č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Deicide, Destruction, Nile, Amon Amarth, Graveworm, Dew Scented, Misery Index
spracoval Golo, 5.11.2003



Deicide Deicide

Jeden zo základných pilierov death metalu, jedna z nejkontroverznejších kapiel, čo sa kedy v death metalovom spoločenstve pohybovala. Pravdou je, že sa rokmi DEICIDE, ale hlavne ich frontman Glen Benton ukľudnili. Kde sú tie časy, keď nikde nehrali dlhšie ako 30 minút, na nikoho sa neusmievali, s nikým sa nebavili. Teraz je už všetko inak. Od tej doby, čo Benton prekročil magickú hranicu 33 rokov sa z neho stal iný človek, komunikuje s fanúšikmi a celkovo sa na koncertoch výborne zabáva. Pravdou je, že ich posledné 2 štúdiové počiny už nedosahujú kvality starých osvedčených platní, ale pred pár mesiacami, sa bohovrahovia upísali Earache Records a všetkým odkazujú, že sú pripravení nahrať jeden z prelomových albumov svojej kariéry. Nakoniec minulý rok v Brne sme sa už mohli presvedčiť, že DEICIDE na to ukrutne majú. Odohrali fantastický koncert s obrovským nasadením a rýchlosťou, ktorú by im spústa mladších kapiel mohla závidieť. Ak v takejto forme nahrajú nové CD, máme sa na čo tešiť. Podľa posledných správ z práve prebiehajúceho amerického turné hrajú DEICIDE vo fantastickej forme a môžete sa tešiť na staré hitovky, ale aj novinky z chystaného albumu Scars Of The Crucifix.

aktuálna zostava:
Steve Asheim - bicie
Brian Hoffman - gitara
Glen Benton - basa, vokály
Eric Hoffman - gitara

web: www.deicide.tv



Destruction Destruction

Pamätáte sa na zlaté časy thrashingu? Dobre robíte, protože tento štýl slávi v roku 2003 svoje 20. výročie a presne toľko majú aj nemecký velikáni DESTRUCTION. Počas leta oslávili na švajčiarskom festivale Swiss metal days 20. výročie založenia kapely a vo svojom ťažení po Európe pokračujú aj na jeseň. Má cenu pripomínať kultové platne ako "Eternal Devastation", "Mad Butcher", alebo "Infernal Overkill"? Myslím, že nie. Toto leto ste mali možnosť vidieť DESTRUCTION na niektorom z letných festivalov. V čase predvianočnom sa vám po dlhej dobe predstavia v Prahe!

aktuálna zostava:
Schmier (Headhunter) - basa, vokály
Mike - gitara
Marc - bicie

web: www.destruction.de

mp3: Metal Discharge (titulná skladba z nového albumu Metal Discharge)

video: Desecrators (videoklip z nového albumu Metal Discharge)



Nile Nile

Sú v death metalovom svete už veľkým menom. Kapele sa za 3 roky podarilo dostať skutočne veľmi vysoko a treba povedať, že ich úspechy na všetkých frontách sú úplne zaslúžené. V Amerike im dokonca robili na turné predkapely ako STRAPPING YOUNG LAD, NAPALM DEATH, VADER, KREATOR a mnoho ďalších. Ich hlavná devíza spočíva v arabskej melodike, ktorou obohatili svoj brutálny death metal a dodali mu akúsi rituálnu mystičnosť. Minulý koncert v brnenskom Babylone dokázal, že aj naživo sú totálne strhujúcou kapelou, ktorá rozpúta vojnu vo vašej duši a pohrá sa s vašimi najtemnejšími myšlienkami a pocitmi, aby nakoniec z tohoto súboja vyšla výťazne a vy sa budete zvíjať na parkete v úplnom emočnom vyčerpaní s pocitom nádherného uspokojenia. Každopádne nie je náhoda, že bol koncert NILE zvolený za akciu roku na vyhlásení ankety Břitva 2002.

aktuálna zostava:
Karl Sanders - gitara, vokály
Dallas Toler-Wade - gitara, vokály
Jon Vesano - basa, vokály
Tony Laureano (GOD DETHRONED) - bicie

web: www.nile-catacombs.net

mp3: Black Seeds Of Vengeance, Masturbating The War God, Nas Akhu Khan She En Asbiu (všetko skladby z albumu Black Seeds Of Vengeance)



Amon Amarth Amon Amarth

Švédsky old school death metal vydávajúci pod krídlami gigantu Metal Blade by vám mal byť povedomý. AMON AMARTH sú starí metaloví bojovníci, ktorí ostávajú verní odkazu starej školy švédskeho, vikingského death metalu a sú schopní zložit perfektne chytľavé, ale zároveň veľmi tvrdé kompozície.

aktuálna zostava:
Johan Hegg - vokály
Olavi Mikkonen - gitary
Johan Söderberg - gitary
Ted Lundström - basa
Frederik Andersson - bicie

web: www.amonamarth.com

mp3: Bastards Of A Lying Breed (z albumu The Crusher)



Graveworm Graveworm

Taliansky požierači červov sa zaraďujú do 2. generácie tzv. symfonického black metalu. V ich hudbe celkom ľahko rozoznáte vplyvy kapiel ako CRADLE OF FILTH, alebo DIMMU BORGIR. 23. júna im vyšiel nový album pod názvom "Engraved In Black". Je to ich 4. zápis v diskografii (prvný pod hlavičkou gigantu Nuclear Blast), o kterom prehlasujú, že by mal byť zaručene ten najtvdší a najviac "heavy" v ich histórii, napriek tomu tam však stále nájdete plno melodických, jemných, pre GRAVEWORM takých typických, pasáží.

aktuálna zostava:
Stefan Unterpertinger - gitara
Sabine Mair - klávesy
Eric Treffel(SOUL AT ZERO) - gitara
Stefan Fiori - vokály
Martin Innerbichler - bicie

web: www.graveworm.de

mp3: Abandoned By Heaven, Descending Into Ethereal Mist (z albumu Scourge Of Malice), Threnody (všetky skladby z albumu Scourge Of Malice)

video: Awaiting The Shinning



Dew Scented Dew Scented

Hrajú melodický thrash/death metal s prvkami goetenburského štýlu AT THE GATES, alebo raných DARK TRANQUILITY. V minulom roku sa v čechách predstavili ako predkapela CANNIBAL CORPSE (pozri report). Nezabudnite na jeden z nejdôležitějších elementov v ich hudbe, zvukovú hrubosť nahrávok a neuhladenosť ich hudobného prejavu, čo dáva kapele vlastnú tvár.

aktuálna zostava:
Leif - vokály
Flo - gitara
Patrick - basa
Uwe - bicie
Hendrik - gitara

web: www.dew-scented.de

mp3: Acts Of Rage (z nového albumu Impact)



Disbelief Disbelief

Sú v Nemecku známi ako jedna z popredných extrémnych death metalových kapiel. Kombinujú old school death metal s disharmonickými postupmi nie nepodobnými VOIVOD, alebo NEUROSIS, aby nakoniec vyplával na povrch riff ala BOLT THROWER. Momentálne je už na trhu novinka "Spreading The Rage". Pravdu povediac, DISBELIEF sú štandardnou, death metalovou formáciou, ktorá mala štastie na firmu, ktorá ich podporuje ako môže...

aktuálna zostava:
Karsten "Jagger" Jäger - vokály
Jochen "Joe" Trunk - basa
Jan-Dirk Löffler - gitary
Olly Lenz - gitary
Kai Bergerin - bicie

web: www.disbelief.de

mp3: To The Sky (z nového albumu Spreading The Rage)



Misery Index Misery Index

S trochou nadsázky by se dalo povedať, že budete mať možnosť vidieť pohrobka DYING FETUS, pretože 1/2 zostavy MISERY INDEX tvoria ľudia, ktorí dlhé roky participovali na hudbe DYING FETUS. Tým pádom nemôžete čakať nič iné, len ostrý death/HC/core, v ktorom sa v žiadnom prípade nedajú zaprieť atribúty DYING FETUS. Nemyslite si ale, že sa jedná len o nejakú lacnú kopírku, to v žiadnom prípade, ba práve naopak. Oproti DYING FETUS sú MISERY INDEX ešte divokejší a grindovejší, čím chvíľkami pripomínajú švédsku úderku NASUM!!! Ich live show je o obrovskom množstve energie, netušenej rýchlosti a hudobnom ume. Určite obrovský prísľub na death/grindovej scéne.

aktuálna zostava:
Jason Netherton (DYING FETUS) - basa, vokály
Sparky Voyles (DYING FETUS, MOD, FEAR OF GOD, SADISTIC TORMENT) - gitara
Matt Byers (SEVERED HEAD) - bicie
Bruce Greig (DYING FETUS, NEXT STEP UP) - gitara

web: www.unkindesign.com/miseryindex

mp3: The Lies That Bind, The Great Depression (obe z nového albumu Retaliate)



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits