č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Suffocation, Insision, Disgorge (USA)
spracoval Golo, 4.6.2004



Suffocation Suffocation

Suffocation patrí medzi kapely, ktoré najviac ovplyvnili death metalovú scénu 90-tych rokov a stali sa aj jednou z najviac napodobňovaných kapiel v histórii extrémnej hudby. Zároveň patria medzi pionierov dnes tak obľúbenej formy amerického brutal-death metalu. Vznikli v roku 1990 a čoskoro na to vydali aj svoj prvý trojskladbový materiál "Reincarnation". Záujem o vydanie debutového albumu malo niekoľko vydavateľstiev no nakoniec vyhral Relapse Records a v roku 1991 sa na trh dostal album "Human Waste". Obsahuje poriadnu dávku komplexnej, neľútostnej rúbanice, aká v tých časoch nebola vôbec bežná. A to bol len začiatok. Ešte v tom istom roku vyšla u Roadrunner Records dvojka "Effigy of the Forgotten", ktorá posunula hranice death metalu ešte ďalej. Kombinuje grindovú rýchlosť so zabijáckymi, metalovými riffmi a nepravidelnými rytmami. Na nasledujúcom albume "Breeding The Spawn" z roku 1993 vystriedal basáka Josha Barohna Chris Richards. SUFFOCATION na ňom ďalej rozvíjajú štýl vyznačujúci sa rytmickou komplexnosťou MESHUGGAH a melodikou SLAYER. Hrdelný vokál Franka Mullena fantasticky pasuje do ukrutných gitarových riffov Douga Cerrita a Terranca Hobbsa. Nasledovalo roziahle turné, na ktorom si SUFFOCATION získali množstvo nových obdivovateľov. V roku 1994 kapelu opúšťa bubeník Mike Smith a nahrádza ho Doug Bohn. Nová zostava nahráva prvý oficiálny živák s názvom "Live Death". Po vydaní albumu "Pierced From Within" v roku 1995 nasleduje ďalšie úspešné turné po Európe, Kanade, Mexiku a Spojených štátoch, ktoré ale viedlo k odchodu bubeníka Douga Bohna. Jeho náhradou sa stal zkladajúci člen MALEVOLENT CREATION Dave Curloss. V roku 1998 sa SUFFOCATION znovu spojili s legendárnym producentom Scottom Burnsom a nahrali EP "Despise The Sun". Toto EP vydané malou firmou Vulture Records obsahuje najkomplexnejší a najdokonalejší materiál v histórii kapely. Napriek vysokej kvalite bolo toto EP veľmi ťažko zohnateľné a tak v roku 2000 materiál znovu vydala pôvodná firma Relapse Records. V kapele sa navyše začali množiť nezhody, ktoré vyvrcholili rozpadom. Začiatkom roku 2002 sa začali šíriť reči o reunione, ktoré kapela aj čoskoro potvrdila. Staro-nová zostava (Mike Smith - bicie, Terrance Hobbs - gitara, Guy Marchais - gitara, Frank Mullen - vokály a Derek Boyer - basa) začala znovu skúšať a už v roku 2003 vystúpili na svetové pódiá. V zime 2003 kapela nastupuje do New Yorkských Full Force Studios a nahráva album "Souls To Deny", ktorý vychádza v apríli 2004 u Relapse Records. Obsahuje znovu nádielku devastujúceho ale pritom značne technického death metalu.

zostava:
Mike Smith - bicie
Terrance Hobbs - gitara
Frank Mullen - vokály
Derek Boyer - basa

web: www.suffocation.us

audio: Souls to Deny, Surgery of Impalement (obe z albumu Souls to Deny)



Insision Insision

Táto švédska kapela vznikla v roku 1997 s cieľom tvoriť brutálny death metal a "bojovať" tým proti rozsiahlej vlne melodických kapiel, ktoré túto krajinu preslávili.V roku 1998 vydali debutové demo "Meant To Suffer", čím sa zaradili medzi najsľubnejšie švédske deathové spolky. Veľkou posilou a prínosom k technickej prepracovanosti bol príchod gitaristu Rogera z kapely DISFIGURED. Debutové MCD "The Dead Live On" nahrali v Necromorbus Studios v roku 1999 a vyšlo u firmy Heathendoom Music. (o druhé vydanie tohto materiálu sa postaral slovenský Immortal Souls prod. v roku 2002) INSISION sa ihneď stali najamerickejšie znejúcou švédskou kapelou. Po vydaní MCD kapelu z osobných dôvodov opustili gitarista Joonas Ahonen a spevák Johan Thornberg. Roger Johansson a bubeník Thomas Daun však čoskoro naverbovali basáka Daniela Ekerotha z DELLAMORTE a speváka Carla Biratha z AZATOTH. V novej zostave odohrali niekoľko koncertov z kapelami ako DARK FUNERAL, MERCILESS a THE HAUNTED. V roku 2000 nahrávajú nový promo materiál, ktorý je samozrejme brutálnejší a precíznejší ako predchodcovia. Nasledujú koncerty s HYPOCRISY, NECROPHOBIC, MERCILESS atď a v roku 2001 do kapely prichádza druhý gitarista Toob Brynedal z GENOCHRUSH FEROX. V tejto zostave otvárajú koncert pre mexičanov DISGORGE. Pre firmu Nuclear Winter nahrávajú 10" split EP s kapelou INVERACITY a tentonto materiál vychádza aj ako samostatné demo "Revelation Of The Sado God". Krátko na to INSISION podpisujú zmluvuEarache/Wicked World a nahrávajú debutový album "Beneath The Folds Of The Flesh". Na pultoch obchodov sa objavuje v apríli 2002 a ohlasy naň sú veľmi pozitívne. Znovu nasleduje kolotoč turné a koncertov. Zatiaľ posledný materiál by mal vyjsť v júli 2004.

zostava:
Roger Johansson - gitara
Thomas Daun - bicie
Carl Birath - vokály
Toob Brynedal - gitara
Daniel Ekeroth - basa

web: www.insision.com

video: My Fever (z albumu Beneath The Folds Of The Flesh)



Disgorge Disgorge (USA)

Túto kalifornskú brutal death grind úderku založili v roku 1992 Bryan Ugartechea, Tony Freithoffer a Ricky Myers. V tom istom roku vydali aj svoje prvé demo "Cognitive lust of Mutilation". Aby sa ich meno lepšie šírilo v undergroundovej scéne presídlili sa do San Diega, čo ale znamenalo odchod basáka a vokalistu Bryana Ugartechea. Na jeho miesto však čoskoro nastúpili spevák Matti Way a basák Eric Flesy. Kapela veľmi rýchlo skomponovala materiál na druhé demo "95 demo", ktoré bolo distribuované do celého sveta a zožalo veľmi slušné recenzie. Odohrali množstvo koncertov, ktoré rozšírili základňu ich fanúšikov. V roku 1996 nahrali prvé štyry skladby na CD s názvom "Cranial Impalement", ktoré ale vyšlo len nedávno pod hlavičkou Extremities Prod. V roku 1997 kapelu opustili gitarista Tony Freithoffer a basák Eric Flesy. Náhradu sa im podarilo nájsť až koncom roku 1998. Gitarista Diego Sanches a basák Ben Marlin prišli z lokálnej death metalovej kapely STRANGULATION. Hneď na to DISGORGE podpísali zmluvu s Unique Leader Entertainment a v novembri 1999 vydali album "She Lay Gutted". Odvtedy odohrali množstvo koncertov v Európe, v Severnej a Južnej Amerike a nahrali aj svoj tretí album "Consume the Forsaken". Na všetkých troch albumoch DISGORGE hrali najextrémnejšiu muziku, akej boli schopní, no s novým albumom "Parallels of Infinite Torture", ktorý nahrali s novým frontmanom Levi Fuselierom posunuli hranice tohto štýlu ešte ďalej.

zostava:
Levi Fuselier - vokály
Diego Sanches - gitara
Ben Marlin - basa
Ricky Myers - bicie

web: www.disgorge-usa.com

audio: Denied Existence (z albumu Consume the Forsaken)



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits