č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Amon Amarth (SWE), Impious (SWE), Disillusion (GER)
spracoval Martin, 24.9.2004



Amon Amarth AMON AMARTH

Vikingovia spod "Hory osudu" (čitatelia Tolkiena iste pochopili) rinčia na švédskej scéne zbraňami už dvanásty rok, keďže v tamojšom meste Tumba sa dali dokopy v roku 1992, aby svojou záľubou v severogermánskej mytológii, histórii a hudbe nielen divokej, agresívnej a ťažkej, ale aj pompézne a heroicky melodickej položili základ štýlu, zvaného "viking death metal"a zároveň sa stali jeho poprednými predstaviteľmi. Po demách "Thor Arise" a "The Arrival Of The Fimbul Winter" z rokov 1993 a 1994 si ich všimla singapurská firma Pulverised Records (nemýliť si s takmer rovnomenným americkým vydavateľstvom), ktorá v roku 1995 skupine vydala debutové EP "Sorrow Throughout The Nine Worlds". Novátorský, pomerne divoký štýl, kombinujúci rýchlosť, surovosť a vznosnú melodiku, stojaci mimo hlavných prúdov amerického, európskeho a predovšetkým práve sa rozmáhajúceho göteborského death metalu zaujal v prvom rade pozitívne, hoci niekoľko prevažne nemeckých "žurnalistov" kapelu tupo obvinilo z propagácie nacizmu a podobných absurdností. Skupina ich tvrdenia hravo vyvrátila v prvom rade tým, že duševne jednoduchším jedincom vysvetlila, ako to bolo s germánskou/pohanskou symbolikou, históriou a treťou ríšou, a tiež tým, že "ten pravý pôvod" pri hľadaní členov skupiny nikdy nehral rolu. Preto sa medzi "Švédmi ako poleno" uchytili aj ľudia s fínskym, indickým alebo juhoamerickým pôvodom. Dobrým príkladom môže byť Uruguajec Martin Lopez (Opeth), ktorý nabubnoval debutový album skupiny. Ten, vďaka ohlasom na EP, vyšiel v roku 1998 u Metal Blade Records pod názvom "Once Sent From A Golden Hall", a doslova zmietol časť metalového publika, naklonenú hutnému melodickému, zároveň však dravému death metalu s burácajúcim vokálom a riadne autentickou atmosférou. Skupina sa dostala do dodnes trvajúceho kolotoča úspešných turné, vystúpení na festivaloch a svoj stúpajúci štatút potvrdila dvojkou "The Avenger" z roku 1999, na ktorom je úvodná "Bleed For Ancient Gods" len jednou z mnohých vynikajúcich metalových hymien. Na trojke "The Crusher" z roku 2001 kapelu mnohí obvinili zo stagnácie, jej forma naživo však stále išla hore. Štvrtý album "Versus The World" ukázal, že Amon Amarth sa rozhodne nemienia voziť po módnych vlnách a budú hrať to, čo ich baví bez ohľadu na to, čo si myslia tí, ktorí by radi počuli "niečo nové", a zdá sa, že sa rozhodli správne. Nedávno vyšiel ich piaty dlhohrajúci album "Fate Of Norns", na ktorom nie je nič viac a nič menej ako pravý nefalšovaný Amon Amarth s atmosférou búrky v Severnom mori a melodikou vetra, čeriaceho šedivník na mohylách náčelníkov, kráľov a bojovníkov.

zostava:
Fredrik Andersson - bicie
Johan Hegg - vokál
Ted Lundström - basgitara
Olavi Mikkonen - gitara
Johan Söderberg - gitara

web: www.amonamarth.com



Impious IMPIOUS

Death/thrashmetalový spolok s týmto názvom vznikol pred desiatimi rokmi vo švédskom Trollhättane a nie nezanedbateľným faktom je, že na bicie tu v začiatkoch hrali hneď dvaja členovia slávnych a už len histórii patriacich The Crown, vokalista Johan Lindstrand a gitarista Marko Tervonen. Po demách "Let There Be Darkness" a "The Suffering" Impious podpísali zmluvu s göteborskými Black Sun Records, u ktorých im v roku 1998 vyšiel debutový album "Evilized". Vzhľadom na to, že Impious boli v tom čase v Európe prakticky neznámou bandou, išlo o slušné prekvapenie. Prinášali totiž melodický death metal, ale vo výrazne extrémnejšej forme ako hlavní protagonisti štýlu, a naviac bol obohatený aj o temnú energiu starého európskeho thrash a amerického death metalu. Tieto vplyvy sa do popredia dostali hlavne na dvojke "Terror Succeeds" z roku 2000. Po tomto albume však skupina odchádza k vydavateľstvu Hamerheart Records, kde v roku 2002 vydáva tretí album "The Killer" v death/thrash metalovom duchu. Pár mesiacov na to Hammerheart vydávajú aj EP "The Deathsquad", kde sa okrem titulnej skladby nachádzajú nejaké veci z dema a covery od Metalliky, Mötley Crue a Running Wild. Ďalší album Impious "Hellucinate" vychádza 4.10.2004, už u Metal Blade Records, a výsledkom práce vydavateľstva je okrem iného aj turné s Amon Amarth.

zostava:
Valle Daniel Adzic - gitara
Martin Akesson - vokál
Mikael Norén - bicie
Erik Peterson - basgitara
Robin Sörqvist - gitara

web: www.impious.net



Disillusion DISILLUSION

O nemeckých Disillusion sa hlasnejšie začalo hovoriť len nedávno, napriek tomu však na scéne nie sú žiadnymi nováčikmi. Vznikli pred desiatimi rokmi v Leipzigu v bývalom východnom Nemecku, vtedy v päťčlennom zložení na troskách lokálnej grungeovej kapely C-Bones. Začali tvoriť diamentrálne odlišnú muziku, extrémnejšiu a metalovejšiu, ale s koreňmi vo viacerých štýloch. Po troch demách z rokov 1995 - 1997 si na vlastné náklady vydali EP "Three Neuron Kings" (2001) a u Voice Of Life im v roku 2002 vyšiel singel "The Porter". Vďaka týmto nahrávkam Disillusion doslova vystrelili, dokonca až tak, že už o ich debutový album "Back To The Times Of Splendor" sa v roku 2004 postarali Metal Blade Records. Všeobecne vysoko hodnotené dielo prináša progresívne ladený death metal s prvkami doomu, klasického metalu a vážnej hudby, pomerne originálny a vokálne pestrý, ale aj vhodný pre tých, ktorých bavia umelci z okruhu Opeth, Anathema, prípadne Devin Townsend. Tento neuchopiteľný nemecký spolok má nepochybne budúcnosť.

zostava:
Vurtox - vokál, gitara
Rajk Barthel - gitara
Jens Maluschka - bicie

web: www.disillusion.de



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits