Flames a Arch Enemy bol pre mňa tento od nich najlepší aký sa len dal predviesť. Vynikajúca show, skvelý fanúšikovia, no skrátka pastva pre oči a uši. Ja som nadmieru spokojný.

Na záver už len poďakovanie organizátorovi za skvelý hudobný zážitok, prítomným fanúšikom za skvelú atmosféru ktorú vytvorili a už sa teším na podobné akcie...

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits