r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Vodka Night Before Apocalypse
Mockery, Exliris, Revenge Division, Suburban Terrorist, Disconsolate
2.6.2012, Collosseum - Košice (SK)

Koncertne nabité košické leto sa začalo v predstihu, v prvú júnovú sobotu akciou, ktorú možno stručne opísať ako prehliadka domácej deathmetalovej nádeje, kvality aj špičky.
Presný začiatok o šiestej sa stihnúť nedal, ono keď si jeden z bývalých spoluhráčov po dvojcifernom počte rokov „papieruje“ spoločnú domácnosť, je odovzdanie kytice a blahoželania jednoducho súčasť víkendového programu. Nakoniec, bolo to pekne slušne na radnici, to sa dá, o tom sa do neblízkej budúcnosti dá uvažovať :-D

O šesť desať to v klube vyzeralo v duchu starého dobrého štýlu „vitajte v Košiciach“ – stála expozícia okolo baru, prvých zo pätnásť ostýchavcov pri stoloch, distro a asi päť väčšinou s foťákmi „fandiacich“ ľudí pod pódiom, na ktorom to už bez milosti drvili domáci MOCKERY. Videl som ich druhýkrát, teraz v riadne osekanej zostave – bicie, gitara a Pišta (DISCONSOLATE) s mikrofónom. Zvyšok nemohol, a než zrušiť vystúpenie, radšej to kapela riskla, nakoniec, hrať sa musí, ak z toho má časom niečo byť. Potenciál tu je, bubeník z MOCKERY nakoniec po novom hrá aj s DISCONSOLATE a na také niečo už proste treba vedieť aj niečo zahrať. Úvodná skupina večera tým pádom nebola „nutným zlom“, ale niečím, čo sa oplatilo vidieť, hoci s jedným strunovým nástrojom to pri sólach vyznelo až tak akosi „príliš čitateľne“. Zvuk bol ale naozaj vydarený, ak by mali chalani ešte basu, tak si v ten večer nahrajú viac než slušný živák. Ešte k hudbe – MOCKERY sú o klasickom death metale skôr z 1. polovice 90. rokov, s dosť energickými partmi, v ktorých sa často poriadne zatlačí na pílu a nechýba tu ani cit pre nejakú tú melódiu. Pišta ako vokalista sa v porovnaní s domovskou bandou púšťa niekedy aj do chlievnych BDM kanálov, takže bez ohľadu na to, že hudba MOCKERY nie je žiadnou revolúciou žánru, môže byť nahrávka, na ktorú sa snáď nebude čakať roky rokúce, zaujímavou záležitosťou.

Michalovskí EXLIRIS sa v Colle dobre uviedli už kedysi minulého roku a ľudia na ich vystúpenie nezabudli – pod pódiom im to značne zhustlo a s takouto podporou sa nadanej, skromnej a sympatickej štvorici hralo viac než dobre. Agresívny, technicky prepracovaný a energický thrash/death metal s chytľavými skladbami ľudí strhol a myslím si, že je tak trochu škoda, že táto kapela stále neprenikla aspoň do širšieho povedomia slovenských fanúšikov, pretože hráčsky a profesionalitou pódiového prejavu na to určite má. Jedným z pozitívnych momentov sú hneď dvaja kvalitní vokalisti, gitarista a basák, ten prvý zároveň plní aj úlohu frontmana. V sobotu veľmi dobre naladeného, niektoré hlášky zábavne pripomenuli aj prešovských, občas tiež „metal“ hrajúcich Chiki-liki-tu-a. Skupinu si určite nájdite na internete, myslím, že hudba, v ktorej sa stretávajú vplyvy napr. DEATH, TESTAMENT a miestami aj METALLICA (z čias, keď im šlo hlavne o metal), môže potešiť. Aj košický koncert EXLIRIS končili coverom od DEATH.

REVENGE DIVISION z Považskej Bystrice som objavil pred nejakým časom na Bandzone a nenechal som sa odradiť prudko „modernou“ image týchto mladých hudobníkov. Vypočul som si dosť súčasne, ale nie otravne znejúcu hudbu so slušnými muzikantskými výkonmi, ktoré sľubovali zaujímavý koncertný zážitok. Nakoniec, basáka po novom angažovali SUBURBAN TERRORIST, tiež asi vedeli prečo. Kvinteto mladíkov v Colle vypálilo divoký, rýchly a živý melodický death/thrash metal s občasnými odskokmi do metalcoru, zvlášť v podobe melodických vokálov, ktoré neurazili, ale ak by tam neboli, tiež sa nič nestane. Koncert začali s asi najväčšou paľbou z minuloročného proma „Mediocracy“, skladbou „Snake“, v ktorej je napríklad jeden vražedný melodický riff skoro ako od EDGE OF SANITY, takže naladiť sa nebol problém. RD predviedli kvalitné vystúpenie, opäť s dobrým zvukom, v ktorom ich chytľavé linky vyzneli ako sa patrí. Zábavná bola pódiová show – niektoré tie pózy by človek čakal skôr od IRON MAIDEN. Pokiaľ ide o frontmana, to, čo má na nahrávke, odspieval v pohode. Akurát zbytočne do extrému ťahal výškové škriekavé party – ja viem, mladý spevák sa rád pochváli, že na rozdiel od Daniho F. to utiahne, ale tu sa to zas až tak nehodilo. A druhá vec – tieto veci s prehľadom uspieva aj cca dvakrát taký „starý“ Chris Barnes :-D Ale celkovo to bolo dobré.

SUBURBAN TERRORIST som videl už niekoľkokrát, vždy zahrali dobre, takže ani neviem, čo nového na ich adresu vymyslím, to, že majú basáka z REVENGE DIVISION už bolo spomenuté. Vzhľadom na to, že ST majú iné ladenie, sa začiatok ich setu posunul práve kvôli tomuto, a trochu škoda bola, že vyvážený zvuk sa nepodaril hneď na prvý pokus, detaily bolo treba dolaďovať snáď polovicu setu. Nevadí, aj tak som dostal to, na čo som prišiel., „Teroristi“ v súčasnosti jednoznačne patria k slovenskej deathmetalovej špičke, medzi tie bandy, ktoré aj na pódiu vedia, čo a ako a tým pádom môžu kedykoľvek vyštartovať za „zahraničnými úspechmi“, čo poteší v časoch, keď sa staršie spolky zo scény už začínajú sťahovať, keďže život je aj o inom než o death metale... Collosseom opäť znel energický, skôr priamočiary, veľmi nadupaný a šťavnatý brutálny death metal tak trochu newyorského strihu s občasnými prvkami tvrdého HC a dvoma kvalitnými striedajúcimi sa vokálmi. ST hrali skladby z debutového albumu „Cut Throat From The World Of Obsession“, set ukončili vzorkou zo splitka s pražskými SEPSIS a myslím, že košické publikum, v tom čase tak do 110 platiacich, sa môže kapele poďakovať za skvelú hudbu tak, ako hudobníci ďakovali fans za atmosféru.

Najväčší podopódiový bes na koniec – DISCONSOLATE totiž v ten večer okrem iného točili klip a „komparzisti“ i účinkujúci sa k tomu postavili naozaj zodpovedne. Na pódiu vrtule (Pišta skôr len symbolicky :-)), pod pódiom moshpity, nakoniec si ešte prípadní diváci klipu budú myslieť, že takto to u nás vyzerá vždy, no, kiež by... Klobúk dole pred všetkými na pódiu a pred frontmanom a bicmanom zvlášť, tí totiž v ten večer ťahali už druhú šichtu. Agresívno-melodický, súčasne znejúci death metal Košičanov nemá núdzu o fanúšikov a mám pocit, že je fakt načase, aby ich debutový album konečne niekto vydal oficiálne, lebo na svete sú už aj nové skladby a bola by škoda, ak by tie „staré“ zapadli kvôli nezáujmu, zvlášť keď má táto banda vďaka pretrvávajúcemu mladistvému zápalu aj riadny koncertný potenciál.

Bol to jeden z tých koncertov, ktoré publikum dokonale, ale tak v dobrom vyšťavia, dalo sa aj rozmýšľať o tom, kde dočerta vziať sily na pondelkový MOONSPELL. Túto dilemu „vyriešil“ tourbus v Chorvátsku – tuším že v Zadare si povedal, že ďalej ani bohovi – a tak teraz „šťastní“ majitelia lístkov majú dve možnosti – čakať na prípadný náhradný termín, alebo vopruzovať v Ticketportali či v klube. Takže počkáme si na CANNIBAL CORPSE, ktorým hádam tourmanažér pochystá nejaké solídne približovadlo, nie zase šunku v polčase rozpadu. Kto dovtedy nevydrží, 16. má v Cassbare ukrajinských CASTRUM a vranovských BRUTE, čo sa tiež rozhodne oplatí.

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits