r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Perunica Fest V.
Jar (POL), North (POL), Bialy vitez (POL), Prarod (SK)
4.12.2010, r.c.naOZZaY - Nitra (SK)

Nastala konečne ta pravá zima a zároveň obdobie koncertov a skvelých akcií, ku ktorým jednoznačne patrí aj Perunica Fest, ktorá má teraz už piate pokračovanie. Pre fanúšikov pohanskej muziky a kultúry je to taký malí sviatok, kedy sa stretnú na jednom mieste ľudia, ktorých zaujíma história a starodávne zvyky, hudba, kultúra a keď sa k tomu pridá ešte aj kvalitné obsadenie účinkujúcich, to vie ozaj potešiť. Tak tomu bolo aj na tomto pokračovaní Perunice. Počasie veľmi výletu neprialo, krutá zima a poľadovica na cestách ale nedokáže fanúšika ako som ja odradiť od cestovania za zábavou.

Jedna nepríjemná správa sa šírila v deň koncertu po nete a tá znela, že predkapely Trollech a Stíny Plamenú majú nejaké technické problémy z autom a tak to vyzeralo že nakoniec svoju účasť zrušia a tak sa aj stalo. Škoda, veľmi som sa na obe kapely tešil, ale čo sa dá robiť. Organizátor ale neprepadol panike a na poslednú chvíľu zohnal aspoň čiastočnú náhradu v podobe domácej kapely Prarod, ktorú som už kedysi stihol zmeškať a bol som na nich zvedavý, tak sa mi to dnes splnilo a mohol som si túto kapelu vychutnať konečne naživo.

Takže ako prvá kapela vystúpila už spomínaná Metal folková formácia Prarod, ktorý hneď od začiatku rozprúdili dobrú zábavu, bolo vidieť, že ich tu fanúšikovia poznajú a tak sa začalo už od začiatku tancovať. Musím sa priznať, že od začiatku som bol ich výkonom príjemne prekvapený, čakal som všeličo, ale toto určite nie. Zvykol som si nedôverovať súčasným kapelám, alebo som často zažil veľké sklamanie od kapiel o ktorých sa šírili kladné referencie, ale živá skutočnosť bola úplne iná z môjho pohľadu. Ale toto bol úplne iný prípad, kapela hrala ako o život, kvalitné nápady, striedanie rýchlych a pomalých folkových pasáží držalo moje vnímanie vždy v strehu a čakal som čo prinesie nasledujúca pasáž. Ako som už spomenul, kapela hrá dynamickú muziku, skvelé gitarové nápady sú doplnené o píšťalku a oduševnený spev. Túto kapelu som si vypočul na webe a tak som niektoré skladby aj identifikoval, tak mne sa najviac páčili skladby „Ohňom spálený, Okovami spútaný“, či spevná „Medovina“, ale samozrejme aj ostatné skladby boli fajn. Musím priznať, že na prvé videnie, to bol vážne skvelý zážitok a už dnes sa teším na budúci koncert, už budem vedieť do čoho idem. Chalani, klobúk dolu, dnes to bolo na jedničku...

Nasledovala mne úplne neznáma Poľska kapela Bialy Vitez o ktorých sa ani len na internete nedajú zohnať žiadne informácie a tak som bol znovu raz konfrontovaný z niečím, čo som nevedel, kam zaradiť a ani na čo sa tešiť. Jediné čo som vedel, bol že kapela hrá niečo ako pagan black metal, ale to je v celku málo, takých je na svete tisíce. Prvý dojem ako chalani začali nastupovať na pódium bol taký že som dúfam že ich imidž bojovníkov v zbroji nebude jediné čo chalani vedia predviesť. Po krátkom intre sa to rozbehlo z čista jasna, vynikajúce melódie, striedavé prechody z rýchlych do pomalších pasáži celému tomu kraľovali dva rôzne vokály, jeden mohutný dominantný rev a druhý Black metalový škrek kombinovaný s melodickým pagan spevom. Prekvapenie večera číslo dva, ani sa mi nechce veriť, že táto kapela nemá na konte ešte žiadnu nahrávku, ich muzika je úplne dokonalá, predne moja krvná skupina Pagan Black metal ako vyšitý, vždy som tvrdil že jedni z najlepších kapiel tohto typu pochádzajú z Poľska, a táto kapela ma o tom ešte viac utvrdila. Úplne najlepšie bolo keď začali všetci traja speváci spievať a každý v inej tónine, toto ja môžem, naposledy som niečo podobné zažil pri koncerte Týr, ale toto ma doslova dostalo. Zazneli aj Black metalové vypoľovačky v štýle starých Graveland, ale nosná časť vystúpenia sa niesla vo Folkovo metalovom duchu, čo ocenili aj prítomný fanúšikovia, pod pódiom sa od začiatku rozpútala mohutná tancovačka a tá vydržala počas celého vystúpenia kapely, mohutné skandovania po každej skladbe si kapela asi ani nedokázala predstaviť a na záver všetkým srdečne poďakovali a bolo na nich vidieť, že takýto úspech určite ani vo sne nečakali. Je len škoda, že mali nacvičených len pár skladieb, ja a určite aj desiatky prítomných vpredu by sme uvítali aj nejaký prídavok, ale ani za opakovaného skandovania sme sa ho nedočkali. Ale podľa mňa aj to čo odohrali bolo nad mieru počúvateľné. Bude to vyznievať asi trápne, ale aj táto kapela to má dnes u mňa za výbornú a dokonca by som pridal aj hviezdičku *.

Po krátkej prestávke sa na scénu začala skladať ďalšia Poľska banda, ale namiesto očakávaných JAR sa začala pripravovať kultová formácia North, ktorých som počúval už v 90-tych rokoch, keď v Poľsku bol hudobný boom a pomali v každom meste hrala nejaká Black metalová kapela. Tie časy sú už preč, ale niektoré formácie sa držia dodnes a musím sa priznať, že je to aj dobré, lebo sa vytriedilo zrno od pliev a kapely, ktoré vznikli len preto že prišla vlna Black metalu nemali dlhého trvania. Poľsko má ale stále čo ponúknuť čoho je dôkazom aj dnešná Perunica, kde je presila poľských kapiel vrátane kapely North. Táto kapela vydáva priebežne albumy každých pár rokov a vždy je to pravý Black metal v jeho dravej sile. Tak tomu bolo aj dnes na koncerte, od začiatku kapela zaradila zničujúce rýchle skladby zo starých čias a postupne spomaľovala, občas sa prejavili aj folkovejšie nápady, ale prevažnú časť tvorili zničujúce útoky na ušné bubienky, pridali aj nejakú novú skladbu , ale nosnou časťou ich vystúpenia boli pre nás znalcov staré dobré hity a dokonca som sa aj pristihol že si nejaké texty aj po 10 rokoch pamätám a v poľštine, tak som si z chuti zahulákal. Kapela hrala výborne, tento vojnový Black metal a v takomto kvalitnom podaní mám vážne rád, je síce pravda, že už tak aktívne takéto kapely nepočúvam, ale dnešný koncert ma totálne nakopol, a už ráno som vyhrabal staré nahrávky North-u a dal som si pár skladieb ku písaniu. Ako som písal, že v na predošlú kapelu sa tancovalo v celku slušne, tak North mal pod pódium úplné peklo, radikálny fanúšikovia to tam roztočili vo veľkom štýle až som mal pocit, že ani na veľkých kapelách sa takto dobre fanúšikov nezabávajú, ale to je len dobre, kapela bola očividne tiež spokojná z ohlasom, bola len škoda, že začali neskôr a tak si svoj vyše hodinový set museli skrátiť, čo ma moc nepotešilo, lebo takéto kapely sem nechodia každý deň, ale čas tlačil. Čo by som dodal k tomuto vystúpeniu, ťažko voliť slová, mohol by som to prirovnať len ku nedávnemu koncertu Taake, ktorý bol hádam jeden z najlepších Black metalových koncertov ktoré som v poslednej dobe videl. A takto by som hodnotil aj vystúpenie hordy North, skvelé, nezabudnuteľné...

Blížil sa vrchol dnešného večera, kapela ktorá ma pred časom oslovila a pobláznila moje hudobné chute natoľko, že už pol roka dopredu som sa na nich tešil a jedným z dôvodov prečo som dnes na Perunicu šiel bola práve kapela Poľska JAR. Na minulej Perunici zožali nevídavý úspech u prítomných, ktorý ich nechceli ani z pódia pustiť a dnes večer im to znova hrozilo. Táto Pagan Folk kapela je čisto akustická záležitosť, ale to jej neuberá na sile. Práve naopak, nikdy by som nepovedal, že folková kapela môže vyvolať takéto reakcie u publika ako práve vystúpenia kapely JAR. Aby som to spresnil, kapela je síce projekt Black metalovej bandy Slavland, ale ja osobne si myslím že tento projekt sa stáva úspešnejším u fanúšikov ako samotná domovská kapela, čo je môj názor. V kapele sú traja hráči na rôzne nástroje, od bubnov, píšťaliek, gájd, všakovakých strunových nástrojov a balalajok a tomu všetkému kraľujú skvelé popevky v rôznych jazykoch. Dnes zaznel taký kratší prierez ich tvorbou, aj keď sa to nedá nazvať všetko ich tvorbou, keďže čerpajú hlavne z tradičných skladieb rôznych národov. Dnes zazneli okrem dominantných poľských tradicionálov aj macedónske, germánske či srbské ľudovky a musím oceniť, že kapela si dnes vybrala len rýchlejšie a skočné skladby a tak sa publikum neustále hýbalo do tempa a pri záverečných skladbách to prepuklo a aj Slovanské kolo sa roztočilo. Prevažná časť skladieb je notoricky známa, tak sa aj spievalo s kapelou a skandovalo. Ozaj neopísateľná atmosféra. Všetci sa dobre bavili, tancovalo sa, spievalo, bola len škoda že všetko dobré musí raz skončiť a tak to bolo aj s týmto koncertom, ako som predpokladal, fanúšikovia sa nechceli vzdať prídavku tejto kapely a tak zaznela ešte záverečná skladba, kapela sa rozlúčila s fanúšikmi a bol koniec. Podobne ako som hodnotil predchádzajúce kapely, tak nebudem odbočovať od zabehnutej formy a znovu použijem superlatívy aj na túto kapelu. Po druhý krát som ich videl, a po druhý krát som spokojný. Je len škoda, že takéto kapely sa k nám dostanú raz za roky a nič podobné tu na okolí nie je, tak musíme dúfať, že JAR sa k nám niekedy ešte vráti. Pre dnešný večer používam znovu označenie výborné vystúpenie z hviezdičkou *.

Tak a máme to za sebou, napriek počiatočným problémom z band listom to ale celé nakoniec dopadlo skvele, ďakujem Waldemarovi, že ma pozval a zároveň za skvelá opätovný skvelý výber kapiel a za vynikajúci akciu. Budem sa tešiť na šieste pokračovanie a mám silný dojem že nebudem jediný. Sláva Perunici...!!!

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits