r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Toilet Grind Party
Croissant, Sperm Of Mankind, Right To Kill, Thorwald, Parricide
29.12.2012, Collosseum - Košice (SK)

Že bude u nás pred Silvestrom vypečená akcička, to sa vedelo už pár mesiacov dozadu a ja osobne som ju v pamäti nosil ako podujatie, kde skrátka byť treba, lebo bude dobre. Prvý návrh plagátu ako o hlavných kapelách hovoril o bratislavských Oros, hlohoveckých Craniotomy a českobudějovickej legende Ingrowing. Postupné vypadnutie Oros ma ani extra nezamrzelo, počul som ich veci a nezaujali ma. S Craniotomy to bolo naopak a po Begalke som túto brutal slamming DM ukrutnosť Košiciam fakt prial, lebo to je záležitosť pred fajnšmekrov. A že sa ku koncu roku nechcelo vycestovať Ingrowing, nuž, smutné, kopa ľudí sa na nich chystala. Miesto nich sa však podarila viac ako adekvátna náhrada. Poľskí PARRICIDE, s ktorými sme pred siedmimi rokmi ako Nomenmortis zahrali niekoľko vydarených akcií tu i v Poľsku, sú nielen správni bratia, ale aj poriadny nárez, a za to, že sa rozhodli potiahnuť to z Popradu, kde hrali deň predtým, k nám do Košíc, som bol fakt rád.

To sa tak v sobotu podvečer zliezli na konečnej zastávke Nad jazerom ¾ zostavy z poľského miniturné nášho už na zaslúžený (i keď nie celkom neaktívny) odpočinok uloženého umeleckého kolektívu a vyrazili do Colla. Pozdraviac sa s návštevníkmi (s niektorými obzvlášť :-)) a absolvujúc jedno povedzme že pivo, sme vyrazili na balkón, kde sa tento prevažne grindový sviatok odohrával.

Kedysi okolo pol siedmej večer ho odštartovali domáci CROISSANT, kde za bicími a jedným z mikrofónov účinkuje Miloš, kedysi napríklad spevák v thrashmetalových Defender. Jeho spoluhráči tiež neboli nejakí začiatočníci, hoci toto bol vlastne ich prvý koncert. Už predtým táto štvorica mala vystúpiť v Cassbare, tam ale vyletel istič a v ten večer by s tým nič neurobil už ani Victor Čistič. CROISSANT sa prezentovali nielen pozoruhodným názvom (ledaže by to znamenalo aj niečo iné než ten plnený rohlík) a dosť sľubne znejúcou metalovou hudbou. Na koncerte, ktorý bol hlavne v extrémnom duchu, tak trochu vyčnievali, pretože s grind corom nemali spoločné vôbec nič. Na svoje si však prišli milovníci severského, tak povediac vikingského ostrého a zároveň atmosférického metalu. Mne osobne sa popri Bathory v duchu vynorili aj spolky ako Aeternus alebo Hades (neskôr Hades Almighty). Nejdem tu stavať slavobrány, bol to prvý koncert kapely, ktorá ani extra dlho nehrá. Ale do budúcnosti by z tohto mohlo niečo byť, hudbu tohto štýlu tu dokopy nikto netvorí.

Pri bratislavských SPERM OF MANKIND sa na parket odvážilo už viac ľudí, hádam aj zo tridsať, a zjavili sa prvé nesmelé pokusy o pohyb. Hýbať sa bolo na čo, keďže štvorica z hlavného mesta produkuje skočný gore/grind, čosi ako CBT v rýchlejších veciach a podobné spolky. Poznáte to, bicie tempá umca-umca až náklepy, buldozeroidná basa, podladená bručiaca gitara a kloktavo-chrochtavý, vydarený vokál frontmana, ktorý vyzeral trochu ako Artur zo Squash Bowels pár rokov dozadu. Uletené názvy skladieb pobavili a vzhľadom na skôr kratšie pesničky sa SPERM OF MANKIND okrem iného stali kapelou, ktorej sa v ten večer tlieskalo najviac. Takže rada pre ostatných – ak sa opájate potleskom, cesta je toto, nie hranie nejakých štvrťhodinových epických či progresívnych opusov :-D Odzneli aj nejaké covery, pamätám si, že jeden bol od austrálskych The Day Everything Became Nothing.

Invázia z dunajských brehov pokračovala trojicou RIGHT TO KILL a môžem povedať, že taký nadupaný crust som už nejakú dobu naživo nevidel. Frontmam (gitara, spev) síce upozornil, že po popradskej afterpárty je nachcípaný a že ako bude koncert pokračovať, tak ho bude treba pridávať, ale žiadne fiasko sa nekonalo, naopak špinavá, krutá rubáreň, agresívne nášupy s krutým revom, skrátka ak máš rád crust, meno RIGHT TO KILL v hlave nos, tak, ako v peňaženke primeros. Z playlistu – „Right To Kill“, „Primitívny“, „Striga“, „Die For Your Country“ a iné, k tomu cover od Disclose, toto tých pár desiatok návštevníkov rozhýbalo. Rozladená gitara vadila asi len frontmanovi, však teda ju párkrát upravil, v každom prípade si túto crustovú divočinu rád pozriem aj inokedy.

Ako štvrtí vystúpili miláčikovia publika, u ktorých ešte v deň koncertu nebolo isté, či to hranie stihnú, keďže gitaristu pracovné povinnosti pustiť mohli a nemuseli. Nakoniec všetko dobre dopadlo a „bodycheck grind“ či „grind-violence“ THORWALD sa predviedli na sakra reprezentačnej úrovni. S novou posilou za bicími, a takou, že by si za ňu mohli gratulovať hocikde. Ono sa vraj kedysi kdesi čo–to popilo a ponuku vzal Robo Kuzma, ktorý oddávna v Contempt a v súčasnosti hlavne v Infer predvádza, ako tá hra na bicie nástroje má vyzerať. Novú šťavu s ním dostali aj THORWALD. Predviedli veci z promáča aj z už natočeného dlhohrajúceho albumu, divoký, besniaci grind core, dvojitý vokálny útok Miki/Bindi, Fukove gitarivé figúry, Wurmov basový buldozér, ech, dočerta, Košice majú stále čo ukázať svetu. Divoký kotol, zábava pre otrlejších. A koniec bol venovaný Jožovi Rážovi (nebol by nadšený tento „Mick Jagger pre potreby socbloku“) a vyvolávaniu fľašky, predsa len bol silvester už na dohľad.

Kto si po THORWALD myslel, že zásadná časť večera sa skončila a odobral sa nasávať, poriadne sa zmýlil. A kapela na úrovni PARRICIDE si takýto úbytok publika určite nezaslúžila. Našťastie aj tých pár desiatok ľudí sa postaralo o výbornú atmosféru, v ktorej Piotr a jeho družina (už bez druhého gitaristu Alberta, ten po popradskom koncerte išiel do Tatier oslavovať s rodinou) odohrala výber skladieb z posledného albumu „Just Five“ (toto ste si mali kúpiť, perfektný grind core s kvantom poľských hlášok v intrách a s nahnevanou babkou, ktorá typovi, čo jej vyrúbal les, vinšuje „szlak jasny trafi krew nagła zaleje“ vmixovanou do jednej skladby) a z chystaného split CD s DEAD INFECTION a SQUASH BOWELS (to len aby ste vedeli, akú ligu PARRICIDE hrajú). „My sme Parricide z poľskej dediny“, tak to frontman uviedol a najmenej do pol jedenástej „bylo zajebisczie“. Ku koncu aj poriadny circle pit, respektíve skôr svadobný „vláčik“ či ako sa volá tá atrakcia, ktorá sa na svadbe deje v čase, kedy už je polovica svadobčanov v stave, na ktorý sa budú rozpamätávať až pri videu. Rýchly, ostrý a drsný grind core, nápaditý, technicky zahraný, proste zase raz Košice navštívila špička s veľkým srdcom pre underground. Cover „Matando Gűeros“ potešil bez ohľadu na to, že Brujeria tu hrala jedenásť dní predtým.

Skvelý koncert, fakt vďaka organizátorom aj kapelám, záver roku ako sa patrí. Vy, ktorí ste neboli, ľutujte a viac rozmýšľajte o tom, čo napíšete na kadejaké sociálne siete, lebo koncerty sa neodohrávajú tam. To proste nakoniec fakt treba vykročiť z domu a ísť :-D

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits