r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Hellish Rock part II
Helloween, Gamma Ray, Shadowside
21.3.2013, Aegon Aréna NTC - Bratislava (SK)

To, že sa niektoré veci a udalosti podaria na prvý krát, dáva mnohým dôvod zopakovať si ich ešte raz. Nie ináč tomu je i v prípade spoločného turné dvoch sesterských kapiel GAMMA RAY a HELLOWEEN. Po cca šiestich rokoch, opätovne pod názvom Hellish Rock Part II spojili svoje sily, aby potešili zraky a sluchy fanúšikov (a v neposlednom rade svojich vreciek).

Možnosť poctiť dvojicu nestorov európskeho power-speed metalu sa dostalo brazílskej grupe SHADOWSIDE. Kvartet s horko krvnou slečnou za mikrofónom, priniesli do našich končín neškodný melodicky heavy rock. Nasamplované podklady a dohrané druhé gitary nijak neskrývali, práve naopak, spolu so vzletnými refrénmi, v ktorých nebolo vždy počuť hlavný vokál (a nie len tam), sa ich pokúsili čo najviac nabušiť do občasne reagujúcich predných radov. Popri nie príliš výrazných vlastných kompozíciách vytŕčala motorheaďácka Ace of Spades, ktorá v ich podaní pôsobila trošku úsmevne.
I napriek snahe vyburcovať dav, toto nebola kapela, na ktorú by boli prítomní obzvlášť zvedaví.

Vystúpenie Gama lúčov zahajovalo už obligátne intro Welcome z ich veľmi úspešného debutu.
Popri honosnej výzdobe, poplatnej aktuálnemu EP, po prvý krát hansenovci na Slovensku predstavili i nového bicmana Michaela Ehrého. Michael je ostrieľaný harcovník, takže sa nejaké zakopnutia neočakávali.
Medzihviezdne potulky plné mimozemských návštevníkov, čiernych dier a iných zákutí univerza, po ktorých nás celu dobu Kai ako odborník sprevádzal, otvorila Anywhere in the Galaxy.
V podobnom rezkom tempe to kapela cez všemožné obdobia svojej kariéry odsýpala ďalej v duchu hesla: „hlavne nech sa muzikanti, ale i fanúšik pobaví!“
Popri ťahoch na istotu, vybrali lúče z balíčka prekvapení, i nie úplne typické koncertné kúsky; až funkovú The Spirit a Gamma Ray z obdobia Ralfa Scheepersa.
Novinky: Master of Confusion a Empire of the Undead boli i napriek svojim povážlivým kvalitám, prijaté celkom pozitívne.
Slabinou celého hudobného snaženia GAMMA RAY bol dosť nevyvážený zvuk, kde sa pod bariérou gitár mnohokrát strácali bicie. Asi i kvôli tomu sa niekde uprostred setu začali všetky tie šprinty na krátku trať zlievať v jeden neprehľadný kolovrátok.
Prostredná časť skladby Gorgar alias In the Hall of the Mountain King vcelku úspešne rozohnila obecenstvo pred heloweenovskou hitovkou Future World. Aj keď je už dávnou súčasťou repertoáru GAMMA RAY stále cítiť, že nie je napísaná pre Kaiov hlasový rozsah.
Pred údajne posledným songom: To the Metal, nesmela chýbať špeciálna naťahovačka, s tradičnou skoro spoluprácou obecenstva. Posledná vec na seba nenechal dlho čakať; Send Me a Sign s neeeekoneeeečne natiahnutým koncom ukončila potulky speed-metalovým letom svetom.

Playlist:
Welcome (intro), Anywhere in the Galaxy, Men, Martians and Machines, The Spirit, Gamma Ray, Master of Confusion, Empire of the Undead, Empathy, Rise, Future World (Helloween cover), To the Metal, Send Me a Sign

Čierna jednoduchá opona s pirátsky pôsobiacou tekvicou a skríženými šabľami, predintro For Those About to Rock v podaní AC/DC, drum´n´vocal úprava I wanna be God, toť obraz úvodu koncertu otcov pravoverného power- speed metalu HELOWEEEN.
Opony padajú, odkrývajú veľkolepé kulisy v duchu ranných IRON MAIDEN a začína ozajstná dyňová show, presne podľa scenára novej dosky otvarákom Nabatea.
Zvuk sa vyčistil, jednotlivé úrovne nástrojov sa pekne vyrovnali. Už to nebola tá prehučaná guľa ako u predošlých kapiel.
Ak som vyššie spomenul, že pódiové dekorácie boli u GAMMA RAY honosné, tak u HELLOWEEN boli priam majestátne. Priestranné pódium dávalo králikom možnosť ďaleko voľnejšieho výbehu. Najzábavnejšia činnosť gitaristov, popri nekoordinovanom pobehovaní po pódiu, bolo hádzanie po sebe trsátkami.
Kapela už niekoľko rokov podáva na živo, rovnako kvalitné výkony ako na samotných nahrávkach.
Po poslednej zmene na bubeníckom poste sa, dúfajme, rytmická sekcia pevne ustálila. Štvornohý pavúk Dani sa, na bubeníckej stoličke aklimatizoval a predviedol vskutku vizuálne zaujímavé sólo.
Gitarové duo Sascha/Michael skvele dopĺňali jeden druhého, pričom Weiki nezabudol ani na svoje obligátne epileptické pohybovo-gymnastické kreácie.
Kto tento krát, ale milo prekvapil bol leader a vokalista Andy Deris. I napriek údajne menším zdravotným problémom, podal nadštandardný výkon. Vox populi bol konečne vyslyšaný a HELLOWEEN okrem nútene povinných skladieb z Kiskeho éry (Eagle Fly Free, I'm Alive, Dr. Stein + záverečné medley) vsadili vo väčšej miere na songy už naspievane samotným Andym. Podobne ako u Hansena, Derisom prespievane „kiskoviny“ znejú ako lacný cover. Našťastie aspoň v refréne I´m Alive mal Andy toľko súdnosti, že nechal spievať fanúšikov.
Najväčší priestor dostali pochopiteľne veci z nového albumu Straight Out of Hell, ktoré boli zastúpené hneď šiestimi kusmi (ak rátame i úvodné intro).
Mierne vtieravej Live Now ! prischla pre toto turné funkcia skúšky speváckych schopností obecenstva, či "obľúbeným" pravo ľavým súbojom strán.
Zazneli vypaľovačky, bubenícke sólo, chyba už len nejaká ta balada. Z novej tvorivej dielne bola vybraná Hold me in your arms.
Prvú hraciu tretinu ukončila rázna až Power.
Prídavky boli, i vďaka zostave kapiel, rozdelene do dvoch kôl.
Dve úderky dal súčasný line up HELLOWEEN. Po nich prizvali do svojich radoch Kaia Hansena, a neskôr i zvyšok gammarayovského ansámblu (s výnimkou bubeníka Miachaela) na spoločný old stuff medley, ktorý vyvrcholil v Heavy Metal (Is the Law), podobne ako na prvotine z roku 1986, živou spoluprácou s publikom. U I Want Out to už na scéne vyzeralo na miernu presilovku. Členovia oboch znovu spriatelených kapiel nabehli v plnej paráde, spieval každý kto sa dostal k mikrofónu, pre úplnosť chýbala už len druhá súprava bicích.
Silné finále, plné ovácií a priateľských gest, po ktorom už nebolo viac čo dodať!
Na rozlúčku, do postupne vyprázdňujúcej sa haly, zaznela z playbacku ešte akustická verzia A Tale That Wasn't Right.

Playlist:
Wanna Be God (intro), Nabataea, Eagle Fly Free, Straight Out of Hell, Where the Sinners Go, Waiting for the Thunder, Steel Tormentor, Drum Solo, I'm Alive, Live Now!, Hold Me in Your Arms
Falling Higher, Hell Was Made in Heaven, Power
Are You Metal?, Dr. Stein
Medley: Halloween / How Many Tears / Heavy Metal (Is the Law), I Want Out

[ Jeremy ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits