r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Cannibal Corpse (USA), Aborted (BEL)
27.6.2012, Collosseum - Košice (SK)

Keď som v roku 1990 prvýkrát počul CANNIBAL CORPSE, ani som ako cynik, skeptik a realista nejako nepočítal s tým, že ich niekedy niekde uvidím naživo. Nakoniec bol ten deň D tuším 18. alebo taký nejaký november 1994 a miestom činu bola Banská Bystrica. Koncert bol pre slovenskú (ale napr. aj poľskú, solídne alkoholom ubezdušenú) metalovú verejnosť pamätný tým, že na turné k albumu „The Bleeding“ bol ešte frontmanom Chris Barnes, ktorému sa počas growlovania do mikráku povrazce slín elegantne hojdali kdesi okolo kolien, zdraviacich svet zo statočne zdevastovaných nohavíc rifľových. Udiali sa aj iné pamätihodné veci, ale tie sú legendami skôr pre užší okruh účastníkov, resp. pozorovateľov.

Druhý koncert som zažil pár rokov na to v hale v Uherskom Hradišti - Kunoviciach, už so spevákom Georgeom „Corpsegrinderom“ Fisherom, a nejaký ďalší potom nie a nie prísť. Nie že by neboli príležitosti, ale človek si po rokoch cestovania na koncerty po hneď niekoľkých krajinách už tak nejako nasrato povie, že promotéri nech sa láskavo naučia toto: Slovensko sa nekončí za bielou tabuľou, na ktorej je červenou čiarou škrtnutý čierny nápis Bratislava. Kto si počká, ten sa dočká, 27. júna 2012 sme ich konečne mali doma. V nie najhoršej spoločnosti – belgickí ABORTED v povedzme že modernom death/grinde hrajú prvú ligu a aj oaklandskí deathcoristi či metalcoristi ALL SHALL PERISH sa dajú prežiť a aspoň na koncert pritiahnu najmladšie ročníky, ktoré budú môcť uvidieť, ako extrémny metal vyzerá v skutočnosti :-D

Niektorí dorastenci ale možno nakoniec vracali lístky, pretože ako už nejedna kapela si aj ALL SHALL PERISH za dopravný prostriedok zvolili „dodávku“ od firmy „Šunky zo šrotoviska, a.s.“, ktorá im vypovedala službu kdesi okolo Viedne. Takže ešte dodatočne blahoželám skvelému nápadu. Taktiež blahoželám pár mimoriadne vydareným mamľasom, ktorí ASP vo facebookovej diskusii, kde chceli tento problém riešiť, radili ani sem radšej nechodiť, že tu je chvíľu po vojne + podobné raterdoviny, a hlavne že sú tu nepriateľskí ľudia. Fajn joe, ty jelito z nejakého stredozápadu, nehovorím, že tu každého automaticky nosíme na rukách, ale po čuni si tu ty alebo ten, čo ti toto nakecal, fakt nedostal preto, že by sme tu boli do jedného sekta militantných satanistických kanibalov či čo si tam u vás v Trailertrashville predstavujete pod takým že „Slovakia“, ale preto, že „ktosi“ očividne príliš ventiloval svoju blbosť. Čo už, shit happens, aj ALL SHALL PERISH si to museli povedať. Aspoň bolo viac času na „hlavné“ kapely. Teoreticky.

Začiatok sa zo šiestej presunul o necelú hodinu. Z rachotu, ktorý doliehal až do Cassbaru, zďaleka najvhodnejšieho miesta na predkoncertné „ladenie“, som vydedukoval, že toto už asi zvuková skúška nebude a že to chce zrýchlený presun dole. Dobrý nápad, bolo nejakých 18:56 a ABORTED už išli ako poriadne rozbesnené motorové píly. Bolo to moje tretie stretnutie s nimi. Prvé, Praha, 2001, ma absolútne nepresvedčilo, voľajako im to pred CRYPTOPSY (to vtedy bola výborná kapela), KATAKLYSM (dtto.), VADER a DYING FETUS neladilo a bubeník sypal zemiaky. Pár rokov na to, na OEF, to už ale bolo po každej stránke výborné death/grindové tornádo, ktoré od tých čias ešte vyladilo formu. Okrem vokalistu Svena „Svencha“ de Caluwé, ktorý bol pri založení kapely, je zvyšok aktuálnej zostavy datovateľný do rokov 2009 – 2011, ale stará i nová tvorba bola zahraná s prehľadom. Základ tvoril novinkový album „Global Flatline“, v prípade ktorého ide o svižný a svieži death/grindový nárez s moderným zvukom, žiadny old school, ale ani nič s pachuťou aktuálnych trendov. Popri tom odzneli aj „hity“ zo starších čias, siahlo sa až ku „Goremageddon: The Saw And The Carnage Done“ a snáď aj hlbšie, skrátka aj čo – to z čias, kedy ABORTED boli tak trochu uctievači CARCASS. Výborné, divoké vystúpenie, kde exceloval hlavne Sven, ktorý popri pohybových aktivitách predviedol, že je skvelým extrémne metalovým vokalistom, suverénne zvládajúcim niekoľko brutálnych polôh vrátane totálne výlevkového kanálu. Zvukovo bolo takisto všetko v poriadku, hoci niekedy bolo treba za zvukom chodiť, ale pod pódiom to hralo ako sa patrí. ABORTED v už dosť hustých radoch publika zaznamenali veľmi dobrý ohlas, z pódia mohli vidieť nejaké pokusy o moshpit, aj keď povedzme, že pobehovanie nejakých veterných mlynov človeka, ktorý si hlavne prišiel užiť hudbu pod pódiom, skôr otravuje a potom musí vyhľadať pokojnejšie miesto, na ktorom nehrozí, že nejakého vrážača „zlambofgoduje“. Celkovo mal však koncert ABORTED len jednu chybu – o 19:30 bol koniec. Ak by Belgičania hrali hodinu, určite by sa nikto nehneval.

Necelú polhodinu zabrala úprava pódia, a potom vypuklo to, na čo sme mnohí čakali najviac. Na scénu bez varovania vtrhli „otcovia zakladatelia“ (brutal) death metalu. Tí tohto roku spolu s ASPHYX a DYING FETUS mladým kvázi deathmetalovým frajírkom ukázali, kto je kto v deathmetalovom ekosystéme, a naživo predviedli, že hoci sú tu 24. rok a gitarista Rob Barret má už napríklad aj dosť nebezpečne vyzerajúci „rozčes“, do starého železa ich môže posielať len niekto bez súdnosti a pudu sebazáchovy. Kvinteto Paul Mazurkiewicz (bicie), Rob Barret a Pat O’Brien (gitary), Alex Webster (basa) a Corpsegrinder (vokál) v ten večer Košice dalo dole, medzi tými necelými štyrmi stovkami návštevníkov nemohol byť nespokojný nikto. Paul možno nie je nejaký bubenícky „hračička“, hrá skôr funkčne a k veci, lenže práve tento motor robí z CC to, čím tá kapela je. Rob a Pat sú už roky spoľahlivý tím, v ktorom Pat exceluje ako sólista a pokiaľ ide o Alexa, ten je univerzitou hry na basgitaru v death metale, kde okrem iného vymyslel často napodobňovaný zvuk. Neprehliadnuteľný George s mimikou veľkého zlého decka – viete čo myslím, to hororové „vraždící mimino“ - na rozdiel od Svena z ABORTED predviedol v podstate dosť obmedzený hlasový register, ale jeho stále skôr hlbší growl je už kanibalským trademarkom a jeho skoro nepretržité „vrtule“ dotvárali celkový dojem zo skupiny – „takto kedysi naživo vyzeral death metal a takto to bolo dobré“. Zhruba poldruhahodinový set nebol len prezentáciou nového albumu „Torture“, ale prierezom toho najlepšieho z celej kariéry. Nech sa páči menší výber z odohraných hitov – „Evisceration Plague“, „The Time To Kill Is Now“ – povedzme že „’hemrsmešdfejs’ pre 3. tisícročie“, „I Cum Blood“, „I Will Kill You“, „Fucked With A Knife“, „Born In A Casket“, „Priests Of Sodom“ atď. atď., CANNIBAL CORPSE skrátka vedia, že nie sú kapelou „len nových albumov“ a že sa nedá (na rozdiel od iných, menej šťastných legiend) žiť len zo starých skladieb, vedia, že ľuďom treba dať všetko. A tí potom patrične reagujú – bol to jeden z večerov, kedy svet vidí, že stage diving nie je hriech ani zločin. A nikto ani neprišiel k takému úrazu, kvôli ktorému by médiá získali možnosť opäť siahodlho a hlavne „zasvätene“ mudrovať na tému metal. Minimálne jedného fanúšika však Juraj Rybár „zriešil“ dosť nešetrne, v ČR má ľudský život hodnotu 200 tisíc „posvätných“ zelených papierov a fakt asi nikto nechce vedieť, ako je to u nás, našťastie nevznikol dôvod dozvedieť sa to. Samozrejme že koncert tejto deathmetalovej legendy by nebol úplný bez nesmrteľnej „Hammer Smashed Face“, ktorej úvodný riff, jeden z tých, ktoré majú miesto v zlatom fonde tvrdej rockovej hudby ako takej, takmer zanikol vo frenetickom reve fanúšikov. Druhá vec je, že keď znie táto skladba, každému je jasné, že večer sa chýli ku koncu. Aj teraz to tak bolo, ešte dva prídavky, a každý mohol ísť spracovávať dojmy z vydarenej akcie po svojom.

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits